Kanak-kanak tidak dapat menahan gula-gula? Kedai-kedai mencuba lorong checkout yang sihat tanpa makanan ‘

Tidak kira betapa banyak gula yang melayan anda menghindar di kedai runcit, selalu ada satu tempat terakhir di mana anda mesti menghadapi gula-gula: lorong keluar.

Ambil anak bersama dan ia boleh menjadi tempat pertempuran. Jika orang dewasa mempunyai masalah menentang semua makanan ringan yang mudah dijangkau, kanak-kanak merasa sangat menarik.

Gadis Having Argument With Mother At Candy Counter In Supermarket.
Banyak ibu bapa yang terlalu akrab dengan hujah-hujah yang melayan di lorong checkout pasar raya.Shutterstock / SpeedKingz

Sekarang, sesetengah kedai sedang bereksperimen dengan lorong checkout “sihat” atau “mesra keluarga” yang mempamerkan lebih banyak makanan berkhasiat daripada bar coklat, kudapan dan kerepek biasa.

“Saya benar-benar suka talian pasar raya yang mesra keluarga. Itu permen sangat mengganggu, “kata Lyla Gleason, yang tinggal di New York dan menulis blog Globetrotting Mommy, kepada TODAY Parents.

Apabila anak perempuannya yang berusia 6 tahun meminta untuk merawat berhampiran daftar, Gleason kadang-kadang cuba untuk mengalihkan perhatiannya kepada sesuatu yang lain. Jika mereka melawat sebuah pasar raya besar, dia biasanya akan mendapat M & Ms dari paparan saiz hidup di hadapan barisan keluar.

Itulah dilema “sihat” dilema yang sihat ingin berakhir. Sasaran mula mencuba konsep pada bulan Oktober di 30 kedai, meletakkan bar nutrisi berhampiran daftar dan memindahkan makanan ringan di tempat lain, Fortune melaporkan.

Baca lebih lanjut: 9 perkara yang dipelajari oleh keluarga ini dengan menyerahkan makanan ringan

Raley’s, sebuah rangkaian pasar raya dengan 114 lokasi di California dan Nevada, kini mempunyai satu lorong checkout mesra keluarga di setiap kedainya. Projek ini bermula pada tahun 2010 untuk membantu ibu bapa mengelakkan “mini-meltdowns” dengan anak-anak.

Raley's Family Friendly checkout.
Pemeriksaan Keluarga Mesra Keluarga Raley.Christina Roome / Courtesy Raley’s

“Kami belajar dengan cepat bahawa pelanggan kami lebih suka ini,” kata jurucakap syarikat Chelsea, Minor. “(Kami mengiktiraf) cabaran untuk ibu-ibu dan bapa yang sedang menjalani pemeriksaan itu dan anak-anak mereka dengan cepat terganggu dengan merawat.”

Tanda-tanda membantu pelanggan melihat lorong mesra keluarga, yang bebas daripada permen, soda dan cip. Item seperti bar Odwalla, campuran jejak, buah kering dipamerkan sebaliknya. Ia tidak begitu menguntungkan kerana menjual coklat dan cookies, tetapi Raley percaya ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan, kata Minor.

Terdapat usaha yang sama di pelbagai kedai runcit dan pasar raya di Utah, West Virginia, Texas dan Midwest.

Siklus makanan sampah: Impak gula pada otak anda

Jul.02.201304:49

Walau bagaimanapun, perubahan lambat datang.

Kira-kira 90 peratus makanan di checkout tidak sihat, Pusat Sains dalam Kepentingan Awam ditemui dalam laporan 2014. Ia tidak boleh diterima oleh syarikat untuk menolak kalori tambahan kepada pelanggan dengan cara ini, kata kumpulan itu.

Baca lebih lanjut: Beg yang boleh diguna semula meminta beberapa pers untuk membeli lebih banyak makanan ringan

Tetapi strategi itu jelas berfungsi: Kedai telah meletakkan merawat berhampiran daftar selama beberapa dekad dan orang mengharapkan mereka berada di sana, kata Madelyn Fernstrom, editor HARI KEHIDUPAN dan pemakanan.

Bukan hanya membeli dorongan, tetapi banyak pers yang berfikir tentang merawat itu sebagai “ganjaran,” tambahnya, memanggilnya isu yang sangat besar dari kawalan kalori dan sudut nutrisi. Tambang yang lebih baik di tempat itu dapat membantu mengubah tingkah laku makan.

“Ini adalah cara yang mudah dan berkesan untuk menghadkan makanan ringan untuk seluruh keluarga,” kata Fernstrom.

“Pengajian menunjukkan bahawa apa yang anda lihat adalah apa yang anda makan, jadi pilihan yang lebih sihat di rak boleh membuat perbezaan.”

Bekerja mother in supermarket
Kira-kira 90 peratus makanan di checkout tidak sihat, satu kajian dijumpai.Getty Images

Pilihan itu boleh termasuk pek kecil kacang, buah-buahan kering dan serat kaya serat bijirin, kata Fernstrom. Kuncinya adalah bahagian kecil kerana beg besar makanan sihat masih terlalu banyak kalori untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Daripada soda atau jus, sejuk yang didinginkan boleh mengandungi seltzer berperisa dan pek berkhidmat tunggal epal atau anggur yang dihiris.

Baca lebih lanjut: 7 Cara Simpan Ketika ping Organik

Tidak menghairankan, ibu bapa adalah antara peminat terbesar konsep ini. Ketika Harmons, sebuah rantaian kedai runcit di Utah, mengumumkan ia menambah lorong checkout yang sihat di pasarnya beberapa tahun lalu, banyak ibu yang bersorak.

“Kenapa tidak semua pemeriksaan seperti ini jadi saya tidak perlu mengatakan ‘tidak’ kepada anak-anak saya apabila mereka meminta crap biasanya diletakkan di checkout ?? Saya akan mengatakan ‘ya’ ketika kami berada di lorong yang sihat, “tulis seorang wanita di laman Facebook syarikat itu.

“Suka ini. Membuat pemeriksaan dengan kiddos jauh lebih menyeronokkan, “tambah seorang lagi.

Tiada bahagian ke kedai untuk mencuba konsep itu, kata Fernstrom. Dia berharap langkah seterusnya adalah melihat garis-garis “sihat” yang macet dan syarikat-syarikat perlu menyesuaikan diri dengan permintaan pelanggan.

Ikuti A. Pawlowski di Google+ dan Twitter.

Loading...