Diucapkan mati, dihidupkan semula oleh pelukan ibu: ‘Keajaiban bayi’ beralih 2

Kate Ogg mempunyai jawapan siap untuk hari anaknya Jamie bertanya siapa yang lebih tua, dia atau kakak kembarnya:

“Secara teknikalnya, anda sudah dua minit lebih tua,” dia akan memberitahunya, “tetapi Emily sudah hidup lebih lama.”

Tidak lama selepas Jamie dan Emily dilahirkan dengan matang pada 27 minggu pada 25 Mac 2010, doktor memberitahu Ogg dan suaminya David bahawa Jamie telah meninggal dunia. Jururawat meletakkan badan lemas di dada terdedah ibu supaya dia boleh mengucapkan selamat tinggal.

Tetapi selepas lima minit, Jamie mula bergerak. Doktor bayi memberitahu Oggs pergerakannya adalah refleksif dan bukan tanda kehidupan. Tetapi ketika ibunya terus memeluknya, Jamie membuka matanya. Kate meletakkan susu pada jarinya, dan dia dengan senang hati menerimanya. Bayi kecil mereka bertambah kuat dan kuat di tangan ibunya, dan selamat tinggal muktamad mereka menjadi hello.

Dilahirkan prematurely at 27 weeks, twins Emily and Jamie made a dramatic entrance. Jamie was declared dead shortly after birth, but revived after cuddling skin-to-skin with his mother.
Lahir awal pada 27 minggu, kembar Emily dan Jamie membuat pintu dramatik. Jamie diisytiharkan mati sejurus selepas kelahiran, tetapi dihidupkan semula selepas memeluk kulit ke kulit dengan ibunya.HARI INI / Hari Ini

“Saya membawanya ke dalam saya selama enam bulan – tidak lama lagi – tetapi saya mahu berjumpa dengannya, dan untuk memegangnya, dan untuk mengenali kami,” kata Kate Ogg kepada Ann KARIR hari ini. meletak jawatan kepada hakikat bahawa kita akan kehilangan dia, dan kami hanya cuba memanfaatkan masa-masa terakhir yang berharga ini. “

“Kami berasa sangat bernasib baik,” kata David Ogg HARI INI. “Kami orang yang paling beruntung di dunia.”

Baca cerita asal: Pelukan ibu menghidupkan semula bayi yang dinyatakan mati

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Hari ini

Pengalaman Oggs mendapat perhatian media antarabangsa dan secara mendalam menyerlahkan manfaat ibu bapa yang memegang kulit kulit yang baru lahir pada dada kosong mereka, yang biasa disebut “penjagaan kanggaru.” Walaupun manfaat perubatan dari kulit ke kulit dihubungkan dengan baik , ia masih tidak digalakkan, malah dibenarkan di banyak hospital.

Jamie dan Emily, kini hampir 2, melakukan yang hebat, kata Kate Ogg dalam wawancara Skype ketika dia dan suaminya memegang anak-anak kecil di belakang mereka. Pada bulan November, keluarga itu berpindah dari Sydney, Australia, ke sebuah rumah dengan pemandangan laut di Nelson, New Zealand, “sebuah bandar yang sangat sejuk,” katanya..

Pemeriksaan terakhir anak kembar menunjukkan mereka sedang berkembang secara normal, katanya. Untuk menunjukkan, dia bertanya, “Di manakah hidungmu? Di manakah telinga anda? “Dan si kembar menunjuk kepada bahagian badan yang betul. “Di manakah perut kamu?” Dia bertanya, dan anak-anak itu taat mengangkat baju mereka.

Tidak lama selepas kelahiran pramatang kembar – dan kebangkitan semula Jamie – Oggs menjanjikan diri mereka tidak akan mendorong diri mereka gila bimbang tentang masalah yang berpotensi yang berkaitan dengan peringkat awal anak-anak mereka. Mereka akan menikmati bayi mereka, dan melintasi jambatan mereka apabila mereka sampai kepada mereka. “Jika ada masalah,” kata Kate Ogg yang mereka fikir, “kami akan mengetahui tentangnya.”

