‘Hei, Shorty!’ Bagaimana untuk meningkatkan keibubapaan anda (secara literal) apabila anak-anak anda mengatasi anda

Selepas berbulan-bulan peringatan berterusan bahawa dia semakin hampir, anak lelaki saya yang berusia 14 tahun akhirnya melepasi saya di jabatan tinggi. Walaupun sekadar milimeter yang sekarang memisahkan kami, dia tidak melepaskan peluang untuk bermain-main dengan main-main: “Hei, Shorty.”

Mengasuh seorang remaja cukup sukar. Apa yang akan membawa perkembangan baru ini?

Kanak-kanak boleh bertindak cantik dengan bangga apabila mereka tumbuh lebih tinggi daripada ibu bapa mereka, merasa lebih kuat dan berkuasa. Dan mengapa mereka tidak, apabila mereka tiba-tiba dapat mencapai sesuatu yang tidak boleh anda, siapa yang anda berada di gelanggang bola keranjang, atau mengemas kini anda berapa banyak rambut kelabu yang anda miliki?

Bagaimana's the weather down there? April Welch's son towers over her, even when she's wearing 3-inch heels.
Bagaimana cuaca di sana? Menara anak lelaki April Welch ke atasnya, walaupun dia memakai tumit 3 inci.April Welch

“Ia setiap kanak-kanak ingin mengatasi ibu atau ayahnya,” kata Dr. Neil Bernstein, ahli psikologi di Washington, D.C., yang pakar dalam remaja dan keluarga. Beliau menambah: “Ini satu ritus laluan – lebih banyak untuk anak-anak, tetapi kadang-kadang juga bagi ibu bapa.”

Sebagai penyelidikan mencadangkan bahawa kanak-kanak lelaki dan perempuan memasuki pubertas lebih awal, anak-anak mencapai ketinggian penuh mereka pada usia yang lebih muda, kadang-kadang meluaskan ibu bapa mereka pada umur 11 atau 12 tahun, The Wall Street Journal mencatatkan dalam sebuah kisah baru-baru ini.

Punca potensi untuk ibu bapa: Merawat kanak-kanak yang lebih tinggi di luar tahun mereka, kerana kematangan emosi mereka mungkin jauh di belakang saiz fizikal mereka.

Ketika Nichole Hall, yang berusia 5 kaki 9 inci, melihat anak perempuannya berusia 12 tahun, Cheyanne, yang sekurang-kurangnya 5 kaki 10 inci, dia melihat seorang lelaki berumur 15 tahun. Dia mengakui bahawa dia telah mengharapkan lebih banyak daripada anak perempuannya apabila datang kepada tingkah laku atau tanggungjawab rumah tangga berdasarkan penampilannya yang dewasa.

“Saya tahu saya membuat kesilapan orang tua kerana itu,” kata Hall, akauntan di New Caney, Texas.

“Sukar kerana saya perlu ingat bahawa persepsi bukan realiti,” katanya. “Dia hanya 12 tahun dan dia perlu diperlakukan seperti anak berusia 12 tahun.”

Ibu bapa kadang-kadang menganggap anak-anak mereka yang lebih tinggi tidak memerlukan sokongan mereka lagi, atau melihat anak-anak mereka mampu menangani lebih banyak tanggungjawab daripada mereka bersedia, kata Dr Paul Donahue, ahli psikologi di Scarsdale, New York, yang melayan remaja.

“Itu boleh menjadi ibu bapa perangkap yang boleh jatuh apabila anak-anak mula kelihatan sangat matang,” katanya.

Tetapi remaja masih memerlukan ibu bapa mereka sekitar “sebanyak atau lebih daripada pada masa lain di zaman kanak-kanak mereka,” katanya.

