Kunci kejayaan? Tanggungjawab sendiri

Sebagai pencipta bersama siri “Chicken Soup for the Soul” yang sangat popular, Jack Canfield mengetahui sesuatu tentang kejayaan. Dia berkongsi kebijaksanaannya dalam buku barunya, “Prinsip Success,” dan mengatakan bahawa langkah pertama adalah mengambil tanggungjawab penuh untuk hidup anda. Berikut adalah petikan.

Prinsip Satu
Ambil Tanggungjawab 100% untuk Kehidupan Anda

Anda mesti mengambil tanggungjawab peribadi. Kamu tidak boleh
menukar keadaan, musim, atau angin,
tetapi anda boleh menukar diri anda.
Ahli falsafah perniagaan Jim RohnAmerica

Salah satu mitos yang paling meluas dalam budaya Amerika hari ini ialah kita berhak untuk kehidupan yang hebat – entah bagaimana, di mana-mana, seseorang (tentu bukan kita) bertanggungjawab untuk mengisi kehidupan kita dengan kebahagiaan berterusan, pilihan kerjaya yang menarik, memupuk masa keluarga, dan hubungan peribadi yang bahagia semata-mata kerana kita wujud.

Tetapi kebenaran sebenar – dan satu pelajaran keseluruhan buku ini berdasarkan – adalah bahawa hanya ada satu orang yang bertanggungjawab terhadap kualiti hidup yang anda tinggal.

Orang itu anda.

Jika anda ingin berjaya, anda perlu mengambil 100% tanggungjawab untuk semua yang anda alami dalam hidup anda. Ini termasuk tahap pencapaian anda, hasil yang anda hasilkan, kualiti hubungan anda, keadaan kesihatan dan kecergasan fizikal anda, pendapatan anda, hutang anda, perasaan anda – segala-galanya!

Ini tidak mudah.

Malah, sebahagian besar daripada kita telah dikondisikan untuk menyalahkan sesuatu di luar diri kita untuk bahagian-bahagian kehidupan kita yang kita tidak suka. Kami menyalahkan orang tua, ketua, rakan, media, rakan sekerja, pelanggan, pasangan, cuaca, ekonomi, carta astrologi kami, kekurangan wang kami – sesiapa sahaja atau apa saja yang boleh dipersalahkan. Kami tidak mahu melihat di mana masalah sebenar – diri kita sendiri.

Ada kisah yang menarik yang diberitahu tentang seorang lelaki yang sedang berjalan satu malam dan datang kepada lelaki lain di atas lututnya mencari sesuatu di bawah jalan. Orang yang berpengalaman menanyakan apa yang dicari oleh lelaki lain. Dia menjawab bahawa dia sedang mencari kunci yang hilang. Passerby menawarkan untuk membantu dan turun di atas lututnya dan membantu dia mencari kunci. Selepas satu jam mencari tanpa sia-sia, dia berkata, “Kami telah melihat ke mana-mana untuknya dan kami tidak menemuinya. Adakah anda pasti bahawa anda kehilangannya di sini?”

Lelaki lain menjawab, “Tidak, saya kehilangannya di rumah saya, tetapi ada lebih banyak cahaya di sini di bawah jalan.”

Sudah tiba masanya untuk berhenti melihat di luar diri anda untuk jawapan kepada mengapa anda belum mencipta kehidupan dan hasil yang anda inginkan, kerana anda adalah orang yang mencipta kualiti hidup yang anda jalani dan hasil yang anda hasilkan.

Anda – tidak ada orang lain!

Untuk mencapai kejayaan besar dalam kehidupan – untuk mencapai perkara-perkara yang paling penting bagi anda – anda mesti mengambil tanggungjawab 100% untuk hidup anda. Tiada apa yang kurang akan dilakukan.

Satu Seratus Percent Tanggungjawab Untuk Semuanya
Seperti yang saya sebutkan dalam pengenalannya, pada tahun 1969 – hanya satu tahun dari sekolah siswazah – saya mempunyai kekayaan yang baik untuk bekerja untuk Batu W. Clement. Beliau adalah multimillionaire buatan sendiri bernilai $ 600 juta pada masa itu – dan itu lama sebelum semua jutawan dot-com datang sepanjang tahun ’90an. Batu juga merupakan guru kejayaan utama di Amerika. Beliau adalah penerbit Majalah Kejayaan, pengarang Sistem Kejayaan Itu Tidak Pernah Gagal, dan pengarang bersama Napoleon Hill of Kejayaan Melalui Sikap Mental Positif.

