Ia memerlukan lebih daripada cinta: Apa yang berlaku apabila pengangkatan gagal

Ibu-ibu terkenal seperti Angelina Jolie, Madonna dan Charlize Theron telah membawa pengambilan ke dalam perhatian, dan mungkin menjadikannya mudah. Tetapi apa yang berlaku, dan yang patut dipersalahkan, apabila pengangkatan tidak berfungsi?

Dalam sebanyak seperempat anak angkat remaja, dan sebilangan besar pengambilan anak muda, ibu bapa akhirnya memutuskan mereka tidak mahu menjaga anak itu, kata pakar.

Penulis Joyce Maynard mendedahkan pada blognya bahawa dia telah melepaskan dua anak perempuannya, yang diterima pakai dari Ethiopia pada tahun 2010 pada usia 6 dan 11, kerana dia “tidak mampu memberikan apa yang mereka perlukan.”

Kes-kes lain telah menjadi lebih keterlaluan, seperti wanita Tennessee yang meletakkan anak angkatnya berusia 7 tahun pada pesawat yang terikat untuk Rusia pada tahun 2010 ketika keadaan pergi ke selatan. Baru-baru ini dia diarahkan oleh seorang hakim untuk membayar $ 150,000 dalam sokongan anak.

Di dalam dunia pengangkatan, kegagalan pengangkatan dipanggil “gangguan.” Tetapi sementara gangguan mungkin kelihatan seperti batu hati dari luar, tindakan akhir ini adalah kompleks, menghancurkan jiwa bagi semua yang bersangkutan dan mungkin lebih umum daripada yang anda fikirkan.

“Ini menyakitkan hati apabila berlaku gangguan dan saya mahu mengelakkannya sebanyak mungkin,” kata Zia Freeman, kaunselor angkat kawasan Seattle yang selama 20 tahun di lapangan telah menangani sekurang-kurangnya dua dozen gangguan. “Kami [memberi ibu bapa] senarai tingkah laku yang besar untuk dijangkakan dan mereka tidak bersenang-senang. Tetapi saya akan mempunyai ibu bapa kembali dan berkata kepada saya, ‘Saya duduk di kelas itu dan mendengar anda berkata demikian, tetapi saya masih percaya tidak akan berlaku kepada saya, bahawa saya tidak akan mendapat anak yang tidak akan membalas kasih saya. ‘”

Di blognya, Maynard menulis bahawa melepaskan dua anak perempuan angkatnya adalah “perkara yang paling sukar yang pernah saya alami” tetapi terus menyatakan bahawa ia adalah keputusan yang tepat untuknya – dan anak-anak.

Dia telah “dihakimi oleh sesetengah orang, ya,” katanya kepada Ibu HARI INI dalam wawancara emel. “Tetapi saya juga menerima lebih dari seratus huruf yang sangat berbeza dari ibu bapa angkat yang lain – mereka yang telah terganggu dan mereka yang tidak, tetapi sangat bergelut. Perkara utama yang mengatakan kepada saya adalah banyak, ibu bapa angkat ( dan kanak-kanak) berjuang dengan cara yang jarang kita dengar. “

Drama dan trauma
Sage, ibu rumah berusia 38 tahun dari Salt Lake City, melepaskan anak perempuan Ethiopia yang diterima pakai pada Februari 2009 selepas setahun setengah. Dia enggan memberikan nama penuhnya untuk melindungi privasi keluarganya.

“Kami mengemukakan kertas kerja kami untuk anak yang lebih tua dan terbuka kepada [mengadopsi anak dengan] HIV,” kata Sage, yang selain memiliki empat anak biologi, mempunyai anak perempuan Afrika-Amerika yang diterima pakai dan telah menjadi ibu bapa angkat beberapa kali. “Dan kami mendapat gambar seorang kanak-kanak berusia 4 tahun yang benar-benar mencair hati kami. Kami diberitahu bahawa neneknya memberikannya kepada rumah anak yatim itu kerana ibu kelahirannya meninggal dunia akibat AIDS dan kami merasa seperti HIV akan menjadi kebimbangan terbesar kami. Tetapi kita sangat teruk, perkara-perkara yang sangat salah diiktiraf. HIV adalah yang paling kurang kebimbangan kita. “

Masalahnya bermula walaupun semasa lawatan pertama dengan gadis itu di Ethiopia.

