Kajian baru menekankan bahaya tetingkap buta tetingkap

Kebanyakan orang tidak melihat kord yang tergantung dari penutup tingkap dan melihat bahaya. Tetapi keluarga Walla tidak. Itulah kerana 15 tahun yang lalu, Gavin Walla yang berusia 3 tahun kemudian menjadi terikat di tali buta dan hampir mati. Satu kajian baru dalam jurnal Pediatrics mengesahkan apa yang diketahui oleh Wallas sejak lama – tingkap yang menutupi tetingkap berbahaya.

“Kami tahu tentang masalah ini sejak tahun 1940-an, namun kami terus melihat kematian ini. Ini hanya tidak boleh diterima kerana kita tahu bagaimana untuk mencegahnya, “kata Dr Gary Smith, pengarah Pusat Penyelidikan dan Dasar Kecederaan di Hospital Kanak-kanak Nationwide dan pengarang kajian itu, dalam satu kenyataan.

Kajian itu mendapati bahawa lebih daripada 26 tahun jabatan kecemasan telah merawat hampir 17,000 kanak-kanak untuk mencekik dari tali penutup tingkap. Daripada kes itu, 271 kanak-kanak mati.

Gavin Walla bernasib baik kerana ibunya melihatnya ketika dia berbuat demikian dan tidak menggendongnya dari tirai. Dia secara tidak sengaja menangkap kemalangan Gavin dalam video yang mengerikan. Keluarga berkongsi video untuk mendidik orang lain tentang berbahaya tetingkap yang meliputi.

“Saya boleh mati dari perkara yang sangat kecil,” kata Gavin Walla HARI INI.

Gavin doesn't remember anything about how he became entangled in a window covering cord. More than 14 years later, he hopes others learn of the dangers of cords.
Gavin tidak ingat apa-apa tentang bagaimana dia terjerat dalam kord yang menutupi tetingkap. Lebih dari 15 tahun kemudian, dia berharap orang lain belajar tentang bahaya tali.Diberkati keluarga Walla

“Saya tidak tahu berapa lama dia berada di sana,” ibu Gavin, Nicci Walla, dari Chippewa Falls, Wisconsin, memberitahu TODAY. “Saya mungkin berada di bilik lain selama tiga hingga lima minit sebelum saya menangkapnya.”

Walla berkata dia sedang membuat susu coklat di dapur apabila dia melihat kembar berusia hampir 1 tahun bermain di ruang tamu. Dia meraih kamera videonya, dan semasa dia melintasi bilik rakaman mereka, dia melihat gambar yang mengganggu: Gavin, yang menggantung tanpa senja, dengan tali tingkap yang dibalut lehernya.

Walla menjatuhkan kamera dan menjerit untuk mendapatkan bantuan. Dia memanggil 911. Entah bagaimana, dia berjaya melepaskan anaknya.

“Dia hanya hampir di atas kaki tippy, dan kami fikir ia menyelamatkan nyawanya,” katanya. “Jika dia seorang kanak-kanak yang lebih pendek, ia tidak akan menjadi hasil yang sama. Dia mungkin memegang kakinya. “

Pada masa itu, Walla fikir dia telah membebaskan diri dari seluruh rumahnya. Dia mempunyai selongsong cawangan, kunci untuk tandas, kunci untuk almari – dia bahkan melambungkan tali ke atas rod untuk menghalangnya dari tangan kecil. Tetapi Gavin terjebak di dalamnya juga.

Lebih banyak than 14 years ago, Nicci Walla found son, Gavin, hanging lifelessly from the window blind cords. The hope other families will learn from their tragic accident and use cordless blinds.
Lebih dari 15 tahun yang lalu, Nicci Walla menemui anak lelaki, Gavin, yang tergantung tanpa kabel dari tingkap buta tingkap. Harapan keluarga lain akan belajar dari kemalangan tragis mereka dan menggunakan tirai tanpa wayar.Diberkati keluarga Walla

Sejak itu, Wallas telah menjadi penyokong terhadap tali penutup tingkap.

“Anak-anak yang sangat cerdas, sangat kuat, mereka adalah petualang dan akan mendaki. Dan lelaki, kami menghadapi masalah dengan Gavin, “kata Walla.

“Ibu saya sedang merakam video kanak-kanak,” kata Gavin, yang merupakan seorang mahasiswi kolej berusia 19 tahun sekarang. “Dia seorang ibu yang bertanggungjawab. Ia berlaku padanya. Dan ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. “

Gavin datang dari dekat pencekalannya dengan petechiae – saluran darah pecah di sekeliling mulut dan mata – dan tanda merah di lehernya yang mengambil hampir sebulan untuk pudar. Nasib baik, kecederaannya tidak lebih serius.

