Ibu menyumbangkan ratusan gelen susu untuk membantu bayi yang memerlukan

Elisabeth Anderson-Sierra telah dipanggil penerbit super, seorang ratu yang mengepam dan juga seorang dewi susu. Tetapi kedua-dua ibu Oregon itu memanggil dirinya sesuatu yang sedikit lebih rendah hati: “Saya seorang ibu dengan hadiah.”

Keupayaannya menghasilkan dan mengepam sejumlah besar susu ibu yang disumbangkan untuk membantu bayi yang memerlukan. Sejak Februari 2015, dia menyumbangkan lebih daripada 78,000 auns – itu 609 gelen – susu ibu, dan telah menyusui dua anak perempuannya.

Ibu donates gallons of excess breastmilk to help babies in need
Elisabeth Anderson-Sierra dan suaminya, David Sierra, bersama anak perempuan mereka, Sophia, 6 bulan, dan Isabella, 2.Steffi K Photography

“Saya fikir semua orang harus, untuk mendapatkan rasa masyarakat, aktif dalam komuniti mereka,” kata Anderson-Sierra, 29, hari ini. “Inilah yang saya lakukan. Inilah hadiah yang saya berikan. Ini hadiah yang boleh saya kongsi. “

Keinginan Anderson-Sierra untuk menyelamatkan nyawa hidup kembali pada masa beliau di Pengawal Pantai, ketika dia dilatih dalam mencari dan menyelamat, dan sebagai penderma darah yang lama. Apabila dia hamil dan terpaksa berhenti menderma darah, dia meneliti derma susu ibu.

“Saya tidak tahu bagaimana tindak balas badan saya,” katanya. “Saya mempunyai pemikiran bahawa saya mahu melakukannya. Walaupun saya hanya mempunyai satu auns tambahan sehari, saya akan mendermakannya. “

Selepas anak perempuannya yang pertama, Isabella, dilahirkan pada akhir Disember 2014, Anderson-Sierra menyusu, dan dia dipam untuk cuba meningkatkan bekalannya supaya dia dapat menderma. Susunya, dia berkata, “seolah-olah hampir dua kali ganda setiap hari lagi” dan dia mempunyai bekalan lebihan.

Dia membekukan susu tambahan, dan menjelang Februari 2015, mempunyai dua beku penuh dengan susu. Anderson-Sierra mula menyumbangkannya secara langsung kepada keluarga di daerah Beaverton, Oregon. (Dia mempunyai ujian darah dua belas bulan dan dapat memberikan hasilnya kerana susunya tidak diskrining.)

Ibu donates gallons of excess breastmilk to help babies in need
Lihat di dalam peti sejuk bersaiz penuh penuh susu ibu yang Elisabeth Anderson-Sierra ada dalam garajnya. Ia adalah salah satu daripada empat pembeku yang dia gunakan untuk menyimpan susu ibu untuk derma.Elisabeth Anderson-Sierra

Anderson-Sierra menyedari betapa mahal ia telah menjadi untuk mengekalkan pam gred hospitalnya dan menjalankan pam dan empat pembeku. “Saya membayar untuk memberi makan kepada bayi orang lain, yang saya tidak keberatan, tetapi ia mula menambah,” katanya.

Jadi dia mula menyumbang kepada Tiny Treasures Milk Bank, yang membekalkan susu ibu untuk membuat produk untuk bayi-bayi pramatang dalam unit penjagaan rapi neonatal.

Anderson-Sierra menerima beg penyimpanan dan dibayar balik $ 1 satu auns untuk susu yang layak disumbangkan kepada bank susu, pendapatan yang dikenakan cukai yang dia katakan akan kembali ke dalam usaha mengepamnya. Dia mengatakan dia melanggar walaupun, atau bahkan kehilangan wang.

Sejak dia mula mendermakan lebih dari dua tahun yang lalu, Anderson-Sierra telah menghantar separuh lebihannya ke bank susu, dan setengahnya kepada keluarga tempatan secara percuma.

“Saya melakukan apa yang saya lakukan untuk memberi kembali kepada komuniti saya dan menyelamatkan nyawa bayi yang akan mempunyai kadar kematian yang lebih tinggi tanpa susu ibu,” katanya..

Selepas dia mempunyai Isabella, jumlah susu paling tinggi yang dia hasilkan sehari ialah 168 auns. Sekarang, sejak anak perempuannya Sophia dilahirkan 6 bulan yang lalu, dia telah mengepam purata 225 auns sehari.