Disiplin juga boleh menjadi kebimbangan. Kanak-kanak lelaki mungkin menjadi lebih kuat dari segi fizikal daripada ibu mereka, dan “secara literal kanak-kanak menjadi lebih besar dan lebih kuat dan boleh menjadi lebih menakutkan kepada ibu bapa dan kanak-kanak boleh melenturkan otot mereka atau menaikkan suara mereka atau cuba menggunakan pendirian fizikal mereka untuk tidak membenarkan ibu bapa mereka menetapkan had, “kata Donahue.

“Di sinilah sejak awal, apabila kanak-kanak sedang berkembang, ibu bapa penting adalah jelas tentang apa yang sempadan dan batasan mereka,” katanya..

Sekiranya anak-anak dan ibu bapa mempunyai hubungan yang kukuh yang dibina atas rasa hormat, kepercayaan dan komunikasi yang baik, pada masa kanak-kanak mungkin lebih tinggi daripada ibu bapa, ia sepatutnya menjadi kebiasaannya, kata Bernstein.

“Anda masih menjadi ibu bapa ketika anak berusia 6-3 atau 5-1,” katanya. “Tertawa bersama mereka, tinggal kursus dan menekankan perkara yang sama: komunikasi, bukan kawalan.”

Ibu bapa sering mendapat tendangan daripada melihat anak-anak mereka menembak melepasi mereka, dan melakukan apa yang mereka perlu untuk melihat mata-mata.

April Welch dari Leavenworth, Washington, mengatakan bahawa sebelum anaknya yang muda, Carter berusia 16 tahun, mencapai ketinggian 6 kaki 1 inci, ayahnya menjelaskan: “Tidak kira berapa tinggi awak, saya masih bertanggungjawab . “Ia tidak kerap berlaku, tetapi apabila dia perlu, jurulatih media sosial 5 kaki 2 memanjat tiga langkah ketika dia mendisiplinkan dia.

Welch mendapati peristiwa penting itu, yang berlaku tidak lama sebelum dia mencapai gred keenam, untuk menjadi pahit. “Saya cuba menumpukan perhatian pada lapisan perak,” katanya. “Ia berubah menjadi seorang lelaki yang hebat.

Mempunyai kanak-kanak yang lebih tinggi tidak terhad kepada ibu bapa di bahagian yang lebih pendek.

Kenapa, hello down there Mom and Dad: Kenny Litvik, Evan Litvik, and Amie Litvik at Evan’s high school graduation.
Kenapa, hello di sana Ibu dan Ayah: Kenny Litvik, Evan Litvik, dan Amie Litvik di wisuda sekolah tinggi Evan.Diberkati oleh Amie Litvik

Ambil 6 kaki tinggi Amie Litvik, yang suaminya adalah 6 kaki 4 inci. Anak lelaki mereka, Evan berusia 19 tahun, melepasi mereka berdua, mencapai hampir 6 kaki 8 inci kira-kira dua tahun lalu. Dia adalah seorang anak yang baik yang “bersenang-senang rasa humor” sedang bermain ketika dia disiplin semasa sekolah menengah, kata ibunya.

“Jika dia mendapat masalah, saya akan merenungnya dan dia akan melihat saya seperti,” Betul? Anda benar-benar akan cuba menguatkuasakan peraturan ini kepada saya? ‘”Kata Litvik, setiausaha sekolah di Nederland, Texas, yang anaknya kini seorang mahasiswa baru. Dia sentiasa mempunyai masa yang sukar untuk menjaga wajah lurus.

Walaupun ia sukar melihat anaknya yang hanya bertambah lebih tinggi daripada dia kerana dia tahu dia akan meninggalkan rumah tidak lama lagi, ketinggian yang tinggi akan mempunyai bonus tambahan.

“Ketika dia masih kecil, saya fikir tidak ada yang lebih baik daripada memeluk seorang anak kecil,” kata Litvik. “Tetapi apabila dia semakin tinggi daripada saya dan dia memeluk saya sekarang, pelukan beruang besar dan kepala saya dikebumikan di dadanya, dan tidak ada yang lebih baik daripada itu.”

Lisa A. Flam adalah wartawan berita dan gaya hidup di New York. Ikuti dia di Twitter.