Kenapa bas sekolah anak anda tidak mempunyai tali pinggang keledar

Ashley Brown, 16, dan Alicia Bonura, 18, kedua-duanya dari Beaumont, Texas, meninggal pada 29 Mac 2006. Mereka berada di dalam bas yang membawa pasukan bola sepak West Brook High School mereka apabila terbalik berhampiran Devers, Texas, dalam perjalanan ke playoff permainan dalam Humble.

Allison, anak perempuan Steve Forman, adalah antara 21 pasukan lain yang cedera. “Sebaik sahaja dia mendapat kesedaran yang cukup, perlu memberitahu dia bahawa kedua-dua kawannya telah mati, saya fikir itu perkara paling sukar yang pernah saya lakukan dalam hidup saya,” kata Forman..

Allison, yang berusia 17 tahun itu, diturunkan melalui tingkap, dan dia menjalani empat operasi untuk membina semula lengannya, yang disematkan di bawah bas selama sejam.

Steve Forman dan Brad Brown, bapa Ashley, yakin bahawa perkara itu akan sangat berbeza jika hanya bas yang telah dilengkapi dengan tali pinggang keledar.

Pada 1 September, lebih daripada empat tahun selepas kemalangan bas West Brook, undang-undang Texas berkuatkuasa memerlukan beberapa bas sekolah untuk mempunyai tali pinggang keledar. Tetapi “Hukum Ashley dan Alicia” – hasil lobi oleh Brown, Forman dan ibu bapa Texas yang lain – kini dalam keadaan terhenti kerana pertentangan Agensi Pendidikan Texas yang tidak benar-benar wajib kerana Badan Perundangan memotong wang untuk membayarnya dua pertiga.

Kanak-kanak di Texas tidak terkecuali. Kebanyakan bas sekolah di Amerika Syarikat tidak mempunyai tali pinggang keledar atau sekatan yang sama untuk melindungi kanak-kanak dalam kemalangan. Undang-undang persekutuan mengharuskan mereka dalam bas kurang dari 10,000 pound, tetapi itu hanya sebahagian kecil daripada bas sekolah yang digunakan – gambar-gambar yang kecil 6 hingga 12-bas bas yang kadang-kadang anda lihat, yang biasanya dilengkapi sepenuhnya untuk mengangkut orang kurang upaya dan keperluan khusus lain murid. Mereka diperlakukan seperti kereta, trak ringan dan kenderaan penumpang kerana berat badan mereka yang serupa dan pusat graviti.

Tetapi bas-bas yang lebih besar – seperti bas sekolah panjang kuning standard yang membentuk kira-kira 80 peratus daripada armada negara dan jurulatih berkanun sekolah membawa pasukan bola sepak West Brook – menimbang berat lebih tinggi, dan penumpang mereka duduk lebih tinggi, menjadikannya lebih selamat perlanggaran. Bagi mereka, agensi pendidikan dan pengangkutan persekutuan meninggalkan keputusan itu hingga ke negeri-negeri. Dan setakat ini, hanya enam yang memerlukan tali pinggang keledar untuk dipasang. (Lihat kotak di bawah. Perenggan ini dikemaskinikan untuk menunjukkan bahawa jurulatih yang disewa sekolah berada di bawah peraturan yang sama.)

Sekiranya kereta mempunyai tali pinggang keledar, mengapa tidak mereka biasanya diperlukan di bas sekolah? Kerana bas sekolah moden sudah sangat selamat, dan kerana tali pinggang keledar tidak berfungsi dengan cara yang sama di dalam bas kerana mereka membuat kereta, menunjukkan penyelidikan.

Banyak kajian persekutuan dan akademik telah membuat kesimpulan bahawa bas sekolah adalah bentuk pengangkutan udara yang paling selamat bagi semua, sebenarnya. Majlis Keselamatan Negara mengatakan mereka kira-kira 40 kali lebih selamat daripada kereta keluarga.

Kira-kira 440,000 bas sekolah awam membawa 24 juta kanak-kanak lebih daripada 4.3 bilion batu setahun, tetapi hanya kira-kira enam kanak-kanak mati setiap tahun dalam kemalangan bas, menurut statistik tahunan menyusun Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Kebangsaan. Sebaliknya, kira-kira 800 kanak-kanak, mati setiap tahun berjalan, berbasikal atau didorong ke sekolah dalam kereta atau kenderaan penumpang lain, kata Ron Medford, timbalan ketua agensi.

Itu kerana pereka bus sekolah moden tidak mempercayai kanak-kanak menggunakan tali pinggang keledar dengan betul. Sebaliknya, mereka menggunakan sistem pasif yang dipanggil pengasingan. Kerusi bas tidak begitu rapat bersama untuk memaksimumkan keupayaan (walaupun itu satu alasan); mereka dijarakkan dengan ketat dan ditutup dengan buih tebal 4 inci untuk membentuk gelembung pelindung.

Dalam kemalangan, “kanak-kanak itu akan menentang kerusi itu, dan itu akan menyerap kebanyakan impak,” kata John Hamilton, pengarah pengangkutan untuk Jackson County, Fla., Papan sekolah. “Selain itu, ia adalah peranti keselamatan supaya mereka tidak akan memperlihatkan udara.”

Kos dan risiko tali pinggang keledar

Pejabat sekolah dan pengangkutan mengutip dua sebab utama lain kerana menolak untuk memasang tali pinggang keledar:

• Kos. Kajian berasingan oleh NHTSA dan University of Alabama (.pdf) membuat kesimpulan bahawa pemasangan tali pinggang keledar akan menambah mana-mana dari $ 8,000 hingga $ 15,000 kepada kos bas baru sementara tidak mempunyai sedikit kesan terhadap keselamatan.

