Ibu bapa, berhenti bekerja dengan begitu kuat: Kanak-kanak boleh melakukan tugas-tugas ini sendiri

Bagi sesetengah ibu bapa, masa rehat sekolah berasa seperti tergesa-gesa untuk mencari bekalan sekolah dan pakaian, mengisi kertas kerja dan mendaftar untuk aktiviti ekstrakurikuler. Terdapat penyelesaian: Mintalah kanak-kanak untuk membantu. Ya, sebenarnya: Ia mengurangkan stres dan menggalakkan anak-anak terlibat.

“Apabila kita melibatkan anak-anak kita dalam persiapan sekolah, kita membantu mereka mengambil lebih banyak tanggungjawab untuk belajar dan pendidikan mereka sendiri pada tahun pelajaran ini,” kata Dr Deborah Gilboa, seorang pakar pembangunan kanak-kanak. “Juga, mereka lebih cenderung merasa terkejut dan dikhianati pada hari pertama sekolah apabila mereka menyedari cuti musim panas berakhir.”

Jangan sekali-kali merindui cerita orangtua dengan surat berita KANDUNGAN HARI INI! Daftar di sini.

Gilboa menawarkan panduan usia ke atas tentang apa yang boleh dilakukan oleh anak-anak untuk membantu membuat penyediaan sekolah ke sekolah lancar.

Prasekolah dan tadika

Malah, pelajar termuda boleh membantu membuat perancangan semula ke sekolah lebih mudah.

“Mereka boleh mengelilingi rumah sendiri untuk bekalan sekolah,” katanya. “Ada beberapa perkara yang perlu anda keluar dan membeli baru, tetapi sebahagian daripadanya ada di sekeliling rumah.”

Walaupun mempunyai pelajar prasekolah dan tadika mencari bekalan membantu ibu bapa membuat senarai ping, ia juga memberi peluang kepada ibu bapa untuk mengajar anak-anak pelajaran penting mereka.

“Ia bagus untuk kanak-kanak belajar menggunakan semula dan mengitar semula dan mula mengumpul barangan mereka sendiri,” jelas Gilboa.

Apatah lagi, ia boleh menjadi cara untuk ibu bapa mengamalkan kemahiran dengan anak-anak mereka. Katakanlah senarai bekalan meminta lima pensil, tetapi anak itu hanya mendapati tiga. Ibu bapa boleh bekerja dengan mereka untuk mengamalkan pengurangan yang mudah.

Cara lain untuk kanak-kanak prasekolah dan tadika boleh terlibat adalah dengan mempunyai hari di mana mereka bangun seolah-olah mereka akan pergi ke sekolah.

“Mereka boleh mempunyai amalan pagi dan datang memberitahu apa yang mereka fikirkan,” kata Gilboa. “Saya tidak akan mencadangkan melakukan hari pertama sekolah itu.”

Pertama ke gred keempat

Pelajar di sekolah rendah awal juga boleh mendapatkan bekalan sekolah di rumah dan mempunyai amalan pagi. Tetapi mereka boleh membantu dengan beberapa tugas lagi. Makan siang. Bermula dari usia 9 tahun, kanak-kanak perlu mengemas makan tengah hari mereka sendiri – dengan panduan kecil.

“Anda boleh melibatkan murid-murid sekolah rendah di … rancangan untuk membuat makan tengah hari mereka sendiri,” katanya. “Anda perlu tampil dengan pilihan yang sihat sehingga bukan sekadar kek hari jadi dan Cheetos.”

Mereka juga boleh melalui pakaian mereka dan menyusunnya. Gilboa mencadangkan ibu bapa meminta anak-anak mereka membuat tiga tumpukan: Satu longgokan pakaian yang sesuai dan mereka akan memakai. Satu longgokan pakaian yang sesuai tetapi mereka tidak akan memakai. Dan satu longgokan yang tidak sesuai.

“Anda akan melalui buasir itu dan pastikan mereka betul. Pastikan mereka tidak menyimpan sesuatu dengan banyak lubang di dalamnya, “katanya. “Itu membuat anda bermula dengan ping baju sekolah ke sekolah.”

Kanak-kanak juga boleh membaca iklan dan mencari tawaran.

“Buat mereka kupon klip untuk bekalan sekolah,” katanya.

Dan, mereka boleh menyemak senarai kelas mereka dan melihat siapa yang mereka mahu berkahwin. Itulah cara ibu bapa boleh menetapkan tarikh bermain sebelum memulakan sekolah.

“Ini membantu mereka merasakan mereka akan selesa dalam suasana sosial,” kata Gilboa.

Kelima hingga gred gred

Sementara kelima hingga lapan graders boleh melakukan segala yang boleh dilakukan oleh anak-anak muda, memberikan sekolah menengah anggaran untuk dibelanjakan untuk bekalan sekolah dan pakaian mengajar mereka bagaimana untuk menguruskan wang.

“Beri mereka anggaran,” kata Gilboa. “Kami mempunyai jumlah wang X yang dibelanjakan untuk kembali ke pakaian sekolah … membuat senarai apa yang anda mahu.”

Juga minta mereka membuat senarai makanan yang mereka mahu dalam makan tengahari dan meminta mereka merancang apabila mereka akan membungkusnya. Adakah pada waktu pagi? Sejurus selepas pulang dari sekolah?

“Tetapkan harapan,” kata Gilboa.

Pelajar sekolah menengah boleh membuat jadual sendiri untuk menyelesaikan kerja rumah dan tidur dan bangun. Semasa perbincangan ibu bapa harus bertanya soalan untuk membantu memandu anak-anak mereka melalui proses tersebut.

Lebih-lebih lagi, pelajar sekolah menengah harus mengisi semua bentuk sepenuhnya kecuali untuk tandatangan ibu bapa mereka.

Sekolah Menengah

Pelajar sekolah menengah mestilah merancang sebanyak mungkin dari makan tengah hari untuk kerja rumah ke sekolah ping untuk belajar ke jadual pekerjaan.

“Untuk sekolah menengah, anda hanya memberikan anak-anak anda senarai semak,” kata Gilboa. “Letakkan mereka dalam peranan sebagai pembuat keputusan, yang perlu memaklumkan kepada anda, bos mereka, apa rancangan itu.”

Video berkaitan:

Bagaimana untuk tidak menimbulkan kekejangan: Berikan kerja anak-anak anda

Jun.03.201601:27