Diakui dua kali, wanita Texas mewujudkan masyarakat sokongan pakai di Facebook

Pamela Tyll Radisek, kini berusia 30 tahun, ketika berusia 8 tahun ketika bertemu dengan keluarganya untuk pertama kalinya. Dia diadopsi oleh pasangan dari Dallas, Texas, dan hidupnya berubah dengan serta-merta – dia menjadi adik beradik kepada dua adik perempuan dan satu saudara lelaki, yang semuanya telah menerima diri mereka sendiri.

“Ia bukan rahsia,” kata Radisek HARI INI. “Saya tidak pernah menganggapnya sebagai sesuatu yang berbeza, hanya ‘ini keluarga anda.'”

Apa yang membuat kisah penerimaan Radisek yang luar biasa bukan sekadar fakta bahawa dia adalah sebahagian daripada keluarga yang mengamalkan, tetapi dia sebenarnya diterima pakai dua kali. Dilahirkan di Paraguay, dia diterima pakai oleh keluarga AS yang lain. Dia mengatakan bahawa walaupun dia tidak suka “berpegang pada masa lalu,” terdapat beberapa keadaan negatif “termasuk penyalahgunaan.” Dia telah dipindahkan dari rumahnya pada usia enam tahun oleh perkhidmatan perlindungan kanak-kanak. dan memberinya rumah yang selamat ketika dia menunggu keluarga barunya.

Jangan sekali-kali melepaskan cerita orangtua dengan surat berita KANDUNGAN HARI INI! Daftar di sini.

“Ini semua berbentuk kehidupan saya dengan mendalam, dan benar-benar segala-galanya, baik negatif dan positif, memainkan peranan besar dalam hidup saya,” katanya. “Wali datuk saya membawa saya masuk dan memastikan orang yang betul ditemui untuk saya.”

Di rumah barunya, zaman kanak-kanak Radisek itu bahagia, tetapi dia dan adik-beradiknya selalu menyedari bahawa keluarga mereka tidak seperti orang lain.

“Kami tidak pernah menemui sesiapa dalam keadaan yang sama seperti kami di sekolah. Ia boleh dilihat sebagai mengasingkan bahawa tiada siapa yang mempunyai pengalaman berkongsi itu, tetapi saya tidak begitu mengenalinya, “katanya.

Menyambung komuniti pengangkut

Radisek ingin berinteraksi dengan orang lain dalam masyarakat angkat. Jadi, pada musim panas sebelum tahun pertama di Universiti St. Edwards di Austin, Texas, dia memulakan kumpulan Facebook untuk mencari orang lain yang mungkin mempunyai cerita seperti dia.

Pamela Tyll Radisek created the group
Pamela Tyll Radisek mencipta kumpulan “I AM ADOPTED,” yang telah berkembang menjadi komuniti lebih daripada 7,400 ahli.Pamela Tyll Radisek

Kelompok ini mempunyai permulaan yang sederhana. Pada mulanya, ahli tunggalnya adalah kakak Radišek.

“Saya sangat ingin melihat pengalaman orang lain. Nah, anda boleh membayangkan betapa kecewa saya ketika orang pertama adalah kakak saya, “dia bercanda.

Flash ke hadapan 13 tahun, dan kumpulan Radisek, “I AM ADOPTION,” telah berkembang menjadi lebih daripada 7,400 ahli. Pada mulanya, namanya adalah “AKU TERUS ADALAH,” tetapi pada bulan Januari Radisek membuat perubahan halus untuk menjadikannya lebih inklusif. Apabila dia mula, kumpulan itu terutamanya termasuk rakan sebaya, tetapi dari masa ke masa dia melihatnya tumbuh untuk menggabungkan semua orang yang disentuh oleh pengangkatan – dari ibu bapa angkat dan kelahiran kepada pasangan dan adik-beradik.

“Kami semua tersentuh atau terjejas oleh pengangkatan,” katanya. “Oleh itu, kita adalah pakai.”

Kumpulan swasta – semua ahli perlu diluluskan oleh Radisek – merangkumi spektrum penuh pengalaman pengangkatan. Julat pos dari ibu bapa berpotensi mencari sumber agensi pengambilan untuk orang lain mencari bantuan mencari ibu bapa atau anak biologi.

“Adopsi adalah pelbagai generasi. Orang cenderung berfikir bahawa seseorang terpengaruh, tetapi itu tidak benar. Ibu bapa kelahiran terjejas, pengambilan dadah terpengaruh, ibu bapa yang mengamalkannya terjejas, adik beradik terjejas, “katanya.

Pengangkatan dalam talian

“I AM ADOPTION” benar-benar mengetuk apa kumpulan Facebook dibuat, kata Jennifer Dulski, ketua Kumpulan dan Komuniti di Facebook.