Tetapi Elsie Mahe tidak begitu bernasib baik. Anak perempuan bekas NFL yang berusia 37 tahun itu menghidupkan semula Reno Mahe dan isterinya, Sunny, bintang bola tampar di Brigham Young University, ditemui terbunuh akibat kord mini di rumah pada November 2016.

Akaun tingkap tetingkap untuk kematian kanak-kanak kira-kira sekali sebulan, dan mereka menunjukkan risiko untuk kanak-kanak berusia 9, kata CPSC.

“Tengkorak tali tingkap yang menutupi adalah bahaya yang berterusan, tetapi tersembunyi,” kata Kim Dulic, pegawai akhbar dan urusan awam di CPSC. Beliau berkata tiga pengilang – Target, Select Blinds dan Ikea – menawarkan penutup tingkap tanpa kord. Menjelang 2018, katanya, senarai itu akan berkembang termasuk Wal-Mart, Lowe dan Home Depot.

Lebih banyak than 14 years ago, Nicci Walla found son, Gavin, hanging lifelessly from the window blind cords. The hope other families will learn from their tragic accident and use cordless blinds.
Lebih dari 15 tahun yang lalu, Nicci Walla menemui anak lelaki, Gavin, yang tergantung tanpa kabel dari tingkap buta tingkap. Harapan keluarga lain akan belajar dari kemalangan tragis mereka dan menggunakan tirai tanpa wayar.Diberkati keluarga Walla

CPSC menyediakan satu kenyataan kepada HARI INI yang mengatakan agensi itu “percaya ini akan menjadi langkah utama dalam melindungi kanak-kanak. CPSC mengesyorkan bahawa pengguna membeli dan memasang penutup tetingkap tali tanpa kord atau tidak boleh diakses di rumah tempat tinggal atau lawatan kanak-kanak.”

Smith, pengarang kajian, percaya bahawa semua penutup tetingkap tidak boleh diterbangkan kerana cadangan sukarela tidak cukup untuk melindungi kanak-kanak.

“Terdapat tirai tanpa wayar dan warna tanpa had di pasaran sekarang yang selamat. Apa yang kita perlukan adalah untuk semua pengeluar hanya untuk menghapuskan tali yang boleh diakses dalam produk mereka. Itulah penyelesaiannya, “katanya.” Tidak ada ibu bapa yang dapat menonton anak mereka setiap saat setiap hari, sebab itulah penting untuk pengawasan pasangan dengan produk yang aman untuk anak-anak. “

Jurucakap Persatuan Pengilang Window Covering memberitahu Erika Edwards dari NBC News dalam satu kenyataan:

“Industri pelindung tingkap telah berusaha dengan gigih untuk mengurangkan risiko pencekalan yang ditimbulkan oleh penutup tingkap tertentu. Malah, perubahan yang paling ketara kepada tingkap yang meliputi standard keselamatan sejak penubuhannya pada tahun 1996 adalah tahap kelulusan terakhir. daripada standard keselamatan … akan memerlukan lebih daripada 80 peratus daripada semua produk penutup tingkap yang dijual di Amerika Syarikat dan Kanada untuk menjadi tanpa kord atau mempunyai tali yang tidak dapat diakses, “kata Paul Nathanson. “Para pengguna hari ini boleh mencari label pensijilan ‘Terbaik untuk Kanak-kanak’ untuk mengenal pasti pilihan tanam tanpa tingkap.”

Perubahan keselamatan bermakna bahawa hanya pesanan buta buta adat yang akan dipasang tali, kata Nathanson, sambil menyatakan bahawa sesetengah pengguna tua dan pengguna yang mengalami gangguan mungkin masih memerlukan tali. Tetapi semua produk “stok” yang dijual di kedai-kedai mesti tanpa kord atau mempunyai tali yang tidak boleh diakses, kata WCMA.

CPSC menyediakan satu kenyataan kepada HARI INI yang mengatakan agensi itu “percaya ini akan menjadi langkah utama dalam melindungi kanak-kanak. CPSC mengesyorkan bahawa pengguna membeli dan memasang penutup tetingkap tali tanpa kord atau tidak boleh diakses di rumah tempat tinggal atau lawatan kanak-kanak.”

Keluarga Walla bersetuju bahawa penutup tingkap tanpa tayar adalah satu-satunya cara untuk memastikan kanak-kanak selamat.

“Pita buta tingkap sangat berbahaya dan tidak boleh berada di rumah dengan kanak-kanak,” kata Walla.