Kelebihan kerja rumah mendapat ‘F’ daripada pakar

Nampaknya asap hampir tidak dibersihkan dari perayaan-perayaan Keempat-empat Bulan ini, tetapi di banyak bahagian A.S., ibu bapa cuba menyalakan kebakaran di bawah anak-anak mereka dalam usaha untuk mendapatkan mereka belajar untuk tahun sekolah baru.

Sayangnya, penyelidikan baru menunjukkan jumlah masa kanak-kanak jam di luar sekolah tidak boleh dibayar.

Kanak-kanak yang melakukan lebih banyak kerja rumah sebenarnya melakukan ujian yang lebih teruk lagi, menurut penyelidikan oleh psikologi pendidikan Sydney University, Richard Walker, pengarang buku yang akan datang, Reforming Homework: Practices, Learning and Policies.

Kerja rumah hanya meningkatkan skor pelajar dalam tiga tahun terakhir sekolah menengah, kata Walker, dan hanya pelajar sekolah menengah yang lebih tua ini perlu melakukan kerja rumah selama beberapa jam setiap malam. Pelajar yang lebih muda hanya mendapat manfaat daripada tugasan kecil, jika mereka mendapat bantuan di rumah.

Tetapi itu bukan penghujung hambatan kerja rumah.

Pelajar yang mencapai prestasi tinggi yang mendapat pekerjaan rumah dapat mengalami kesihatan mental dan fizikal yang lemah, kata profesor Universiti Stanford Denise Pope.

Malah, penemuan secara konsisten menunjukkan bahawa kerja rumah mempunyai nilai yang sangat terhad dalam gred asas.

Sebagai tindak balas kepada penyelidikan baru ini, ramai pendidik mengakui kekurangan kerja rumah (banyak kegembiraan pelajar, tidak syak lagi). Kerja rumah kini hanya menyumbang 10 peratus gred pelajar di Daerah Sekolah Unified Los Angeles. Dan daerah sekolah lain menyatakan mereka mengharapkan pelajar sekolah menengah hanya menghabiskan masa selama 30 minit kerja rumah untuk setiap kelas.

Sesetengah sekolah menyerah kalah.

Tiga anak Tera Maxwell – umur 2, 5, dan 8 – tidak mempunyai mana-mana kerja rumah di Rumah Kanak-Kanak Antarabangsa Montessori di Annapolis, Maryland.

“Apabila anda membuat kerja rumah wajib, ia menjadi tugas, bukan aktiviti gembira,” katanya.

Organisasi-organisasi lain – seperti PTA Nasional – mempunyai dasar yang disokong oleh ahli psikologi sosial Universiti Harris Harris Cooper, yang menasihati memberi pelajar kira-kira 10 minit kerja rumah setiap malam, setiap peringkat gred bermula pada gred pertama. Mengikut cadangan Cooper, graduan kelima akan mempunyai kerja rumah selama lebih kurang 50 minit setiap malam.

Sementara Cooper, pengarang The Battle over Homework: Common Ground untuk Pentadbir, Guru, dan Orang Tua, telah mendapati kerja rumah di setiap peringkat kelas meningkatkan skor ujian, terlalu banyak boleh memudaratkan.

Berapa banyak yang terlalu banyak?

Di peringkat sekolah menengah, pelajar akan keluar selepas 90 minit, menurut Cooper. Pelajar sekolah menengah menunjukkan kemerosotan di mana antara 90 minit dan dua setengah jam. Di sekolah rendah, tugasan rumah kecil boleh membantu membentuk tabiat belajar.

Malangnya, apa yang mungkin kelihatan sebagai tugasan semut kepada seorang guru biologi boleh dijumpai sebagai ikan paus sesuatu projek kepada seorang pelajar di dalam kelas.

Penyelidikan menunjukkan majoriti guru meremehkan jumlah kerja rumah yang mereka berikan sebanyak 50 peratus, kata Ann Dolin, penulis Homework Made Simple: Tip, Alat, dan Penyelesaian untuk Kerja Rumah Bebas Tekanan.

