Ketahui ‘permainan’ yang mendapat anak-anak untuk bercakap tentang hari mereka, untuk sebenar

Semak kembali dengan Ibu Bapa TODAY setiap hari untuk mendapatkan tip baru pada permulaan tahun sekolah. Topik hari ini: Mendapatkan anak bercakap.

Setiap hari anda bertanya kepada anak-anak anda bagaimana sekolah itu dan hampir setiap hari, mereka memberitahu sekolah anda adalah “baik” atau “OK.” Anda akan mengetahui lebih banyak tentang kehidupan mereka, tetapi soalan biasa tidak memberi jawapan. Harus ada cara yang lebih baik.

“Sering kali anak-anak tidak terlibat kerana mereka takut dihakimi,” kata Dr Deborah Gilboa, pakar keibubapaan. “Walaupun mereka tidak pernah berkata ‘Ya, saya ingin memberitahu anda cerita,’ mereka mahu anda terus bertanya. Mereka tidak boleh mengatakan ‘ya’, tetapi jangan berhenti bertanya. “

Bagaimana to talk to your kids and get an answer
Memupuk ceritanya bukan percakapan gaya wawancara dengan ya-tiada jawapan, kata pakar.Shutterstock

Semasa membujuk cerita dari kanak-kanak boleh menjadi perjuangan, dia percaya bahawa apabila ibu bapa membiarkan anak-anak mereka mengarahkan perbualan, ia membawa kepada jawapan yang lebih baik.

“Saya fikir ia benar-benar boleh diterima untuk memberi kanak-kanak ruang itu dan berkata ‘OK, kemudian ceritakan kepada kami cerita,’ ‘kata Gilboa.

Dia sedar ia boleh menjadi perjuangan untuk ibu bapa: Anda ingin bertanya kepada anak-anak anda yang mereka bermain di rehat kerana anda bimbang sama ada mereka mempunyai kawan. Tetapi apabila anak-anak mengarahkan perbualan, anda akan mendapat respons yang lebih baik.

Memupuk ceritanya bukan percakapan gaya wawancara dengan ya-tiada jawapan juga pergi jauh ketika datang kepada dialog ibu bapa-kanak-kanak.

Gilboa berkongsi strategi kegemaran: Apabila keluarga berkumpul, ahli memainkan permainan yang mereka panggil “tinggi, rendah, tinggi,” yang menggalakkan bercerita. Setiap orang dalam keluarga – termasuk Gilboa dan suaminya – perlu memberitahu satu tahap tinggi dari hari itu, satu rendah dari hari itu, dan satu lagi tinggi untuk hari itu (untuk mengakhiri catatan positif).

Apabila keluarga memulakan tradisi ini, orang dewasa memulakan perbualan, berkongsi tahap tinggi dan rendah, sebagai model. Tetapi sekarang, anak-anaknya ingin bermain permainan dan sering memimpin perbincangan. Permainan berubah bagaimana ahli keluarga bercakap dan berinteraksi dengan satu sama lain.

“Apabila kita memberitahu yang rendah, semua orang cuba menyelesaikan masalah,” katanya. “Ia tidak menetapkan jangkaan bahawa anak-anak adalah pemberi maklumat dan ibu bapa adalah pemberi nasihat.”

Apa yang ditemui Gilboa ialah anak-anaknya cuba membantu masalahnya dan mereka mengingati perkara-perkara tentangnya lebih baik. Lebih penting lagi, permainan ini memupuk ruang yang selesa di mana anak-anaknya ingin berkongsi maklumat mengenai kehidupan mereka.

“Ia adalah cara terbaik untuk membina budaya keluarga anda untuk bercerita … dan berkongsi pengalaman,” katanya.

Ikuti kalendar 14 hari Ibu Bapa untuk mendapatkan hujung hari untuk mendapatkan tahun sekolah baru untuk permulaan yang sihat dan bahagia.