Ibu melawan larangan anak lelaki berusia 4 tahun dari sekolah atas panjang rambut

Seorang budak laki-laki Texas berusia 4 tahun dengan rambut panjang diberi potongan yang tidak munasabah – dilarang dari tadika awamnya kerana kuncinya.

Jessica Oates, 25, memberitahu TODAY.com bahawa anaknya, Jabez, yang tidak mempunyai rambut sejak kelahiran, terperangkap di rumah di limbo kerana Mont Belvieu, Texas, sekolahnya yang didaftarkannya di sebuah daerah dengan pakaian yang ketat kod. Kata budak lelaki dengan rambut yang berada di bawah alis, telinga atau menyentuh kolar; aksesori rambut “tidak sesuai” dan ekor kuda juga dilarang.

Empat year old Jabez Oates is banned from a public school in Texas because his hair is too long for the dress code for boys.
Jabez Oates yang berusia empat tahun dilarang dari sekolah awam di Texas kerana rambutnya terlalu lama untuk kod pakaian untuk lelaki.Baiklah oleh Jessica Oates

Tetapi ibu bekerja tunggal juga diberitahu ketika dia membawa anaknya dalam kelas pada Khamis lepas bahawa dia boleh memfailkan pengecualian atas sebab-sebab kebudayaan atau keagamaan – hanya diberitahu sehari kemudian bahawa tidak akan ada ketentuan untuk anaknya. Apabila dia membawa Jabez ke sekolah pada pagi Isnin dengan rambutnya dimasukkan ke dalam man-bun agar sesuai dengan kata-kata kata pakaian, dia diberitahu bahawa dia tidak akan diterima.

“Anak saya keliru dengan segala-galanya,” kata Oates kanan kepada KANAK-KANAK HARI INI. “Dia bertanya kepada saya, ‘Mama mengapa saya tidak dapat melihat guru saya?’ ‘Mama, mengapa saya tidak dapat melihat kawan-kawan saya?’ Jadi kita pun masuk ke sekolah untuk bercakap dengan kepala sekolah, tetapi itu hanya membuatnya lebih buruk…

Empat year old Jabez Oates is banned from a public school in Texas because his hair is too long for the dress code for boys.
Jabez Oates yang berusia empat tahun dilarang dari sekolah awam di Texas kerana rambutnya terlalu lama untuk kod pakaian untuk lelaki.Baiklah oleh Jessica Oates

“Pada mulanya saya tidak percaya ia memberi kesan kepadanya seperti yang dilakukannya, dia seorang budak lelaki yang pintar dan cerdas, sejak hari Isnin dia telah sangat marah. Satu-satunya perkara yang perlu saya atribut kepadanya selain dari apa yang berlaku dengan sekolahnya. “

Oates berkata memotong rambut Jabez hanya untuk menyerahkan kepada Pusat Tadika Bukit Barber bukan pilihan kerana begitu banyak identiti diri anaknya.

“Pada ketika ini, ia menjadi lebih daripada satu perkara rambut dalam komuniti ini, dan saya mendapat sokongan daripada orang-orang yang telah dibuli di sini sendiri,” kata Oates, yang telah melancarkan petisyen dalam talian dan cuba mendapatkan ACLU yang terlibat. “Saya tidak merasakan saya hanya berjuang untuk diri sendiri dan anak saya sendiri.”

Ia adalah pendirian, walaupun, bahawa dia berkata telah mendapat kebanyakan tindak balas vitriolic dari orang tua lain di bandar raya 4,000.

“Saya telah diberitahu, dan ia membuat saya sangat marah, kami telah diberitahu untuk melompat tebing,” kata Oates. “Saya telah diberitahu bahawa saya dan anak saya dan mempunyai sasaran di belakangnya dan kita akan diseksa. Dan kebanyakan kebencian datang dari orang dewasa.”

Daerah sekolah mengeluarkan kenyataan kepada NBC News yang mempertahankan dasarnya sebagai pokok “persekitaran pendidikan yang ketat tentang jangkaan yang tinggi untuk kanak-kanak (penduduk setempat).”

“Ibu bapa mempunyai hak untuk mencari pendidikan yang sesuai untuk anak mereka, sama seperti Cik Oates mempunyai hak untuk meletakkan anaknya di sebuah daerah yang mencerminkan harapan peribadinya untuk taraf penampilan,” kata kenyataan itu. “Terdapat prosedur untuk menangani kebimbangan mengenai dasar jika ia adalah keinginan Cik Oates untuk mendidik anaknya di Barbers Hill ISD. Tetapi kami akan dan patut dikritik jika daerah kami mengurangkan jangkaan atau dasar-dasar yang telah lama dijatuhkan. “

Seorang wakil untuk papan sekolah berkata bahawa semua orang ibu bapa menandatangani “Borang Pengakuan Buku Panduan Pelajar” yang merangkumi polisi Pakaian Pakaian pada pendaftaran.

“Barbers Hill ISD telah menetapkan dasar untuk pengecualian kod pakaian atas sebab-sebab agama, dan telah memberikan pengecualian kepada pelajar pada masa lalu yang telah menyediakan dokumentasi yang telah diluluskan oleh Lembaga Pemegang Amanah. Maklumat ini dikomunikasikan dengan orang tua pada pendaftaran,” rep yang dijelaskan melalui e-mel.

Perjuangan Oates datang sebagai pertempuran yang sama dilancarkan oleh Faye Abunijmeh selepas anaknya berusia 9 tahun yang dilarang di Joshua, Texas, di luar Dallas, di atas rambutnya yang panjang.

Anaknya, Habib, telah mengembangkan rambut kerintingnya untuk mencapai keperluan panjang 12 inci untuk mendermakan kepada pesakit kanser untuk Wigs untuk Kanak-kanak amal, menurut CBS Dallas-Fort Worth. Sehingga hari Isnin, beliau menghadiri kelas dengan mengetuk, yang merupakan kelemahan sementara dalam dasar Lembaga Sekolah Yosua Bebas.

Tetapi Oates, mengatakan dia takut walaupun dia mendapati cara yang sama untuk mendapatkan anaknya kembali ke sekolah pilihannya, ia akan menjadi kemenangan kosong.

“Walaupun saya menang, dan Jabez pergi ke (tadika),” katanya, “adakah saya menghantar dia ke sekolah di mana orang akan berpotensi merasakan emosi?”