Ibu ‘Blind Side’ berbangga dengan “perjalanan yang menakjubkan” untuk Super Bowl kedua

Leigh Anne Tuohy dan keluarganya menjadi terkenal selepas buku dan filem, “The Blind Side,” berkongsi kisah bagaimana dia dan suaminya, Sean, mengadopsi Michael Oher, seorang remaja yang bergerak masuk dan keluar dari sistem penjagaan angkat. The Tuohys mengambil Oher, membantunya mendapatkan pendidikan yang diperlukannya, dan menggalakkan cita-cita bola sepaknya. Selepas kolej, Oher merupakan pilihan draf pusingan pertama Baltimore Ravens pada tahun 2009.

Oher adalah ahli Super Bowl yang memenangi 2013 pasukan Ravens, dan kini mengetuai Super Bowl kedua dengan Carolina Panthers hujung minggu ini, dengan keluarga bangga di belakangnya.

Tuohy duduk dengan TODAY.com Terri Peters untuk menangkap dunia dengan apa yang keluarganya sejak tahun 2009. Penulis dan penceramah awam berkongsi nasihat keibubapaan, pemikirannya mengenai filem itu, dan rancangannya untuk menonton Super Bowl 50. (Komennya dipendekkan untuk ruang dan kejelasan.)

The Tuohy family after Michael's move to play for the Carolina Panthers. (Left to right: S.J., Leigh Anne, Michael, Sean and Collins)
Keluarga Tuohy selepas bergerak Michael untuk bermain untuk Carolina Panthers. (Kiri ke kanan: S.J., Leigh Anne, Michael, Sean dan Collins)Dengan hormat dari Leigh Anne Tuohy

Apa yang ada pada kamu dan keluarga kamu sejak “Side Blind?”

TUOHY: Ia telah menjadi satu perjalanan yang luar biasa. Secara harfiah bukan satu bahagian daripadanya dijangka. Sejak buku dan filem itu keluar, Sean dan saya telah menulis buku kita sendiri, saya telah menulis buku, dan kita menghabiskan sebahagian besar masa kita di jalan raya yang sedang bercakap motivasi.

Kami adalah penyokong besar dalam ucapan itu, “kepada siapa yang diberikan banyak, banyak yang diperlukan,” jadi kami berusaha memberikan kembali sebanyak mungkin. Sesetengah orang mempunyai pendapat tentang bagaimana kita melakukannya, tetapi pendapat mereka tidak pernah menjadi masalah kepada saya. Kita perlu bangun pagi dan melakukan apa yang betul, dan jika itu menyinggung perasaan orang maka mereka hanya perlu tersinggung. Terdapat orang yang menakjubkan di dunia ini yang hanya memerlukan peluang. Orang-orang itu adalah keluarga kami, dan ketiga-tiga anak kami adalah pelayan utama mesej itu.

S.J. adalah 22 sekarang, dan bermain bola keranjang untuk Loyola University di Maryland. Kami menyiram dan memberi makan muncrat kecil dan dia membesar. Dia budak pintar saya – Momma sangat teruja dengan anak ini bahawa saya tidak perlu makan makanan seperti Collins dan Michael. Saya sangat seorang ibu helikopter dengan kedua-dua mereka, tetapi tidak perlu bersama dengan S.J.

Collins adalah 29, dan dia adalah ratu kecil – anak lelaki saya merosakkan busuknya. Percaya atau tidak – dengan seorang ibu yang tidak memasak sama sekali – Collins memiliki sebuah syarikat cookie gourmet butik yang bernama Whimsy yang sangat berjaya. Kuki akan mati untuk, dan Panthers mendapatkan cookies tiga kali seminggu di bilik loker mereka. Cam Newton mendapat kotak sendiri setiap minggu, dan dia melakukan kesalahan besar jika ada orang yang melihat kukinya. Collins akan berkahwin pada bulan April kepada seorang lelaki yang hebat yang kami suka mati. Saya telah memberitahunya bahawa saya lebih teruja dengan Super Bowl daripada perkahwinannya, dan dia tidak dibenarkan bertanya kepada saya lagi tentang perkahwinan sehingga Super Bowl sudah berakhir.