“Apabila anda mempunyai masalah sensitif seperti pengangkatan yang tidak dibincangkan secara terbuka seperti orang lain, orang mendapati bahawa komuniti dalam talian seperti ini boleh menjadi ruang yang selamat,” kata Dulski. “Apabila dunia boleh merasa dibahagikan, ia sangat indah untuk melihat komuniti seperti ini di mana orang boleh berkumpul untuk berkongsi kemanusiaan mereka dan meraikan dan membantu antara satu sama lain.”

Dalam banyak cara, kumpulan itu telah mengambil kehidupan sendiri di luar Radisek. Satu sub budaya yang muncul dalam kumpulan itu ialah “malaikat carian” – orang yang membantu mengamalkan berhubung dengan keluarga kelahiran mereka.

Kumpulan seperti ini adalah sebahagian daripada gambar yang lebih besar – internet dan media sosial telah berubah pakai. Sedangkan kumpulan Radisek adalah contoh yang positif, Adam Pertman, presiden dan CEO Pusat Kebangsaan mengenai Adopsi dan Permanenan, berkata dunia dalam talian boleh menjadi sesuatu yang barat liar untuk diadopsi.

Radisek in a photo from her childhood.
Radisek dalam foto dari zaman kanak-kanaknya.Pamela Tyll Radisek

Walaupun akses kepada maklumat adalah lebih mudah, Pertman, pengarang “Adoption Nation,” memberitahu HARI INI bahawa “pengambilan tidak dipantau atau dikawal selia dalam talian dan tidak ada mata di bola.” Dia berkata masalah muncul di mana platform sosial boleh digunakan sebagai muka depan untuk penipuan pengakuan haram, misalnya. Media sosial juga boleh memberi akses kepada kanak-kanak tanpa had untuk mencari keluarga kelahiran tanpa pengetahuan ibu bapa mereka, yang boleh menjadi masalah. Beliau berkata syarikat media sosial seperti Facebook, Twitter dan Snapchat tidak semestinya melakukan cukup untuk memeriksa cara-cara laman web mereka digunakan apabila akses kepada apa-apa jenis maklumat hanya satu klik.

“Terdapat banyak perkara positif yang berlaku, perkara yang patut dipuji, seperti kumpulan Facebook ini,” katanya. “Tetapi itu bukan semua yang berlaku di luar sana dan kita perlu lebih sedar.”

‘Tugas anda untuk membantu orang seterusnya’

Radisek melihat kumpulannya sebagai pad pelancaran untuk perbualan yang lebih luas di sekitar pakai. Dia bermimpi merumuskan undang-undang suatu hari nanti yang dapat memberi anak-anak angkat akses yang lebih mudah kepada rekod perubatan keluarga kelahiran mereka. Ini akan melibatkan setiap anak angkat yang datang dengan rekod perubatan keluarga – dengan nama keluarga kelahiran yang diturunkan – yang boleh memberi ibu bapa kelahiran pilihan untuk mengemaskini maklumat kesihatan ini secara anonim setiap 10 tahun supaya kanak-kanak tidak disimpan dalam kegelapan tentang dia kesihatan sepanjang masa. Perundangan sebegini hanya dapat bekerja dengan negeri, adopsi domestik, tetapi Radisek berharap keadaan rumahnya di Texas akan menjadi model bagi orang lain di bawah garis.

Pamela Tyll Radisek hopes to eventually draft legislation someday that could give adopted children easier access to their birth family medical records.
Pamela Tyll Radisek berharap dapat membuat rancangan undang-undang suatu hari nanti yang dapat memberi anak-anak angkat akses yang lebih mudah kepada rekod perubatan keluarga kelahiran mereka.Pamela Tyll Radisek

Berkahwin tahun lalu kepada suaminya Joseph, Radisek baru-baru ini bergerak ke Fort Worth, Texas, di mana dia bekerja dalam pemasaran. Dengan rumah baru dan pekerjaan baru, dia teruja dengan masa depan, tetapi dengan semua orang yang diterima pakai (wartawan ini diadopsi sebagai bayi), soalan mengenai masa lampau kadang-kadang muncul di tempat-tempat yang tidak dijangka.

“Ibu bapa saya baru-baru ini menemui sebuah kotak, dan di dalam kotak itu adalah maklumat yang tidak pernah mereka lihat atau tidak. Saya mendapati bahawa saya mempunyai dua saudara kandung biologi yang lebih tua. Semacam itu menggegarkan saya ke teras saya, “katanya. “Tetapi saya tidak pernah terpaksa mengejar keluarga kelahiran atau sejarah saya.”

Apa yang menarik minatnya ialah menjadi fasilitator untuk orang lain dalam kumpulannya. Ia adalah satu perkhidmatan yang kembali kepada ibu bapanya.

“Ibu saya sentiasa menekankan bahawa sebaik sahaja anda membesar, anda perlu kembali dan berkhidmat di ‘kampung’,” kata Radisek. “Dan saya dapat mendengar dengan jelas ayah saya berkata ‘Anda begitu bernasib baik, anda perlu berpaling dan membantu gadis seterusnya. Itulah tugas anda untuk membantu orang seterusnya. ‘”