Korset selepas mengandung? Ia adalah perkara yang nipis

Ini adalah persoalan umum dari wanita selepas melahirkan, terutamanya dengan anak pertamanya: Bilakah jins pra-kehamilan kegemaran saya patut disesuaikan lagi?

Dalam menghadapi begitu banyak cara untuk mendapatkan rancangan diet yang tipis, program senaman, puasa jus – Jessica Alba menangkap daya tarikan ramai apabila dia mendedahkan rahsia di belakang tubuhnya selepas kelahiran badan.

Jessica Alba wore a double corset for three month to get her pre-pregnancy body back.
Jessica Alba memakai korset berganda selama tiga bulan untuk mendapatkan kembali badan pra-kehamilannya.John Shearer / Today

Aktres, anak perempuannya 4 dan hampir 2, memberitahu laman web fesyen Net-A-Porter bahawa dia tidak memakai satu, tetapi dua ikat pinggang untuk membantu mendapatkan bentuknya kembali.

“Ia adalah kejam; ia bukan untuk semua orang, “Alba, 32, memberitahu laman web itu. “Saya memakai korset dua kali sehari dan malam selama tiga bulan. Ia berpeluh, tetapi berbaloi. ”

Pakaian mampatan abdomen seperti korset dan pengikat yang menarik ketat selepas bersalin telah berlaku selama beberapa dekad, jika tidak lagi. Produk yang juga digunakan selepas pembedahan, telah mendapat populariti sebagai pengeluar untuk menambah banyak manfaat seperti membantu mengecil perut postpartum, pinggang dan pinggul.

Pakaian ini biasanya dipakai oleh wanita Hispanik bahawa Cecilia Jevitt dirawat di Florida selama tiga dekad sebagai bidan jururawat bersertifikat. Tetapi Jevitt, yang kini mengarahkan program pendidikan kebidanan di Yale, telah melihat mereka berkembang popular di kalangan semua wanita dalam tiga hingga empat tahun terakhir.

“Memakai pengikat atau semacam korset selepas bersalin telah menjadi sangat popular untuk ibu semua jenis,” kata Jevitt, yang menyifatkan penggunaannya lebih luas sebahagiannya kepada selebriti yang mempromosikan mereka. “Janji dibuat oleh pengilang bahawa ini mempercepat pemulihan postpartum dan bahawa anda dapat dengan mudah mengembalikan nada otot perut anda,” tambahnya..

“Secara fisiologi, ia tidak masuk akal kepada saya,” katanya, walaupun tidak ada salahnya memakai satu.

Jevitt mengesyorkan pesakitnya memakainya selama enam hingga lapan minggu selepas penyerahan untuk keselesaan dan sokongan, terutama untuk wanita yang mempunyai bahagian caesar atau obes.

“Memakai pengikat luar atau korset memberikan sokongan otot ketika mereka menyembuhkan postpartum,” kata Jevitt. “Ia tidak menjadikan ibu-ibu secara ajaib menurunkan berat badan.”

Alfred mula memakai perut Belly Bandit kira-kira seminggu selepas dia mempunyai anak pertamanya pada 2 April. Alfred, 28, memakai satu harian selama kira-kira dua minggu “untuk membantu mendorong semuanya kembali.” Dia fikir ia membantu dia kembali ke seluar jeansnya kira-kira dua minggu lebih cepat.

Kristen Alfred wore a belly wrap for two weeks after giving birth.
Christian Alfred memakai bungkus perut selama dua minggu selepas melahirkan. Hari ini

“Saya rasa sedikit lebih yakin kerana anda mendapat bangkai itu,” kata Alfred, dari Springfield, Va. “Ia membantu memegang semua itu.”

Dr. Iffath Hoskins juga mengesyorkan pengikat kepada pesakitnya untuk membantu mereka berasa lebih selesa selepas bersalin, apabila beberapa kesakitan dan kesakitan di belakang dan abdomen boleh berlambat. Pakaian memberikan sokongan kepada bahagian-bahagian badan yang lebih rendah, yang dapat memudahkan aktif.

“Ini membantu jika anda membongkok dan mengambil bayi dari meja yang berubah-ubah,” kata Hoskins, pakar obstetrik berisiko tinggi di Universiti New York.

“Ini satu pilihan yang boleh dipercayai,” tambah Hoskins. “Ia harus dipertimbangkan dalam keadaan di mana keselesaan pesakit adalah masalah. Ia tidak akan membawa anda kepada model seperti model. Bukan niat itu. “

Hoskins merasakan bahawa balut boleh membantu otot perut yang lenguh kembali ke bentuk terdahulu dengan menarik otot dan kulit lebih dekat bersama-sama, yang boleh membantu mendapatkan seluar jeans tersebut dengan lebih cepat, tetapi berapa lama lagi soalan.

“Pengikat ini membantu otot palsu,” kata Hoskins. “Ia membantu mengekalkan otot dalam kedudukan kehamilan bulan ke-sembilan bulan.”

Sementara Alba nampaknya memakai korsetnya sepanjang masa, Hoskins berkata pakaian yang terbaik dipakai pada waktu bangun ketika wanita paling aktif. Dan sementara beberapa bungkus mempunyai panel velcro yang membiarkan wanita menyesuaikan diri dengan sesak, Hoskins berkata mereka tidak boleh dipakai begitu rapat sehingga para pemakai tidak dapat menarik nafas panjang.

“Saya tidak fikir ada kelemahan jika ia digunakan dengan betul,” kata Hoskins. “Jika anda meletakkannya terlalu ketat, ia tidak selamat.”

Satu-satunya cara yang mungkin Hoskins dapat membayangkan pakaian mampatan yang membantu wanita menurunkan berat badan akan menjadi jika korset begitu ketat sehingga mereka merasa kenyang selepas hanya beberapa gigitan dan makan kurang.

“Anda akan masuk ke seluar anda dengan kehilangan berat badan,” katanya. “Pengikat tidak membuat anda kehilangan berat badan. Ia membuat anda berasa atau kelihatan lebih kurus. “