“Dia akan duduk di pangkuan saya ketika pengasuh berada di sekeliling, tetapi saat mereka pergi, dia akan meludah di wajah saya,” kata Sage. “Dan setiap kali saya masuk ke bilik mandi, dia akan memusnahkan bilik itu, dan dia juga merobek dokumen yang perlu saya berikan kepada INS, saya pulang dengan PTSD.”

Sage berkata dia memberitahu dirinya bahawa perkara akan menjadi lebih baik sebaik sahaja dia membawa anak perempuannya yang baru diterima pakai ke A.S. (pakai telah dimuktamadkan di Ethiopia), tetapi malangnya, tingkah laku itu meningkat. Selain meludah dan memanggil nama, gadis kecil itu menentang, manipulatif dan tidak lama lagi menjadi seksual sebelum ini.

“Saya akan membasuh pinggan dan dia akan melekatkan tangannya ke dalam kerongkong saya,” kata Sage. “Atau saya akan meletakkannya di pangkuan saya dan dia akan melekatkan baju saya dan apabila dia belajar Bahasa Inggeris, dia mula memberitahu anak perempuan saya yang berusia 18 bulan, ‘Ibu anda tidak suka’ dan menolaknya Saya melihat watak anak saya berubah sepenuhnya. Dia pergi dari mencintai saya untuk menjadi takut kepada saya. “

Sage mencari terapi untuk anak perempuannya dan akhirnya menemui gadis kecil yang mengalami gangguan lampiran reaktif, keadaan di mana anak-anak tidak menubuhkan bon yang sihat dengan ibu bapa atau penjaga dan memaparkan pelbagai gejala seperti pencerobohan ke arah rakan sebaya, penarikan atau perilaku mencari perhatian . Dia juga mendapati anak perempuan berusia 4 tahun itu menyalahgunakan anaknya berusia 18 bulan, iaitu ketika dia dan suaminya memutuskan untuk mencari rumah baru untuk gadis itu.

“Membuat keputusan itu amat mengerikan,” katanya. “Saya tidak membawa kanak-kanak ke dalam hidup saya untuk melepaskannya, tetapi setelah saya mengetahui apa yang dilakukannya, saya menyedari pelan tindakan terbaik adalah meletakkannya di rumah yang tidak mempunyai anak-anak yang lebih muda. jenis ibu bapa yang istimewa, seseorang yang boleh terlepas dan tidak membiarkan barangannya memberi kesan kepada mereka. Sekarang dia mempunyai keluarga yang hebat tanpa anak kecil dan berkembang maju. “

Jessica, pemilik perniagaan kecil berusia 31 tahun dari Kent, Wash., Yang mempunyai seorang anak perempuan yang diadopsi pada usia 7 tahun, mengatakan kanak-kanak yang lebih tua pastinya sukar.

“Sering kali anak-anak yang diterima pakai pada usia yang lebih tua tidak mempunyai mekanisme pencerobohan yang sesuai dengan umur dan ada yang ganas, dramatik atau bertindak dalam pelbagai cara,” kata Jessica, yang juga meminta agar nama belakangnya ditahan untuk melindungi privasi keluarganya. “Anak perempuan kami sudah tentu, saya tidak fikir penempatannya akan berjaya sekiranya kita mempunyai anak-anak yang lebih muda dalam keluarga pada masa itu, kanak-kanak itu memecahkan perabot dan bahagian-bahagian rumah kami untuk sukan. atau menjerit bahawa dia diculik di tempat awam. Tidak setiap keluarga boleh mengendalikan tahap drama itu. “

Ikatan dan bagasi
Walaupun statistik mengenai gangguan berbeza-beza, satu kajian tahun 2010 amalan pengangkatan A.S. yang dijalankan oleh University of Minnesota dan Hennepin County, Minn., Mendapati bahawa antara 6 peratus dan 11 peratus daripada semua pakai pakai diganggu sebelum dimuktamadkan. Bagi kanak-kanak yang lebih tua daripada 3, kadar gangguan antara 10 hingga 16 peratus; Bagi remaja, ia mungkin setinggi 24 peratus, atau satu daripada empat pakai pakai.

Adoptions boleh mengambil masa mana saja dari beberapa bulan hingga beberapa tahun untuk menjadi muktamad – dan tetingkap itu adalah apabila kebanyakan gangguan berlaku, pakar mengatakan. Walaupun sesetengah keluarga memilih untuk mengakhiri pengambilan selepas itu, kes-kes tersebut jarang berlaku (dari 1 hingga 7 peratus, menurut kajian itu).

