Kipas menyelamatkan budak lelaki dari memukul di muka dengan kelawar besbol: Lihat saat ini

Ia hanya latihan musim bunga, tetapi dengan bersungguh-sungguh, refleks peminat sudah ada dalam bentuk pertengahan musim untuk menyelamatkan seorang budak lelaki daripada dihancurkan di muka dengan kelawar besbol yang terbang pada hujung minggu.

Pittsburgh Tribune-Kajian jurugambar Christopher Horner menangkap saat yang menakutkan ketika seorang peminat dewasa menggunakan lengannya untuk menyekat wajah lelaki itu tepat sebelum kelelawar itu akan dihubungi semasa permainan Pirates-Braves pada hari Sabtu.

Gambar bernilai 1,000 jahitan – dan kelegaan yang besar.

Panggilan rapat itu berlaku ketika pemain luar Pirates, Danny Ortiz bergerak dan terjawab dalam permainan latihan musim semi di Brandenton, Florida. Ortiz kehilangan kawalan kelawar itu, menghantarnya melecehkan ke arah seorang lelaki yang melihat ke bawah di telefon bimbitnya di tempat duduk di belakang pangkalan pertama di dekat bumbung Braves.

Lelaki yang berpandangan cepat di sebelahnya melekat lengan kirinya dan membelokkannya untuk menyelamatkan budak itu dari muka yang penuh dengan jahitan.

“Saya tidak tahu apa yang berlaku, jika ia [menyakitkan] budak atau apa-apa,” kata Ortiz kepada Pittsburgh Tribune-Review. “Saya pulang dan isteri saya berkata kepada saya, ‘Kamu hampir membunuh anak itu!'”

“Saya melihat gambar itu gila, lelaki itu mengambil pukulan untuk kanak-kanak, bapa atau sesiapa sahaja, dia melindungi kanak-kanak itu.”

Beberapa peminat cedera parah dengan kelawar terbang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, termasuk seorang wanita yang pergi ke hospital setelah terkena sebilah kelawar patah di Fenway Park di Boston Jun lalu. Satu lagi peminat diambil di atas tanjakan selepas dilanggar oleh kelawar di permainan Cubs di Wrigley Field pada bulan April 2015.

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.