Sabuk kerusi juga akan mengambil ruang yang kini digunakan untuk kerusi, yang bermaksud “kurang kanak-kanak boleh ditampung di setiap baris,” menurut kajian Alabama. Ini mungkin memerlukan sistem sekolah untuk meningkatkan armada bas mereka sebanyak 15 peratus hanya untuk mengangkut jumlah murid yang sama, katanya.

“Kos pemasangan tali pinggang keledar pada setiap bas sekaligus adalah sangat mahal,” kata pengarang kajian Alabama itu, pelepasan Oktober yang sangat dinantikan oleh pegawai sekolah di seluruh negara kerana ia merupakan antara analisis besar-besaran pertama dalam subjek.

Sabuk kerusi perlu berperingkat dalam satu dekad dengan kos minimum $ 117 juta setiap negeri. Kos itu boleh menjadi larangan, “terutamanya apabila negara sedang menghadapi masalah ekonomi,” kata kajian itu.

• Keselamatan. Banyak agensi keselamatan mengatakan tali pinggang keledar bukanlah pilihan terbaik untuk kanak-kanak, oleh sebab itu hampir semua negeri memerlukan tempat duduk kereta penuh seperti bekas untuk anak-anak muda dalam kereta penumpang.

“Sabuk Lap / bahu boleh disalahgunakan dan ujian NHTSA menunjukkan kecederaan leher yang serius dan mungkin kecederaan abdomen boleh berlaku apabila tali pinggang / bahu disalahgunakan,” NHTSA memberi amaran kepada kajiannya, sambil menambah “peningkatan kos modal, mengurangkan kapasiti tempat duduk dan lain-lain Kesan yang tidak diingini yang dikaitkan dengan ikat pinggang / tali bahu boleh mengakibatkan lebih ramai kanak-kanak mencari cara alternatif untuk pergi ke dan dari sekolah. “

Dalam laporan tahun ini (.pdf), Texas Transportation Institute of Texas A & M University memberitahu Badan Perundangan, yang sedang mempertimbangkan pembiayaan untuk undang-undang sabuk pinggang baru negara, yang meminta pemandu bas memantau pematuhan adalah tidak realistik.

“Keutamaan yang paling tinggi harus menjadi fokus kepada tugas memandu,” kata institut itu. Ia mengatakan bahawa tali pinggang keledar boleh menawarkan beberapa manfaat keselamatan, tetapi hanya “di bawah pelbagai syarat yang terhad,” dan menasihatkan bahawa mereka “tidak boleh dianggap sebagai langkah pencegahan serba guna.”

Kajian Alabama menarik kesimpulan yang sama, melaporkan bahawa “penguatkuasaan oleh pemandu hampir mustahil” dan memetik kebimbangan pemandu bahawa mereka boleh dipertanggungjawabkan secara sah jika seorang kanak-kanak cedera ketika tidak menggunakan sabuk pengangkatnya dengan baik.

‘Kos jauh melebihi manfaat’

Mengambil kira semua faktor tersebut, banyak pakar keselamatan pengangkutan menyimpulkan bahawa tali pinggang keledar tidak berbaloi.

“Kos jauh melebihi manfaat, dan tali pinggang keledar bas sekolah kelihatan kurang kos efektif daripada

lain-lain jenis rawatan keselamatan, “kata kajian Alabama itu. NHTSA berkata penyelidikannya, kembali ke tahun 1987, menunjukkan bahawa faedah” tidak mencukupi untuk mewajarkan keperluan persekutuan untuk pemasangan mandatori “.

“Kebanyakan penumpang penumpang bas sekolah kerana kedudukan tempat duduk penumpang berada secara langsung dengan pasukan mogok, dan tali pinggang keledar tidak akan menghalang kematian ini,” kata Medford, timbalan ketua NHTSA, kepada pegawai pengangkutan sekolah di sebuah pertemuan di Washington di April (transkrip .pdf).

Sesetengah kumpulan, seperti Gabungan Kebangsaan untuk Keselamatan Bas Sekolah berkata, bukti itu tidak lengkap dan mengejutkan, dan mereka tidak percaya, dengan alasan bahawa keraguan terhadap tali pinggang keledar digerakkan oleh “industri yang didorong oleh ekonomi.”

Tetapi kebanyakan organisasi yang didedikasikan untuk pengangkutan sekolah menentang tali pinggang keledar mandatori, termasuk Persatuan Kebangsaan untuk Pengangkutan Murid, Persatuan Pengangkutan Sekolah Kebangsaan dan Persatuan Kebangsaan Pengarah Pelajaran Negeri Perkhidmatan Pengangkutan Murid.

Itu tidak memujuk ibu bapa seperti Brad Brown. Dia terus mendorong pegawai Texas untuk membiayai dan menguatkuasakan undang-undang negeri baru yang dinamai anak perempuannya dan rakannya “jadi tidak ada ayah lain yang mengebumikan anak perempuan berusia 16 tahun hanya kerana tindakan keselamatan yang betul tidak diambil.”

Jika bas West Brook telah dilengkapi dengan tali pinggang keledar pada hari itu pada 2006, “Saya pasti Ashley akan terselamat dan ramai gadis lain akan luput kecederaan serius.”

“Ibu bapa mengharapkan lebih baik,” katanya.

Ikut Alex Johnson di Facebook|Ikut Alex Johnson di Twitter