Apabila saya menyelesaikan orientasi minggu pertama saya, Encik Stone bertanya kepada saya jika saya mengambil tanggungjawab 100% untuk hidup saya.

“Saya fikir begitu,” jawab saya.

“Ini adalah soalan yang sama atau tidak, lelaki muda, sama ada anda lakukan atau tidak.”

“Baiklah, saya rasa saya tidak pasti.”

“Pernahkah anda menyalahkan sesiapa untuk apa-apa keadaan dalam hidup anda? Pernahkah anda mengadu tentang apa-apa?”

“Uh … yeah … saya rasa saya ada.”

“Jangan sangka.”

“Ya saya ada.”

“Okay, maka itu bermakna anda tidak mengambil seratus peratus tanggungjawab untuk hidup anda. Mengambil seratus peratus tanggungjawab bermakna anda mengakui bahawa anda mencipta segala-galanya yang berlaku kepada anda. Ini bermakna anda memahami bahawa anda adalah penyebab semua anda Jika anda ingin menjadi benar-benar berjaya, dan saya tahu yang anda lakukan, maka anda perlu menyalahkan dan mengadu dan mengambil tanggungjawab sepenuhnya untuk hidup anda – itu bermakna semua keputusan anda, kedua-dua kejayaan dan kegagalan anda. prasyarat untuk mewujudkan kehidupan yang berjaya Ia hanya dengan mengakui bahawa anda telah membuat segala-galanya sehingga sekarang bahawa anda boleh bertanggungjawab mewujudkan masa depan yang anda mahukan.

“Anda lihat, Jack, jika anda menyedari bahawa anda telah mencipta keadaan semasa anda, maka anda boleh membelinya dan membuatnya kembali dengan sempurna. Adakah anda faham?”

“Ya, tuan, saya buat.”

“Adakah anda sanggup mengambil seratus peratus tanggungjawab untuk hidup anda?”

“Ya, tuan, saya!”

Dan saya lakukan.

Anda Perlu Memberi Segala Permintaan Anda

Sembilan puluh sembilan peratus daripada semua kegagalan berasal
orang yang mempunyai kebiasaan membuat alasan.

George Washington CarverChemist yang menemui lebih daripada 325 kegunaan kacang tanah

Jika anda ingin mewujudkan kehidupan impian anda, maka anda perlu mengambil 100% tanggungjawab untuk hidup anda juga. Itu bererti menyerahkan semua alasan anda, semua cerita korban anda, semua sebab mengapa anda tidak boleh dan kenapa anda tidak sampai sekarang, dan semua menyalahkan keadaan luar anda. Anda perlu memberi mereka semua selama-lamanya.

Anda perlu mengambil kedudukan yang anda selalu mempunyai kuasa untuk menjadikannya berbeza, untuk mendapatkannya dengan betul, untuk menghasilkan hasil yang diinginkan. Sebab apa pun – kejahilan, kekurangan kesedaran, ketakutan, memerlukan hak, keperluan untuk merasa selamat – anda memilih untuk tidak menggunakan kuasa itu. Siapa tahu kenapa? Tidak mengapa. Masa lalu adalah masa lampau. Apa yang penting sekarang adalah dari titik ini ke depan yang anda pilih – betul, ia pilihan – anda memilih untuk bertindak seolah-olah (itu semua yang diperlukan – untuk bertindak seolah-olah) anda bertanggungjawab 100% untuk semua yang tidak atau tidak berlaku kepada anda.

Yang disebutkan tadi dikutip dari “Prinsip Kejayaan” oleh Jack Canfield dengan Janet Switzer. Hak Cipta © 2005 oleh Jack Canfield. Hak cipta terpelihara. Tiada bahagian dari buku ini boleh digunakan atau diterbitkan tanpa kebenaran bertulis daripada HarperCollins Publishers, 10 East 53rd Street, New York, NY 10022.