Keluarga terikat atas kes identiti emosi yang tersirat mencari kekuatan dalam iman

Empat tahun selepas dia diisytiharkan mati, Whitney Cerak Wheeler telah berkahwin di gereja yang sama di mana pengebumiannya pernah diadakan selepas kejadian kesilapan identiti yang menghairankan yang memikat negara.

Pada hari Selasa, Wheeler, yang kini menjadi ibu kepada tiga, telah disertai oleh suaminya, anak-anak dan ibu bapanya bersama keluarga Laura Van Ryn, wanita yang terlibat dalam campuran yang mengubah kedua-dua keluarga selama-lamanya. Temu bual dengan keluarga adalah sebahagian daripada siri HARI INI yang berlangsung selama seminggu yang dipanggil, “Di mana Mereka Sekarang?” yang meneroka cerita berita yang memikat bangsa melalui mata orang yang mengalaminya.

Bagaimana tragedi identiti yang salah membantu dua keluarga mencari kepercayaan

15.1.201506:30

“Ada beberapa perkara yang tidak dapat dijelaskan, tetapi iman yang kita miliki dalam Tuhan telah begitu mendalam,” kata Don Van Ryn, bapa Laura, kepada Matt Lauer. “Walaupun di tengah-tengah krisis, ia telah menjadi yang memberi kita kekuatan untuk melangkah semua ini.”

Pada 26 April 2006, trak traktor bertembung dengan van yang dipenuhi dengan sembilan pelajar dan kakitangan dari Taylor University di lebuh raya Indiana, membunuh lima dengan serta-merta, termasuk pelajar coroner yang pada mulanya dikenali sebagai Wheeler. Seorang pelajar yang mempunyai persamaan dengan Wheeler, Laura Van Ryn, 22, dikenali sebagai hidup tetapi dalam keadaan kritikal dan tidak dapat berkomunikasi.

Selama lima minggu, Van Ryns duduk di sebelah tempat tidurnya ketika dia pulih, tetapi pada suatu hari ketika dia menguap, mereka mendapati giginya kelihatan berbeza daripada Laura. Wanita itu juga mempunyai menindik pusar, yang Laura tidak mempunyai, menyebabkan pengesahan yang mengejutkan.

“Saya berkata, ‘Bolehkah anda memberitahu saya nama anda?’ Dan dia berkata, ‘Whitney,’ ” Lisa Van Ryn, adik perempuan Laura, memberitahu Dateline pada tahun 2012.

Baca lebih lanjut: Bekas tebusan Ashley Smith mengisahkan malam yang menakutkan yang mengubah hidupnya

Itu bermakna Van Ryns telah kehilangan seorang anak perempuan, sedangkan Ceraks memulihkan anak perempuan yang mereka anggap mereka telah dikebumikan sebulan lebih awal. Pada tahun 2010, Whitney berkahwin dengan teman lelaki Matt Wheeler, ahli tentera yang telah melakukan dua lawatan di Afghanistan dan akan menuju Iraq pada bulan Disember. Mereka kini mempunyai dua orang perempuan dan seorang lelaki.

Wheeler masih tidak ingat pada masa Van Ryns tinggal di sebelah katilnya, tetapi kedua-dua keluarga tetap rapat.

“Kami menyukai keluarga Cerak, dan kami mengejar apa yang berlaku dan hanya menggalakkan satu sama lain,” kata Don Van Ryn.

“Suka gembira melihat Whitney dan Matt bersama tiga anaknya,” kata Susie Van Ryn, ibu Laura, kepada Lauer. Ini bukan kegembiraan untuk mereka. “

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.