“Itu perbezaan yang besar,” katanya.

Satu lagi masalah untuk kerja rumah lelah? Rumah itu sendiri.

Apabila anak-anak bekerja di dalam kelas, mereka biasanya tenang dan terfokus, kata Dolin. Tetapi di rumah, mereka terganggu oleh TV, adik-beradik dan tanggungjawab keluarga yang lain.

“Guru mendasari tugas kerja rumah mereka mengenai apa yang mereka nampak pelajar mereka di kelas,” katanya. “Tetapi selalunya, ini jauh berbeza daripada apa yang berlaku di rumah.”

Menurut tinjauan oleh Pusat Statistik Pendidikan Pendidikan Negara Jabatan A.S., majoriti graduan kesembilan menghabiskan kurang dari tiga jam dalam kerja rumah atau belajar semasa hari sekolah biasa. Tetapi ada perubahan besar dalam jumlah yang dilakukan oleh pelajar sekolah, kata pakar.

“Kami mempunyai banyak pelajar yang tidak melakukan kerja rumah yang hampir cukup di peringkat sekolah tinggi dan kita melihat bilangan pelajar yang baik yang mungkin melakukan kerja rumah yang terlalu banyak,” kata Jim Hull, penganalisis penyelidikan kanan di Pusat Pendidikan Awam.

Di Sekolah Bay di San Francisco, guru bukan sahaja mengehadkan beban yang mereka berikan, mereka juga berhati-hati memilih jenis tugasan.

“Itulah cara anda menghasilkan seseorang yang pakar,” kata Dekan Akademik sekolah Andy Shaw, yang mengatakan dia cuba membantu ibu bapa memahami bahawa lebih tidak selalu lebih baik. “Idea bahawa anda mungkin menghantar anak anda ke sekolah yang memberikan pekerjaan rumah yang kurang adalah satu yang menakutkan. Dalam masyarakat kita, jumlah kerja rumah telah menjadi proksi untuk ketegasan. ”

Beliau juga menegaskan bahawa pelajarnya mempunyai lebih banyak masa untuk melangkah keluar dari kursus mereka untuk memberi tumpuan kepada aktiviti lain dan menjadi orang yang lebih baik.

“Masa yang dibelanjakan bersama keluarga, membina projek kejuruteraan, sukarela, atau melibatkan diri dalam teater muzikal boleh mengubah kehidupan pelajar seperti yang berlaku di dalam bilik darjah,” katanya..

Dawniel Patterson Winningham, ibu seorang anak lelaki berusia 16 tahun yang bermain bola sepak dan dua anak perempuan kembar berusia 14 tahun yang bermain bola keranjang, mengatakan remajanya cukup sibuk dengan kegiatan mereka selepas sekolah.

“Saya telah melihat mereka kekal sebagai tengah malam cuba untuk menyesuaikan kedua-dua ekstrakurikuler dan kerja rumah,” kata Houston, Tex., Ibu.

Shaw mengatakan pentingnya tidur remaja adalah salah satu sebab di balik dasar kerja rumah rendah di sekolahnya.

“Kami tidak boleh memberi mandat untuk tidur, tetapi kami telah mengurangkan jumlah kerja rumah supaya pelajar dapat tidur lebih banyak,” katanya. “Itu baik untuk mereka secara fisiologi dan intelektual – mereka melakukan lebih baik apabila mereka tidur lebih.”

Lebih banyak lagi panduan TODAY Back to School:

Idea makan tengah hari kreatif membuat keseronokan makanan untuk kanak-kanak

Alergi kebimbangan: Takut pada tahun baru sekolah

Bekas kepala tumpahan peraturan sebenar sekolah ke sekolah

Corey Binns menulis mengenai inovasi kesihatan, sains, dan sosial untuk penerbitan termasuk Sains Popular dan juga Kajian Inovasi Sosial Stanford. Anda boleh mengikutinya di Twitter @ coreybinns

Loading...