iPotty: Brilian, atau idea terburuk yang pernah berlaku? Pakar menimbang pada peranti latihan tandas baru

Sebagai ibu yang berumur 3 dan setengah tahun yang baru saja menguasai latihan tandas, saya tidak pasti apa yang perlu difikirkan tentang iPotty baru.

Diumumkan pada minggu lalu di Pameran Elektronik Pengguna 2013 di Las Vegas, pangkalan iPotty kelihatan seperti tandas plastik biasa dengan mangkuk yang boleh ditanggalkan – tetapi terdapat pendirian laras yang dipasang, khusus untuk iPad. Akibatnya pada bulan Mac, $ 40 iPotty adalah gagasan CTA Digital, yang sudah membuat jadual bermain iPad berukuran kiddie.

Reaksi pertama setiap orang seolah-olah bahawa iPotty merasakan seperti idea yang mengerikan, namun satu lagi cara kita mengajar anak-anak kita untuk bergantung kepada arus rangsangan yang berterusan. Menarik iPad untuk tunggangan kereta panjang dan penerbangan terasa seperti satu perkara. Tetapi sebenarnya, iPad untuk bayi anda, di dalam toilet?

Seperti yang ditulis oleh Mari-Jane Williams di blog orangtua Washington Post:

“Mereka tidak boleh menghabiskan beberapa minit di bilik mandi tanpa video atau permainan untuk memastikan mereka syarikat? Adakah kita benar-benar mahu kanak-kanak membesar memikirkan bahawa mereka boleh dan mesti terlibat dan dilayan sepanjang masa? ”   

Sesungguhnya idea iPotty menjadikan Chani Sanchez, seorang penulis dan ibu Brooklyn berusia 7 tahun, tidak selesa. “Ia seperti tempat suci yang terakhir – tandas-akhirnya telah menimbulkan bunyi bising usia maklumat,” kata Sanchez, yang tidak fikir mana-mana kita berkembang di dunia yang penuh dengan gangguan digital.

Berkaitan: Nasihat latihan pompa TODAY Moms: Kesabaran, dan banyak Cheerios

Bagi Dina Light-McNeely, seorang ibu yang berumur 4 tahun di Dallas, Texas, bilik mandi bukanlah tempat untuk teknologi apa pun – terutamanya apabila latihan tandas.

“Latihan potty adalah masa yang tepat untuk berhubung dengan anak anda,” kata Light-McNeely. “Mengapa menambah penghalang kepada campuran dengan sekeping teknologi. Apa yang akan datang, ibu bapa robot? ” 

Sebaliknya, sesetengah kanak-kanak mempunyai benar-benar, benar-benar masa yang sukar dengan latihan tandas – dan ibu bapa, dengan lanjutan, memerlukan semua bantuan yang mereka dapat menjaga hujung belakang kecil di tandas cukup lama untuk mengajar mereka bagaimana untuk menjalankan perniagaan mereka.

Sebagai seorang ibu yang menghabiskan banyak sejam di atas tandas mandi, dengan kedua-dua kaki tidur, membaca “Semua Poops” dan “The Gas We Pass,” saya perlu bertanya-tanya betapa buruk sedikit iPad atau iPhone membantu benar-benar boleh.    

Dr Cynthia Mann, seorang pakar kanak-kanak di Hamden, Conn, tidak melihat iPotty, tetapi dia bukan peminat menggunakan iPad atau apa-apa untuk menjaga kanak-kanak duduk semasa latihan potty. Dia lebih suka pendekatan lama di atas tandas mandi, membaca beberapa buku untuk lelaki atau lelaki kecil anda untuk memastikan mereka menetap cukup lama untuk menyelesaikan tugas itu..

Dia mengatakan bahawa doktor masalah terbesar dalam amalannya, Whitney Pediatrics, melihat dengan anak-anak muda dan iPad, atau alat elektronik interaktif yang serupa, adalah bahawa tiada pilihan diskret atau masa terhad.

“Apabila datang kepada kanak-kanak kecil, bahagian paling sukar untuk membuka iPad atau mana-mana peralatan seperti itu akan mematikannya,” Dr. Mann menerangkan. “Seorang kanak-kanak mampu pergi dari satu aplikasi ke yang lain, dan ia terus dan seterusnya.”

