Kajian mendapati ibu bapa dapat memberi kecekapan anak-anak mereka tentang matematik

Semasa anda duduk di sana cuba mengira rang undang-undang runcit atau mengimbangi buku cek anda di kepala anda dalam kekecewaan apabila anak-anak anda menonton, anda mungkin memberi mereka kecemasan sendiri tentang melakukan matematik.

Ragu-ragu dengan kerja rumah matematik anak-anak anda? Kebimbangan anda berjangkit

19.1.201500:55

Satu kajian baru dalam jurnal Psikologi Sains oleh penyelidik di University of Chicago mendapati bahawa “apabila ibu bapa lebih matematik cemas, anak-anak mereka belajar kurang matematik sepanjang tahun sekolah dan mempunyai lebih banyak kecemasan matematik oleh akhir tahun sekolah, tetapi hanya jika matematik – Laporan ibu bapa yang gemar memberi bantuan kerap dengan kerja rumah matematik. “

Matematik anxiety
Budak muda bekerja di kelas kerja rumahnya duduk di meja di hadapan penulisan tetingkap dalam buku nota; Shutterstock ID 222985963; PO: matematik-kecemasan-anak-sekolah-kerja rumah-sekarang-saham-menggoda-150819; Pelanggan: TODAY Digital
Kebimbangan matematik boleh diluluskan dari ibu bapa kepada kanak-kanak apabila orang dewasa cuba untuk membantu dengan kerja rumah.
Shutterstock

Penyelidikan yang diketuai oleh Erin A. Maloney, juga mendapati bahawa jika ibu bapa mempunyai kecemasan tentang matematik, mungkin lebih baik baginya untuk menolong membantu kanak-kanak dengan kerja rumah matematik.

Kajian mendapati bahawa kurang ibu bapa dengan kecemasan matematik membantu anak-anak mereka dengan kerja rumah, kurang pencapaian kanak-kanak itu terikat kepada kecemasan ibu bapa tentang matematik. Pada asasnya, kegelisahan ibu bapa tentang melakukan matematik boleh dihantar kepada anak mereka dan mengakibatkan pencapaian yang rendah dan kecemasan anak sendiri tentang matematik.

Sikap terhadap matematik lebih daripada 400 pelajar dalam gred pertama dan kedua dianalisis dalam kajian ini, dengan kemahiran matematik kanak-kanak yang diuji pada awal tahun dan pada akhirnya ketika ditanya bagaimana mereka gugup dalam mengambil ujian. Para penyelidik juga bertanya berapa banyak kebimbangan yang dipanggil oleh seorang guru yang dihasilkan. Ibu bapa juga meninjau tentang berapa banyak mereka terlibat dalam kerja rumah matematik anak-anak sepanjang tahun sekolah dan berapa banyak kebimbangan yang mereka miliki tentang melakukan matematik.

Kanak-kanak yang mempunyai ibu bapa dengan kecemasan matematik yang sering membantu mereka dengan kerja rumah mereka mempunyai skor ujian yang rendah dan melaporkan kecemasan yang lebih tinggi daripada kanak-kanak yang ibu bapa yang pedas matematiknya tidak terlibat dalam membantu mereka atau anak-anak dengan ibu bapa yang sedikit kecewa tentang matematik, . Ini bermakna apabila ibu bapa menunjukkan kekecewaan atau kegelisahan ketika melakukan matematik, anak-anak muda seperti kelas pertama akan mengambilnya dan menginternalisasikannya untuk menyebabkan perjuangan mereka sendiri. Para penyelidik mencadangkan bahawa mungkin yang terbaik adalah untuk mempunyai tutor atau orang lain mengendalikan tugas itu.