Ibu melahirkan anak kembar dengan bapa yang berbeza

Seorang wanita Texas tidak merancang dua konsep untuk buku rekod.

Tetapi itulah yang dia dapat – bersama dengan dua anak lelaki yang cantik – ketika dia melahirkan anak kembar kepada bapa yang berbeza hampir setahun yang lalu.

“Kedua-dua mereka mempunyai selera yang sama, mereka suka bermain dengan saudara lelaki mereka, mereka suka bermain antara satu sama lain,” kata Mia Washington pada pameran HARI INI hari Khamis.

Bercakap tentang drama bayi-papa.

Kedua-dua ayah mereka

Bagaimana ia berlaku? Setiap bulan ovari wanita mengeluarkan satu telur yang boleh disenyawakan oleh satu sperma. Tetapi dalam kes ini, sepasang telur muncul.

Sementara itu, sperma dapat tetap hidup dan baik dan berdaya maju hingga lima hari dalam saluran pembiakan. Oleh itu seorang wanita boleh melakukan hubungan seks dengan lelaki yang berlainan dalam tempoh lima hari itu dan sperma itu “semacam hang out sana menunggu telur dibebaskan,” kata Dr Hilda Hutcherson, Profesor Klinikal Obstetrik dan Ginekologi di Columbia University, kepada Meredith Vieira pada HARI INI.

Washington, yang baru berumur 20 tahun, mengakui kepada rakannya bahawa dia melakukan hubungan seks dengan lelaki lain dalam tetingkap lima hari tersebut – oleh itu, konsep ganda.

Misteri itu mula diselesaikan apabila rakannya, 44 tahun, James Harrison, menjadi khawatir bahawa Justin dan Jordan, yang dilahirkan hanya 7 minit, kelihatan berbeza. Ujian paterniti diikuti.

Apabila dia mendapati bahawa Justin bukan anaknya, Harrison berkata, “Saya terluka, terkoyak – tidak tahu apa langkah seterusnya,” kata Harrison dalam segmen NBC News.

Walau bagaimanapun, dia mencintai kedua-dua lelaki yang sama sejak itu. “Saya membangkitkan dia [Justin] dari bayi hingga kini, dia tahu saya sebagai bapanya, dan saya kenal dia sebagai anak saya,” jelas Harrison.

Cinta bersaudara

Sementara itu, kanak-kanak lelaki saling mengenal sebagai saudara lelaki. “Mereka berkembang dalam persekitaran yang sama,” kata Washington, “dan mereka saling mengenali antara satu sama lain dan bermain dengan satu sama lain.”

“Bayi tidak akan tahu perbezaannya,” katanya.

Kejadian-kejadian seperti itu jarang berlaku – seperti yang jarang berlaku dalam satu juta, katakan beberapa. Namun Hutcherson berkata beberapa kajian menunjukkan bahawa 1 hingga 2 peratus daripada semua kembar persaudaraan mempunyai bapa yang berbeza. Ia hanya tidak dapat diperhatikan kadang-kadang.

Istilah teknikal adalah kembar oleh bapa yang berbeza adalah “superfecundation heteropaternal.” Kes pertama dilaporkan oleh John Archer – doktor pertama yang menerima ijazah perubatan di Amerika Syarikat – pada tahun 1810.

Menurut Archer, seorang wanita kulit putih yang melakukan hubungan seks dengan seorang lelaki kulit hitam dan seorang lelaki kulit putih dalam masa yang singkat kemudian melahirkan kembar: satu putih, satu lagi perlombaan campuran.

Washington dan Harrison, yang kedua-dua orang Afrika-Amerika, mengatakan mereka bercadang untuk berkahwin suatu hari nanti. Mereka berkata mereka juga merancang untuk memberitahu anak-anak keseluruhan cerita ketika mereka cukup tua untuk memahaminya.

Selain sentuhan yang luar biasa, cerita itu juga mempunyai misteri: Identiti bapa yang lain tidak dibebaskan. Dan ia mengejutkan: Washington, yang mempunyai anak lelaki berusia 4 tahun dari bapa yang berbeza, mengatakan klannya akan bertambah lebih besar pada bulan Ogos.

“Mereka akan mempunyai adik perempuan,” katanya.