Namun, Ogg dan suaminya berfikir tentang berus Jamie dengan kematian “sepanjang masa. Mungkin terlalu banyak, “katanya. Dia panik jika kembar tidur dan dia tidak mendengar bunyi dari nurseri. “Saya agak ganjil, saya fikir.”

Berkongsi cerita mereka secara terbuka juga membawa kepada beberapa kesan emosi yang tidak diingini. Seorang wanita Colorado memberitahu cerita Ogg Jamie yang menyebabkan kesusahan dalam kumpulan sokongan untuk ibu bapa yang telah kehilangan bayi. “Gambaran cerita kami hampir mencadangkan jika anda cukup mencintai bayi anda, anda boleh membawanya semula. Itulah salah satu kebimbangan yang kita miliki untuk pergi ke umum. “

Kejutan! ‘Sumo kecil’ mereka

Ketika sorotan memudar, Oggs kembali ke kehidupan normal sebagai keluarga yang bahagia – dan hari ini mereka mempunyai berkat baru untuk menghitung.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Hari ini

Berita besar akhir-akhir ini dalam keluarga Ogg ialah Jamie dan Emily sekarang mempunyai saudara lelaki, Charlie, lahir pada 27 April.

Jamie dan Emily dikandung melalui persenyawaan in vitro, dan Oggs merancang untuk mencuba lagi apabila anak kembar bertukar menjadi 1. Jadi Kate Ogg terkejut apabila dia mengetahui dia sudah hamil tiga bulan sebelum anak kembar berusia setahun. Dia tidak menjalani rawatan kesuburan dan menganggap dia tidak terlepas masa kerana menyusu Jamie dan Emily.

Charlie Ogg juga cuba untuk tiba sangat awal, pada 20 minggu, tetapi menjadikannya terma terima kasih kepada jahitan untuk menutup serviks ibunya dan pengambilan pasangan au untuk melakukan mengangkat berat dengan kembar manakala ibu sedang berehat di tempat tidur.

Ogg mempunyai diabetes melahirkan semasa hamil dengan Charlie, yang beratnya lebih daripada 10 paun ketika dilahirkan – lebih daripada empat kali berat badan saudara lelaki dan kakaknya lebih dari 2 paun setiap satu. Ketiganya kini memakai popok saiz yang sama, dan Charlie boleh memakai pakaian Jamie. Ogg menggambarkan adiknya sebagai “sedikit sumo.”

Dia memegangnya selama tiga setengah jam selepas penghantaran.

“Berikan dia padaku ketika dia dilahirkan,” Ogg mengarahkan doktornya. Akibat pengalamannya dengan kembar, dia berkata, ” Saya lebih yakin memberitahu profesional perubatan apa yang saya inginkan dengan bayi saya. “

Sains di belakang penjagaan kangeroo

Walaupun Ogg telah menikmati tiga anaknya yang sihat, kisah kelahiran Jamie yang luar biasa itu telah membantu mempublikasikan badan penyelidikan yang semakin berkembang di sebalik penjagaan kanggaru.

Ia bukan satu penyembuhan ajaib. Penyelidik jururawat Susan Ludington mempelopori penjagaan kanggaru di Amerika Syarikat, dan dia memberi amaran: “Ia tidak membangkitkan orang mati.” Ludington, seorang profesor pediatrik nursing di Case Western Reserve University di Cleveland, membuat spekulasi bahawa Jamie mungkin telah mengalahkan jantung yang tidak berkesan yang sukar untuk dikesan.

Apa yang dia fikir akan berlaku, kata Ludington, bahawa hubungan kulit ke kulit dengan ibu bapanya menjadikannya lebih berjaga-jaga. Pada tahun 2005, katanya, para penyelidik mengenal pasti satu set khas saraf pada bayi yang “amat sensitif” untuk sentuhan manusia yang menyenangkan.

