Ibu bapa cuba menjelaskan seks kepada anak-anak dan reaksi tidak ternilai

Mari bercakap mengenai seks. Itulah yang dipersetujui sekelompok ibu bapa dalam kamera dalam video baru virus yang menunjukkan betapa pantas untuk orang dewasa menjelaskan kepada kanak-kanak di mana bayi datang dari.

Hasilnya lucu dan lucu, dengan kanak-kanak menunjukkan beberapa pengetahuan asas mengenai proses tersebut.

“Ada sejenis lubang di sini, seperti igloo,” kata seorang lelaki sambil menunjuk perut ibunya. Satu lagi merujuk kepada bahagian badan tertentu sebagai “van-gina.”

Seorang kanak-kanak tahu bahawa ibu bapa perlu “bekerjasama” untuk mempunyai bayi, tetapi sesetengah kanak-kanak menutupi telinga mereka atau muka mereka apabila mereka mendengar lebih banyak maklumat. Sementara itu, ibu bapa mereka bergelut dengan perkataan untuk menggambarkan bagaimana semuanya berfungsi.

“Kami melepas semua pakaian kami … dan kemudian ibu dan ayah melakukan tarian khas,” jelas seorang ayah.

Klip yang dibuat oleh Cut.com, sebuah syarikat pengeluaran video berasaskan Seattle-mempunyai keluarga sebenar yang mempunyai perbualan yang tidak dijelaskan, kata jurucakap Mike Gaston. Kanak-kanak itu ditemui melalui agensi bakat di Seattle.

Amnah King, yang dipaparkan dalam video itu bersama anaknya yang berusia 9 tahun, Anijae, berkata dia bersetuju untuk mengambil bahagian kerana dia fikir ia akan menjadi menyeronokkan.

Disematkan pada Pinterest.

“Ini adalah satu peluang untuk memberikan ‘ceramah’ yang lebih terperinci dalam suasana yang lebih menarik,” kata King kepada TODAY Parents. “Saya seorang jururawat, jadi bercakap tentang fungsi tubuh tidak membuat saya terlalu kasar, tetapi masih agak memalukan bercakap tentang topik dengan anak saya.”

Krista Linden, yang dilihat dalam video bersama anak perempuannya, Sofia, berusia 6 tahun, berkata ilmu pengetahuan adalah kuasa, terutama untuk gadis-gadis muda, jadi dia gembira jika dia dapat membantu membuka dialog.

Disematkan pada Pinterest.

“Suami saya dan saya tidak bercakap tentang ‘bangau’ atau Santa atau Bunny Paskah atau membuat nama untuk bahagian-bahagian lain dari anatomi kami. Kita cukup mengatakannya seperti itu, kerana kita tidak pernah mahu ada masa ketika anak-anak kita merasa tertipu atau tersesat, “kata Linden.

Ramai keluarga yang mengatakan penjelasan seks adalah perbincangan yang paling ditekankan tentang mereka dengan anak-anak mereka, kata ahli keibubapaan Michele Borba. Selepas melihat video, di sini terdapat 4 tip bercakap seksnya: 

1. Mula membina subjek tadi.

Itu tidak bermakna bercakap tentang mekanik hubungan dengan kanak-kanak, tetapi menggunakan istilah anatomi yang betul dari permulaan.

“Perkara paling penting yang saya nampak ketidakselesaan dengan beberapa ibu bapa menggunakan istilah, seperti vagina atau zakar. Anda melihat kebanyakan kanak-kanak menutupi telinga mereka, tetapi anda juga dapat melihat kejanggalan ibu bapa. Penyelidikan mengatakan jika anda bermula pada usia 2 dan 3 … anda memberi anak anda mandi, itulah masa yang tepat untuk mengatakan, itulah zakar anda, “kata Borba.

2. Elakkan ceramah duduk bawah-formal.

Lebih mudah jika anda menggunakan momen mudah mengajar yang mudah, bukannya pelajaran biologi yang panjang, kata Borba. Duduk di sekeliling meja mungkin terlalu formal. Sebaliknya, pergi untuk berjalan-jalan atau menembak bola keranjang semasa bersembang pada masa yang sama. Kadang-kadang, lebih baik bagi seorang ibu bapa untuk bercakap dengan anak itu, bukan keduanya.

“Berikan (maklumat) dalam nugget sedikit pendek, bukan ucapan 10 minit. Tanya – ‘Apa yang anda fikir saya maksudkan dengan itu? Apa yang anda fikir saya katakan? ‘Jadi anda tahu di mana mereka datang, “katanya.

3. Rancang apa yang akan anda katakan.

Ramai ibu bapa dalam video itu tidak bercakap dengan anak-anak pada peringkat umur mereka, pikir Borba. Ingat bahawa kanak-kanak sangat literal, jadi pilih kata-kata dan imej anda dengan berhati-hati.

Buku-buku seperti “Tapi bagaimana saya boleh masuk di tempat pertama? Bercakap dengan Anak Muda Anda Mengenai Seks, “boleh membantu, katanya.

4. Jangan tekan jika anak anda tidak selesa.

Kunci untuk perbincangan keibubapaan yang baik, tidak kira subjeknya, adalah untuk melihat tindak balas kanak-kanak itu dan memimpin kanak-kanak itu, kata Borba.

Anda tidak perlu memberi terlalu banyak maklumat dan ia tidak perlu menjadi grafik. 

“Di dunia hari ini, kanak-kanak mendengar tentang seks yang jauh lebih muda daripada yang anda jangkakan,” kata Borba. “Pastikan anda berada di sana untuk memberi mereka maklumat yang tepat.”

Ikuti A. Pawlowski di Google+ dan Twitter.