Kehidupan rahsia remaja: Ketagihan internet mengubah budak menjadi ‘cangkang seorang anak’

Keluarkan telefon pintar atau permainan video mereka, dan kebanyakan remaja bertindak seperti kehidupan mereka berakhir. Tetapi bagi sesetengah pihak, Internet benar-benar seperti ketagihan sebagai ubat, kata pakar.

Sebaik sahaja dunia maya mengambil alih, akibatnya boleh menjadi terlalu nyata, seperti NBC khas jangkar utama Maria Shriver mendapati dalam ansuran terkini siri TODAY mengenai kehidupan rahsia remaja. Kanak-kanak yang tertarik di Internet boleh mengalami kekurangan tidur kronik, pemakanan yang buruk dan kegagalan akademik.

Remaja memecah ketagihan berbahaya kepada Internet

18 Sep.03:40

Bagi Andrew Fulton, yang kini berusia 19 tahun, masalah itu bermula di sekolah menengah. Secara kebetulan, dia adalah seorang anak yang biasa “baik”: seorang pelajar kehormatan dan seorang pemuzik berbakat. Tetapi dia menghabiskan lebih banyak masa dalam talian di rumah, melayari web dan bermain permainan video sehingga enam jam sehari sebagai cara untuk melepaskan tekanannya.

“Ia benar-benar seperti pelepasan terapeutik. Semua kebimbangan sosial yang saya rasa di sekolah hanya pergi kerana saya boleh menjadi sesiapa yang saya mahu menjadi, “katanya. “Ia semacam buzz badan penuh.”

Baca lebih lanjut: Tekanan penjanaan? Bagaimana kecemasan memerintah kehidupan rahsia remaja

Ibu bapa Andrew tidak terlalu prihatin terhadap semua masa skrin kerana dia masih berfungsi dengan baik, ibunya teringat. Bapanya menganggap kebiasaannya agak tipikal.

“Itulah yang dilakukan oleh remaja lelaki, mereka bermain permainan. Ia tidak langsung keluar dan berkata, ini boleh menjadi ketagihan, “kata Bob Fulton.

Tetapi apabila Andrew memulakan kolej, ketagihan itu mengambil alih hidupnya. Daripada pergi ke kelas, dia akan bermain permainan video sehingga 16 jam sehari, dan kemudian teruskan pada waktu malam.

Remaja
Hari ini

“Kadang-kadang, saya hanya mempunyai sekeping roti dan keju dan makan saya sepanjang hari,” katanya. “Saya terus melakukannya selagi saya boleh … Saya terus menolak semua yang lain.”

Andrew kehilangan 30 pound dan jatuh dari kolej. Ibu bapanya tidak dapat mengenali dia ketika dia pulang ke rumah, memanggilnya sebagai “cangkang seorang anak lelaki.”

Beliau menghabiskan masa enam bulan di reSTART, program perumahan pertama negara untuk penagihan internet. Selepas terapi intensif, latihan tetap dan penggunaan komputer yang dipantau, Andrew lulus dari program musim panas ini dan kini kembali ke kolej, di mana dia berharap untuk memulakan kumpulan sokongan pelajar untuk membantu orang lain.

“Saya tahu betapa berbahayanya, dan saya tidak mahu kembali kepada itu,” kata Andrew. “Ia memusnahkan hidup saya.”

Persatuan Psikiatri Amerika menyeru masalah “Gangguan Permainan Internet” tetapi berhenti mengelompokkannya sebagai gangguan formal, dengan menyatakan bahawa lebih banyak kajian klinikal diperlukan.

Hilarie Cash, pengasas reSTART, mendapati sikap “teka-teki yang hebat” sejak ketagihan internet adalah satu masalah besar bagi ramai orang, katanya..

Apakah tanda-tanda amaran yang perlu anda cari dalam remaja anda? Berikut adalah beberapa bendera merah, mengikut reSTART:

  • Craving lebih banyak masa di komputer dan Internet
  • Mengabaikan rakan dan keluarga
  • Merasa gelisah apabila tidak terlibat dalam aktiviti
  • Penggunaan komputer mengganggu prestasi sekolah
  • Menjadi tidak jujur ​​dengan orang lain
  • Pengeluaran dari aktiviti lain yang menyeronokkan

Untuk bantuan dan sumber lanjut, periksa laman web ini:

mula semula

Pusat Ketagihan Internet

Pusat Internet dan Ketagihan Teknologi

Ikuti A. Pawlowski di Google+ dan Twitter.