Kate Ogg and Jamie, moments after the premature infant came
Kate Ogg dan Jamie, detik-detik selepas bayi pramatang datang “hidup semula” dalam lengannya. Sains di sebalik hubungan kulit ke kulit untuk bayi yang baru lahir, terutamanya penderaan, didokumenkan dengan baik, tetapi ia masih tidak standard penjagaan di kebanyakan hospital.HARI INI / Hari Ini

Sentuhan kulit ke kulit dengan ibu mereka mengeluarkan oxytocin, yang dikenali sebagai “hormon cuddle,” yang mempengaruhi pelbagai bidang otak bayi yang baru lahir, kata Ludington. Hormon ini membuatkan hati mereka terasa dan bernafas menjadi lebih teratur.

Penjagaan kanser juga boleh membantu mengurangkan kesakitan pada bayi pramatang dan jangka panjang. Celeste Johnston, pengarah penyelidikan di Sekolah Kejururawatan Universiti McGill di Montreal, telah menyiasat penggunaannya pada bayi yang dilahirkan seawal usia 28 minggu.

 Dalam kajian Johnston sekarang, semua bayi dipakai kulit-kulit dengan ibu mereka sebelum menjalani prosedur seperti tongkat tumit. “Saya tidak boleh melakukan kumpulan kawalan (tanpa sentuhan kulit ke kulit) lagi,” katanya, “kerana saya tidak fikir ia adalah etika.”

Lama masa ibu memegang bayi sebelum prosedur tidak kelihatan penting, kata Johnston, yang mendapati walaupun 15 minit hubungan kulit ke kulit meminimumkan rasa sakit.

“Bukti itu benar-benar sangat menggembirakan tentang betapa baiknya untuk bayi berumur dan preterm,” kata penyelidik jururawat, Diane Spatz, mengenai penjagaan kanggaru, yang dia lebih suka memanggil kulit ke kulit. “Ia tidak seperti kita memerlukan lebih banyak penyelidikan … tetapi kita perlu membuat orang benar melakukannya.”

Mengatasi rintangan

Walaupun bukti bahawa ia berfungsi, pertubuhan perubatan telah lambat untuk mengesyorkan hubungan kulit ke kulit dengan bayi baru lahir. Ketidaktahuan mengenai penemuan penyelidikan dan ketakutan mengendalikan bayi pramatang adalah dua hambatan utama, kata Ludington dan Spatz, yang bekerja di Hospital Kanak-kanak Philadelphia.

 “Di Amerika Syarikat, sebab terbesar kami ialah para pakar perubatan tidak tahu mengenainya kerana pengetahuan yang dihasilkan oleh kejururawatan,” kata Ludington. “Para doktor ingin melihat data, tetapi mereka tidak membaca jurnal kejururawatan.”

Ketakutan juga berperanan, kata Spatz. “Saya masih lihat di kebanyakan NICUs (unit penjagaan rapi neonatal) bahawa kulit ke kulit bukan penjagaan biasa.” Bayi NICU cenderung kecil dan rapuh dan disambungkan ke tiub dan mesin, dan kedua-dua jururawat dan ibu bapa bimbang cuba memindahkan mereka, katanya.

Hospitalnya telah mencatatkan video pengajaran yang digunakan di NICU di seluruh dunia, kata Spatz. Ia menunjukkan langkah demi langkah bagaimana untuk memindahkan bayi kritikal dari inkubator ke dada ibu bapa. Berlatih dengan anak patung yang pertama membantu menghilangkan faktor ketakutan.

“Ini perkara yang ibu bapa menantikan yang paling dalam hidup mereka,” kata Spatz. “Kali pertama mereka memegang kulit bayi mereka untuk kulit, semua orang menangis. Jururawat menangis, ibu bapa menangis. Ia begitu indah.”

Sehingga titik itu, seperti jururawat yang memiliki bayi itu, kata Spatz. “Apabila anda melakukan kulit ke kulit, bayi itu adalah milik anda.”

Baca lebih lanjut mengenai MURAH HARI INI:

Kanak-kanak tadika cinta

Foto manis bayi makan bayi bertukar menjadi kontroversi

Duggars bercakap mengenai keguguran mereka, bayi seterusnya

Tatu untuk datuk nenek

Prasekolah memberi anak-anak dengan kanser peluang untuk bermain