“Gangguan jarang berlaku dengan bayi,” kata Freeman, kaunselor angkat kawasan Seattle. “Tetapi jika anda bercakap tentang anak-anak yang lebih tua, ia boleh menjadi di mana saja dari 5 hingga 20 peratus. Ini jauh lebih tinggi kerana kerumitan keibubapaan seorang kanak-kanak yang sudah mempunyai pengalaman hidup dan tingkah laku tertentu. perkembangan kita, ia mengubah cara kita berfungsi dan memberi respons kepada orang ramai. “

Kanak-kanak yang lebih tua – terutamanya yang telah diabaikan, ditolak dan didera – jarak jauh dari orang lain dan menjadi “agak keras,” kata Freeman.

“Ia seperti berkahwin dengan seseorang yang telah berkahwin tiga atau empat kali,” katanya. “Adakah anda fikir mereka akan pergi ke perkahwinan yang akan datang tanpa apa-apa kecurigaan atau hantu dari masa lalu?”

Menurut kajian, yang lebih tua kanak-kanak itu, semakin besar kemungkinan penggunaannya gagal. Kanak-kanak yang mempunyai keperluan khas juga menghadapi risiko gangguan yang lebih besar, terutamanya mereka yang menunjukkan kesukaran emosi dan bertindak seksual.          

Sesetengah jenis ibu bapa lebih cenderung untuk berhenti memberi anak angkat, juga. Ibu bapa angkat muda, ibu bapa yang tidak berpengalaman, dan ibu bapa yang bekerja di luar rumah dikaitkan dengan gangguan yang lebih tinggi. Ibu bapa yang lebih kaya dan ibu yang lebih berpendidikan, khususnya, juga lebih cenderung untuk mengganggu pengangkatan.

“Saya faham di mana ia mungkin kelihatan aneh, tetapi saya fikir ada potensi untuk kurang toleransi jika seseorang lebih berpendidikan atau mereka membuat lebih banyak wang,” kata Brooke Randolph, pengarah penyediaan dan perkhidmatan sokongan di sebuah agensi adopsi di Indianapolis.

Membongkar keluarga
Apa yang berlaku apabila ibu bapa memutuskan untuk melepaskan anak angkat?

Ia bergantung kepada sama ada penggunaan telah dimuktamadkan secara sah atau tidak.

“Jika seorang kanak-kanak telah diterima pakai secara sah, maka ia seperti menyerahkan anak kelahiran,” kata Freeman. “Orang tua yang mengamalkan anak itu perlu mencari rumah untuk kanak-kanak itu atau mencari sumber.”

Sumber-sumber itu mungkin termasuk agensi adopsi atau negara, yang kemungkinan besar akan meletakkan anak itu dalam penjagaan angkat. Sekiranya ibu bapa membuat keputusan untuk menamatkan proses sebelum kanak-kanak itu diterima secara sah, anak itu mungkin akan pergi ke penjagaan angkat, katanya.

Adopsi antarabangsa mengikut peraturan yang sama, kecuali agensi pengangkut biasanya memberitahu negara bahawa pengangkatan telah gagal.

“Kembali kanak-kanak ke negara mereka tidak pernah menjadi pilihan,” kata Freeman.

Jika pengangkatan gagal sebelum ibu bapa menjadi ibu bapa yang sah dan sah di sisi undang-undang, mahkamah biasanya tidak terlibat. Walau bagaimanapun, jika penerimaan telah dimuktamadkan maka ibu bapa mesti pergi ke mahkamah.

“Pembubaran – atau pembatalan – berlaku selepas seorang kanak-kanak diterima secara formal oleh satu set ibu bapa,” kata Jacoba Urist, seorang peguam dan penyumbang TODAY Moms. “Seperti yang anda boleh bayangkan, undang-undang memperlakukan ini dengan sangat serius, dan sementara keadaan boleh berbeza-beza dengan cara mereka mengendalikan jenis situasi ini, secara amnya, ibu bapa mesti memohon mahkamah di mana mereka mengadopsi kanak-kanak tersebut untuk mengimplementasikannya.

Freeman mengatakan agensi pengangkut akan melakukan segala-galanya dalam kuasa mereka untuk menjaga keluarga bersama, termasuk menggalakkan keluarga untuk mendapatkan kaunseling, memberi mereka kelas dan kumpulan sokongan dan pergi ke rumah untuk melihat apa yang berlaku. 