Ibu donates gallons of excess breastmilk to help babies in need
Anak perempuan Elisabeth Anderson-Sierra yang duduk di hadapan peti sejuk pertama yang dihantar untuk mikropreemies selepas anak perempuannya, Sophia, dilahirkan.Elisabeth Anderson-Sierra

Awal tahun ini, dia melihat doktornya untuk memastikan pengeluarannya tidak dikaitkan dengan masalah kesihatan, mungkin dengan kelenjar tiroid atau kelenjar pituitari. “Saya didapati normal dan saya hanya mempunyai sindrom hyperlactation,” katanya.

Hyplactation, atau lebihan bekalan susu ibu, adalah apabila seseorang menghasilkan susu ibu yang berlebihan, lebih daripada bayi mereka perlukan, kata Dr. Lori Feldman-Winter, ahli pediatrik dan penyusuan susu ibu. Tidak ada jumlah yang dipersetujui yang mentakrifkan keadaan itu, tambahnya.

Seorang ibu menyusu kepada bayi berusia 6 bulan biasanya menghasilkan kurang dari 1 liter sehari, atau kira-kira 25 hingga 30 ons, katanya..

Jumlah susu yang dihasilkan oleh Anderson-Sierra sangat luar biasa, malah bagi mereka yang mempunyai hiperlaktasi. “Itu pasti adalah daripada pelbagai jenis kebersihan yang akan kita lihat,” kata Feldman-Winter.

Lebih biasa, wanita yang mempunyai hiperlaktasi mempunyai sedikit susu tambahan. Daripada menghasilkan 23 atau 27 ons, mereka akan menghasilkan 33 hingga 40 ons, katanya.

Bagi seseorang yang membuat susu sebanyak Anderson-Sierra, Feldman-Winter mengesyorkan latihan untuk memeriksa masalah perubatan yang berkaitan dengan kelebihan bekalan.

Dia juga ingin memastikan bayi mendapat jumlah lemak yang mencukupi dari susu ibu, yang penting untuk pertumbuhan. Dengan hyperlactation, susu ibu selalu mempunyai lebih banyak karbohidrat dan kurang lemak, yang boleh menyebabkan penurunan berat badan, kata Feldman-Winter. Atau bayi boleh mendapatkan terlalu banyak berat badan daripada karbohidrat yang terlalu banyak.

Anderson-Sierra mengatakan dia suka menjadi penderma, tetapi ia tidak mudah. Dia mengepam lima kali sehari, yang mengambil masa empat hingga lima jam, ditambah masa pembungkusan susu dan mensterilkan peralatannya.

Ibu donates gallons of excess breastmilk to help babies in need
Pensterilan yang digunakan Elisabeth Anderson-Sierra dalam usahanya untuk mendermakan sejumlah besar susu ibu.Elisabeth Anderson-Sierra

“Apa yang saya lakukan sekarang sangat sukar, itulah sebabnya saya pasti mengklasifikasikannya sebagai buruh cinta,” katanya. “Tidak ada hari yang perlahan. Saya tidak boleh mengambil hari. “

Anderson-Sierra didorong oleh mendengar cerita-cerita kejayaan susu ibu yang membantu bayi-bayi terdedah berkembang, terutamanya preyies.

“Saya fikir ia sama dengan seseorang yang mendermakan buah pinggang, perasaan yang sama seperti yang anda telah diberikan kepada orang lain peluang kedua dalam kehidupan,” kata Anderson-Sierra. “Tetapi saya hanya mempunyai satu buah pinggang dan saya mempunyai banyak susu ibu untuk memberi.”

Mengetahui bahawa susu ibu boleh menyelamatkan nyawa yang menderita, yang mempunyai risiko yang lebih besar daripada mati akibat keadaan tertentu, Feldman-Winter memuji usahanya.

“Ini adalah perbuatan yang sangat murah hati bahawa dia membuat komitmen itu,” kata Feldman-Winter. “Dan selagi susu diproses dan dianalisis, ia boleh berguna untuk banyak bayi, terutamanya yang paling lemah, bayi di NICU.”

Penyumbang TODAY.com Lisa A. Flam adalah wartawan berita dan gaya hidup di New York. Ikuti dia di Twitter dan Facebook.