‘Jangan abaikan gatal’: Pos Facebook mungkin menyelamatkan bayi ibu mengandung

Kadang-kadang komen Facebook rakan dapat menyelamatkan nyawa.

Selepas Christina DePino mengadu di laman Facebook tentang kegatalan semasa kehamilannya, rakan-rakan memberi amaran bahawa dia mungkin mempunyai kolestasis – keadaan hormon yang menjejaskan pundi hempedu ibu dan boleh menyebabkan bayi mati dalam utero jika tidak diketahui.

“Apa yang bermula sebagai gatal-gatal yang mula-mula mula menjadi lebih jelas di telapak tangan saya dan tapak kakiku,” kata DePino HARI INI. “Ia sampai ke titik bahawa saya tidak dapat tidur pada waktu malam … lengan dan kaki saya berdarah dari semua yang menggaruk.”

DePino adalah 35 minggu mengandung dengan anak sulungnya ketika dia pergi “cholestasis kehamilan” dan mengetahui bahawa keadaan itu dapat menyebabkan bayi itu mati lahir. Ia kemudiannya menghubungi doktornya dan bergerak ke hadapan dengan ujian diagnostik yang akan memeriksa keadaan itu.

Selepas dia secara rasmi didiagnosis dengan kolestasis intrahepatika kehamilan, doktor DePino mencadangkan buruhnya diinduksi pada 37 minggu untuk mengurangkan risiko kesihatan anak perempuannya yang belum lahir.

Pada 28 Mac, pada 37 minggu, 2 hari, DePino menyampaikan seorang bayi perempuan yang sihat, Lexa Rae.

Aaron and Christina DePino welcomed their first child, a daughter named Lexa Rae, on March 28.
Aaron dan Christina DePino mengalu-alukan anak pertamanya, seorang anak perempuan bernama Lexa Rae, pada 28 Mac.Christina DePino

“Sebaik sahaja saya memegang gadis cantik saya di tangan saya, apa yang saya fikirkan adalah, ‘Bagaimana jika?'” Kata ibu Michigan. “Bagaimana jika saya tidak mengadu di Facebook, bagaimana jika tidak ada yang memberitahu saya? Apa yang saya fikir adalah bahawa saya terpaksa membiarkan wanita lain tahu saya tidak mahu mereka bertanya-tanya apa yang telah berlaku kepada bayi mereka yang sihat . “

BERKAITAN: Selepas anak perempuan mengalami kecederaan utama, ibu memberi amaran mengenai penggunaan kerusi kereta yang sesuai

DePino menulis posting Facebook, berkongsi pengalamannya dengan ICP dan memberi amaran kepada ibu mengandung lain untuk menghubungi doktor mereka jika mereka fikir mereka mungkin mempunyai keadaan.

Sehingga kini, jawatan DePino telah dikongsi hampir 25,000 kali, dan ibu baru teruja untuk menyebarkan mesejnya kepada wanita di mana-mana.

DePino penned a now viral Facebook post, cautioning pregnant women to be aware of the signs of cholestasis.
DePino menulis posting Facebook virus sekarang, dengan memperingatkan wanita hamil untuk mengetahui tanda-tanda cholestasis.Christina DePino

“Saya ingin mendesak wanita hamil yang mengalami gatal-gatal yang teruk untuk menjadi penyokong mereka sendiri,” kata DePino. “Ketahui tanda-tanda dan simptom dan hubungi doktor anda. Jangan abaikan gatal-gatal, ujian darah mudah dapat menyelamatkan nyawa bayi anda.”

Dr Donnica Moore, pakar kesihatan wanita dan peguam bela, berkata kolestasis jarang membawa komplikasi kepada wanita hamil, tetapi bahan kimia dalam aliran darah ibu yang terkena boleh menyebabkan kematian secara tiba-tiba untuk janin. Kerana bahaya ini, kebanyakan doktor akan memicu ibu hamil dengan cholestasis apabila dia telah lulus kehamilan 36 minggu.

Jadi apakah keadaan yang jarang ini, menurut Moore, hanya mempengaruhi 1 dari 100 wanita di U.S.?

“Sangat mudah, cholestasis adalah enap cemar pundi hempedu anda membina dan menjadi lebih perlahan – dan akibatnya, bahan kimia membina aliran darah anda yang sepatutnya dihapuskan,” jelas Moore. “Dan itu boleh deposit di bawah kulit dan menyebabkan gatal yang dahsyat, dahsyat ini.”

BERKAITAN: bahaya gelombang haba: Bayi dibakar oleh air yang panas dari hos kebun luar

Moore berkata ketika gatal-gatal adalah gejala utama cholestasis, wanita yang terkena juga mungkin mengalami najis lemak dan mempunyai kekurangan vitamin K – sesuatu yang biasanya tidak dikenal pasti sehingga ujian diagnostik dilakukan.

Hari ini, Lexa DePino is happy and healthy, something her mom credits to the advice of her Facebook friends.
Hari ini, Lexa DePino gembira dan sihat, sesuatu yang dia minta kredit kepada nasihat rakan Facebooknya.Christina DePino

Moore juga menyatakan bahawa gatal-gatal yang disebabkan oleh kolestasis tidak dikaitkan dengan ruam kulit dan paling sering bermula di telapak tangan atau tapak kaki. Wanita yang berusia 35 tahun atau lebih tua, atau yang hamil dengan gandaan, lebih cenderung untuk mengembangkan keadaan ini.

Sekiranya wanita hamil bimbang tentang perkembangan cholestasis? Moore berkata membimbangkan tidak akan membantu sesuatu, dan bahawa ibu-ibu mengandung harus selesa memanggil doktor mereka dengan soalan mengenai gejala kehamilan yang mana mereka akan menggambarkan sebagai “teruk,” atau yang mengganggu kehidupan seharian mereka.

Jangan sekali-kali terlepas cerita tentang ibu bapa di TODAY.com! Daftarlah untuk surat berita kami di sini.

“Salah satu tindakan harian yang paling penting – terutamanya semasa kehamilan – adalah tidur,” kata Moore. “Jadi apa-apa yang mengganggu itu – selain dari ‘OK bayi ini menendang saya sepanjang malam’ atau ‘Saya perlu bangun dan kencing setiap tiga jam’ – apa-apa kekurangan sesuatu yang anda tahu sangat biasa adalah bernilai panggilan telefon kepada anda doktor.”

Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada 5 April 2017.