“Kami benar-benar mengesyorkan bahawa mereka pergi ke ahli terapi keluarga dan kami mengesyorkan mereka melakukannya sebelum mereka sampai ke tahap gangguan,” katanya. “Sebaik sahaja kita rasa keluarga mempunyai apa-apa jenis cabaran, kami cadangkan mereka mendapat bantuan.”

Walaupun keluarga yang berbeza mempunyai titik pecah berbeza, prosesnya tidak mudah untuk kanak-kanak.

“Ia mengambil tol melampau,” kata Freeman. “Ia boleh menyebabkan masalah seumur hidup yang tidak percaya, kemurungan, keresahan, masalah kawalan yang melampau dan tingkah laku yang sangat tegas, mereka tidak mempercayai sesiapa pun, mereka mempunyai harga diri yang rendah, mereka akan menolak guru dan kawan dan bakal ibu bapa dan jika anda letakkannya di tempat lain dan mereka perlu memasang semula dan kemudian jika mereka kehilangan penempatan itu, ia akan menjadi lebih sukar dan sukar. “

Persediaan adalah segalanya
Randolph, yang tugasnya menarik cermin mata berwarna dari calon ibu bapa, berkata pendidikan dan penyediaan adalah alat terbaik terhadap gangguan atau kekecewaan.

“Saya memberitahu mereka, ‘Saya ada di sini untuk membawa anda berita buruk,'” katanya. “Saya mahu jangkaan mereka rendah, saya mahu mereka fikir ia sangat sukar kerana sesetengah orang – untuk ramai orang – ia benar-benar.”

Freeman bersetuju.

“Semakin banyak penyelidikan yang dilakukan ibu bapa sebelum mengadopsi anak yang lebih tua, semakin baik,” katanya. “Anda harus terbuka untuk mendidik diri sendiri dan bersikap jujur ​​kepada diri sendiri. Tanyalah diri anda, ‘Bolehkah saya hidup dengan seseorang yang tidak suka saya selama beberapa minggu atau bulan atau tahun?'”

Jessica, yang anak angkatnya (sekarang 13) meletakkan keluarganya melalui langkah-langkah, kata ibu bapa angkat terpaksa melepaskan harapan mereka “kanak-kanak yang ideal” ketika anak itu menyesuaikan diri dan belajar menavigasi struktur keluarga, harapan, nilai dan peluang keluarga baru.

“Kebanyakan keluarga yang kita kenal telah bergelut selama beberapa tahun, dan apabila anak atau anaknya merasa aman, perkara yang diturunkan,” katanya.

“Kami mengalami kesakitan tetapi kini banyak perkara yang telah diselesaikan dengan baik. Sebilangan besar mata pencabulan kami kurang mengenai ‘perjuangan pengangkatan’ dan perjuangan remaja yang lebih normal yang semua kanak-kanak biologi rakan-rakan kami akan melalui.”

Bagi ibu bapa yang tidak boleh membuat kerja pakai, walaupun dengan sokongan, penghakiman awam boleh keras.

Maynard, yang menulis tentang keputusannya untuk mengadaptasi majalah More tetapi telah menolak untuk menjelaskan secara terperinci tentang apa yang gagal, telah dilupakan sebagai mementingkan diri sendiri dan tidak berperasaan. Sage mengatakan dia kehilangan kawan-kawan atas keputusannya untuk mencari rumah baru untuk anaknya Ethiopia dan menerima e-mel daripada orang yang tidak dikenali “memberitahu saya bahawa saya seorang yang dahsyat.”

Freeman berkata daripada masuk ke mod “menyalahkan,” orang perlu memahami kerumitan isu itu.

“Ibu bapa bukan orang yang mengerikan dan anak-anak bukan setan,” katanya. “Ini adalah cara anda ketika anda disalahgunakan dan anda seorang kanak-kanak. Kami percaya kami dapat membantu dan mengubah seseorang jika kami mencintai mereka, tetapi ia memerlukan lebih banyak daripada cinta.”

Lebih banyak cerita dari MUMBA HARI INI:

‘Sama seperti kami’: Bagaimana seorang ibu merasakan tentang pakai selebriti

Diisytiharkan mati, dihidupkan semula oleh pelukan ibu: Keajaiban bayi bertukar menjadi 2

IVF berbanding adopsi: Mengapa ‘hanya mengadopsi’ bukan jawapannya

Lebih banyak ibu yang mengamalkan belajar menyusukan bayi mereka