Dan anda tahu di mana Michael adalah, tentu saja – menuju ke San Francisco!

The Tuohy family celebrate together on the field after Michael's 2013 Super Bowl win with the Baltimore Ravens.
Keluarga Tuohy meraikan bersama di lapangan selepas menang 2013 Super Bowl Michael dengan Ravens Baltimore.Dengan hormat dari Leigh Anne Tuohy

Bercakap tentang Michael, saya telah melihat banyak laporan media mengatakan dia tidak suka filem – adakah itu benar? Dan, adakah anda menyukainya??

TUOHY: Michael memang suka filem itu. Saya fikir apa yang berlaku adalah satu masa, Michael memainkan permainan yang hebat, dan perkara pertama yang ditanya oleh wartawan selepas filem berkenaan. Jadi Michael berkata, “Jangan tanya saya mengenai filem itu. Saya tidak suka filem itu. “

Kebenaran perkara itu adalah bahawa dia tidak suka filem itu – dia tidak suka perhatian bahawa ia menarik kepadanya. Kebanyakan orang di negara ini tidak boleh menamakan seorang jurulatih, tempoh, dan itu baik. Mereka sepatutnya menjadi wira yang tidak dikenali, orang-orang di belakang tempat kejadian.

Malangnya untuk Michael, dia sangat dikenali. Sekiranya terdapat permainan bola sepak yang berlaku, para pengadil menontonnya kerana filem itu – dia dapat menonton lebih dekat, yang membawa kepada soalan tentang apa yang dilakukannya atau tidak. Dia akan dibedah sedikit lebih daripada mana-mana pekerja lain.

Ia membuatnya membuat keputusan untuk melangkah permainannya dan melakukan semuanya dengan betul. Sebagai ibu bapa, itulah yang kami katakan kepada anak-anak kita pula – melakukan perkara yang betul dan anda tidak mendapat masalah. Jika anda menjalani kehidupan yang terpesona, anda lebih baik bertindak seperti itu.

Oleh itu, Michael memahami bahawa filem itu menghantar mesej yang baik, dan jauh melebihi fakta bahawa dia dapat ditonton dengan teliti dalam bola sepak. Saya memberitahunya, “Dengar, sayang, anda perlu mengatasinya.”

Ini filem yang hebat. Kami sangat gembira. Hakikatnya adalah, setiap orang mempunyai cerita dan kita hanya menjadi yang diberitahu. Apabila orang melihat filem ini, mereka menyedari terdapat Michael Ohers lain di luar sana yang boleh membuat sesuatu dari kehidupan mereka jika seseorang hanya berpaling dan bertanya bagaimana mereka dapat membantu.

Tuohy hugs son Michael Oher after the Ravens 2013 Super Bowl win.
Tuohy memeluk anak lelaki Michael Oher selepas menang Super Ravens 2013 Super Bowl.Dengan hormat dari Leigh Anne Tuohy

Semua orang merujuk kepada anda sebagai, “The Mom Side Blind,” tetapi sebagai seorang ibu, adakah ini membuat anda terasa dalam satu peranan? Apa lagi yang anda harap dapat diketahui?

TUOHY: Membuat orang menyedari bahawa keluarga tidak perlu sepadan – bahawa anda tidak perlu kelihatan seperti seseorang untuk mencintai mereka. Jika saya tidak diketahui apa-apa lagi di dunia ini, saya mahu orang ramai mengetahui ini – jika tidak ada orang di kalangan sosial anda yang tidak kelihatan seperti anda, maka rasa malu pada anda.

Di dunia ini kita hidup, rasisme masih hidup dan baik di semua tempat. Kami segera mengkategorikan orang, dan itu tidak betul. Sebagai sebuah negara, kita perlu berhenti menghakimi orang. Saya suka Michael Oher sebanyak saya suka dua anak biologi saya. Tidak ada perbezaan di dalamnya.

