Ibu Jacob Hall membuka diri di selamat tinggal superhero: ‘Saya tidak mahu membiarkan dia pergi’

Sebagai pengganti berkabung yang memakai pakaian superhero datang untuk memberi penghormatan kepada Jacob Hall, graduan pertama yang meninggal dunia selepas ditembak di taman bermain sekolahnya, ibunya mengambil kesenangan dalam mengetahui ia adalah cara yang sesuai untuk menghormati ingatan anaknya.

Hall, 6, telah dikhianati oleh lebih daripada seribu orang pada perkhidmatan pemakaman di Oakdale Baptist Church di Townville, Carolina Selatan, pada hari Rabu. Ibunya, Dewan Renae, mencadangkan semua orang datang dalam kostum superhero untuk menghormati memori Yakub, yang selalu membayangkan dirinya sebagai seorang superhero yang membantu orang lain.

Ibu Jacob Hall di pengebumian superhero anak: ‘Saya tidak mahu membiarkan dia pergi’

Oktober.06.201602:26

“Saya tahu ia akan menjadi rakan sekelas Jacob, kawan-kawan dari seluruh tempat,” kata Hall kepada Janet Shamlian pada hari ini. “Saya tidak mahu mereka sedih.”

BERKAITAN: Kehormat pengebumian Superhero budak lelaki berusia 6 tahun yang meninggal selepas menembak sekolah

Walaupun suasana gembira meraikan kehidupan Yakub, ia adalah satu hari yang dahsyat untuk keluarganya.

Superhero funeral for Jacob Hall
Dewan Dale, berpakaian pakaian Superman, berdiri di hadapan peti mati semasa pengkebumian untuk abangnya, Jacob, 6, yang mati selepas ditembak di taman permainan di sekolah rendahnya di Townville, Carolina Selatan. Reuters

“Saya tidak mahu membiarkan dia pergi, tetapi saya perlu,” kata Hall. “Ini adalah kesakitan paling teruk yang pernah saya rasai sepanjang hidup saya.”

Superhero funeral for Jacob Hall
Penyihir digalakkan oleh ibu Hall untuk berpakaian sebagai wiraah untuk menghormati anaknya semasa pengebumian.Ken Ruinard / AP

Satu pertiga penduduk bandar kecil keluar untuk meraikan kehidupan Yakub, dengan orang berpakaian seperti semua orang dari Superman ke Wonder Woman untuk kegemaran Jacob, Teenage Mutant Ninja Turtles.

Superhero funeral for Jacob Hall
Lebih daripada 1,000 orang di bandar kecil Carolina Selatan datang untuk menghormati Yakub ketika berpakaian sebagai wira-wira seperti Wonder Woman, Power Rangers dan Superman. Ken Ruinard / AP

“Saya tidak akan bayangkan seorang anak kecil akan membawa kita semua bersama-sama,” kata Karissa Mattress, yang berpakaian seperti Superman, memberitahu Shamlian.

Pasukan K-9 dari polis tempatan datang berpakaian superhero, dan Batmobile juga membuat penampilan berkat amal, Heroes 4 Higher, dengan misi untuk memberi inspirasi kepada anak-anak. Seorang veteran tentera bernama John Buckland, pengasas amal, datang berpakaian sebagai Batman dan memberikan ucapan yang menyedihkan.

“Saya tidak boleh merasakan bahawa dia telah menunggang dengan saya di Batmobile dengan bunga itu untuk masa yang paling lama hari ini,” kata Buckland pada upacara.

Peluru menembusi arteri di kaki Hall pada 28 September apabila seorang budak lelaki berusia 14 tahun mula menembak di Elementary School Townville, kata pihak berkuasa. Jacob berjuang selama hampir seminggu selepas kehilangan 75 peratus darahnya dan menjalani pembedahan berlebihan apabila dia masuk ke dalam serangan jantung.

Superhero funeral for Jacob Hall
John Buckland, berpakaian sebagai Batman, memeluk bibi Jacob Hall, Rebecca Hunnicut, selepas bercakap semasa perkhidmatan pengebumian bertema superhero untuk Yakub. Ken Ruinard / AP

Pihak berkuasa berkata, remaja itu pertama kali menembak bapanya sebelum pergi ke sekolah rendah. Dia didakwa sebagai juvana pada 30 September dengan pembunuhan dan tiga tuduhan percubaan pembunuhan.

Guru Jacob, Meghan Hollingsworth, ditembak di bahu yang cuba melindungi Jacob dan telah melakukan pemulihan.

Sekolah Rendah Townville mengadakan kelas pada hari Khamis untuk kali pertama sejak penembakan itu, sehari selepas meletakkan seorang superhero untuk berehat dengan penghormatan yang sesuai.

“Saya terkejut ia tidak turun dari air mata kegembiraannya,” kata Hall.

Superheroes menghormati mangsa menembak 6 tahun di pengebumian

Okt.05.201601:35

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.