Kerana 2 dan 3 tahun tidak benar-benar memahami konsep lima atau sepuluh minit, ibu bapa dapat menemui diri mereka menghadapi krisis penuh ketika sudah tiba masanya untuk menutup iPad setelah perbuatan itu dilakukan. Buku-buku, dia menunjukkan, mempunyai titik akhir yang jelas yang memudahkan kanak-kanak kecil untuk memahami apabila sudah berakhir.

Dr. Mann juga mengingatkan ibu bapa mengenai garis panduan Akademi Pediatrik Amerika untuk kanak-kanak lebih dari 2, yang membataskan jumlah masa skrin untuk tidak lebih daripada dua jam sehari program pendidikan, tanpa kekerasan, diselia oleh orang dewasa. Latihan toilet dengan iPotty, tentu saja, akan menghitung jumlah itu.  

“Keprihatinan yang besar dengan sesuatu seperti iPotty,” kata penyumbang TODAY dan ahli psikologi Michele Borba, “adalah potensi penagihan.” Orang tua di mana-mana menyaksikan kelakuan yang tidak menarik iPad dan teknologi serupa dapat melepaskan diri dalam anak kecil mereka yang manis. Bahaya, menurut Borba, adalah anak-anak akan menjadi bergantung pada rangsangan iPad, dan sebenarnya keperluan ia untuk berehat untuk pergi ke bilik mandi.

Tetapi sesetengah pakar pembangunan kanak-kanak melihat iPad atau iPod Touch agak berbeza-sebagai insentif yang kuat untuk kanak-kanak yang memerlukan sedikit tambahan kecil semasa proses latihan tandas. Maria Zimmitti, Ph.D., adalah seorang ahli psikologi klinikal di Washington, D.C. yang bekerja dengan anak-anak dan keluarga mereka, dan mengkhususkan diri dalam perundingan latihan tandas untuk ibu bapa dan kanak-kanak.

“Dalam keluk bel normal, kebanyakan kanak-kanak boleh duduk di atas tandas dengan baik,” kata Zimmitti. “Tetapi sesetengah kanak-kanak mempunyai masa yang sangat sukar dengannya, dan ia agak mengecewakan untuk mereka dan ibu bapa mereka.”

Jadi menurut Zimmitti, tidak ada yang salah dengan menggunakan iPad sebagai motivator untuk latihan tandas – cara yang sama ibu bapa mungkin menggunakan sekeping kereta api atau mainan sebagai hadiah untuk melewati hari sekolah di seluar kering.

“Saya sudah pasti mengesyorkan iPad untuk ibu bapa sebagai insentif untuk anak mereka duduk atau pergi ke tandas,” katanya. “Intinya, kita mahu menjadikan mereka berjaya dan bangga dengan diri mereka sendiri. Sekiranya teknologi berfungsi untuk membalas tingkah laku mereka, tidak ada yang salah dengan menggunakannya. ”

Sudah tentu, rahsia menggunakan iPad dengan jayanya, dia mengingatkan ibu bapa, sama seperti apa-apa lagi, anda perlu menetapkan sempadan yang tegas, dan anda perlu mematuhi peraturan anda.

Tidak ada yang seperti iPotty di pasaran tahun lepas, ketika Amy Pawlak, ibu kepada dua anak kecil di Barnard, Vermont, melatih anaknya yang berusia 3 dan setengah tahun, Sam. Tetapi dia dapat melihat kegunaannya.

“Kami menggunakan banyak insentif dan bentuk hiburan untuk memikat Sam untuk duduk dan tinggal di tandas, termasuk buku, lollipop, dan kereta mainan,” kata Pawlak, jururawat berdaftar.

Pada satu ketika, dia meletakkan pemain DVD mudah alih di atas bangku di bilik mandi untuk melihatnya ketika dia menunggu di tandas.

“Masalah gangguan DVD itu membantu dia menjadi lebih selesa duduk di tandas,” katanya. “Dalam kesedihan saya untuk mempunyai seorang kanak-kanak yang kurang dalam lampin, saya pasti akan membeli iPotty atau apa-apa sejenis yang memberikan kami harapan.”