Saya ingin dikenali untuk melangkah, dan menggalakkan orang lain melakukan perkara yang sama.

Mesej buku terbaharu anda, “Turn Around,” adalah kira-kira hanya itu – meningkatkan dan memberikan riang masa dan sumber anda untuk membantu orang lain. Nasihat apa yang anda berikan kepada orang yang ingin melakukan lebih banyak perkara itu?

TUOHY: Saya terus dibombardir dengan soalan mengenai perkara ini. Orang ramai ingin tahu bagaimana mereka boleh terlibat, bagaimana mereka boleh membuat perbezaan, apa yang boleh mereka lakukan, dan saya mahu buku ini memberi inspirasi kepada orang untuk melakukan sesuatu.

Saya ingin melihat revolusi kebaikan, kerana apa yang berlaku adalah, apabila anda baik dan anda memberi, ia berjangkit. Anda memberi satu kali, dan ini perasaan yang hebat dan anda mahu melakukannya sekali lagi.

Walaupun anda melakukan satu perkara yang baik seminggu – perkembangan itu, itu bergerak jarum. Ini semua bermula dengan anda dan membuat kesan riak. Mulakan jalan anda, kemudian kejiranan anda, kemudian bandar anda.

Kita memerlukan orang untuk terlibat dan membuat perbezaan. Wang tidak akan berubah – ia mengenai orang. Ia mengenai kami menyedari bahawa semua orang mempunyai nilai dan tentang menjadi baik kepada lelaki di sebelah anda.

The Tuohy family: Sean, Leigh Anne, Michael, Collins and S.J.
Keluarga Tuohy: Sean, Leigh Anne, Michael, Collins dan S.J.Dengan hormat dari Leigh Anne Tuohy

Oleh itu, nasihat apa yang akan anda berikan kepada ibu bapa di luar sana, tertanya-tanya bagaimana mereka menaikkan pemain Super Bowl mereka sendiri atau usahawan? Bagaimana anda membesarkan tiga anak yang berjaya dan belas kasihan?

TUOHY: Kami percaya bahawa apabila anda menjalani kehidupan yang terpesona – yang bermaksud bahawa anda mempunyai dua ibu bapa, anda mempunyai bumbung di atas kepala anda, anda pergi ke sekolah dan anda mendapat tiga kali sehari – anda perlu bertindak seperti itu, menghargai, dan nilai itu.

Untuk membantu mereka memenuhi kepercayaan itu, ada peraturan yang mesti diikuti. Anda membuat gred yang baik, anda tidak mempunyai perintah berkurung. Anda tidak mendapat tiket laju atau minum dan memandu, anda dapat menggunakan kereta. Ia tidak sukar – tetapi anda perlu ibu bapa.

Lihat telefon bimbit mereka; tahu rakan-rakan mereka – kerana apabila anda berhenti mengetahui perniagaan anak-anak anda dan yang mereka nongkrong, anda telah berhenti mengasuh anak. Sekiranya anda tidak menjadi ibu bapa, maka jangan menangis tentang siapa anak anda.

Ia mengenai melabur masa untuk anak-anak anda, sama seperti anda meluangkan masa dalam semua perkara penting lain dalam hidup anda.

Saya juga perlu tahu, di mana anda menonton Super Bowl?

TUOHY: Diatas padang! Kami menuju ke barat – sini kami datang, Cali! Seluruh keluarga akan berada di sana di lapangan, dan kami sangat teruja.

Ia adalah satu perjalanan yang hebat untuk minggu Super Bowl. Ia menyeronokkan dan terdapat banyak perkara yang kami teruja. Kami sangat berbahagia dan sangat bernasib baik.

Saya akan meletakkan jersi bling saya, dan menjadi momma yang paling banggakan dan paling menjengkelkan yang saya boleh, dan nikmati setiap saat ia.

Menonton: Drake menawan dalam iklan Super Bowl ‘Bling Terbatas’ T-Mobile yang lucu

Februari.02.201600:42