Dasar ‘Bayi di tempat kerja’ mendapat momentum dengan ibu bapa, majikan baru

Apabila Marissa VanHoozer kembali bekerja selama lapan minggu selepas melahirkan, anaknya yang baru dilahirkan di sebelah kanannya.

Gavin tidur di baskom di meja pejabatnya ketika dia membuat panggilan telefon, tidur dengan sling bayi di tubuhnya ketika dia menaip pada komputernya atau hanya menonton pembantu eksekutif dalam tindakan di Washington State Health Department di Olympia.

Syarikat-syarikat allowing babies in the office
Gavin VanHoozer menikmati pejabat dengan pandangan. Ibunya dapat membawa budak lelaki itu ke pekerjaannya di Jabatan Kesihatan Washington sehingga dia berusia 6 bulan.Courtesy Marissa VanHoozer

Agensi itu mengumumkan minggu lepas bahawa ia adalah salah satu daripada sejumlah organisasi yang melaksanakan “Bayi di Polisi Kerja,” membenarkan ibu-ibu atau bapa baru untuk membawa anak-anak mereka ke pejabat dan menjaga mereka di tempat kerja.

Ibu bapa seperti VanHoozer, yang bersemangat untuk menghabiskan banyak masa dengan bayinya tetapi bimbang tentang kehilangan pendapatan semasa cuti bersalin, melihatnya sebagai penyelesaian yang sempurna.

Sesetengah rakan sekerja mungkin melihatnya sebagai mimpi ngeri, tetapi dengan garis panduan yang jelas mengenai bayi yang menangis atau tidak mengganggu, VanHoozer berkata pasangannya juga bersemangat, juga.

“Ia sangat positif. Saya tidak fikir saya mempunyai satu aduan sepanjang masa bahawa Gavin ada di sini, “kata VanHoozer, 28, kepada KANAK-KANAK HARI INI, dengan menyatakan banyak rakannya yang terikat dengan bayi.

“Daripada memanggil mereka rakan sekerja, mereka hanya menjadi ibu dan bapa saudara Gavin.”

Marissa VanHoozer with her son Gavin.
Marissa VanHoozer dengan anaknya Gavin.Courtesy Marissa VanHoozer

Sebanyak 200 syarikat dan organisasi di A.S. kini mempunyai dasar “bayi di tempat kerja”, mengikut Parenting di Institut Tempat Kerja.

Ditubuhkan pada tahun 2007 oleh Carla Moquin – Salt Lake City, Utah, ibu yang kecewa dengan kekurangan pilihan apabila dia terpaksa kembali bekerja empat minggu selepas melahirkan – institut ini sedang melihat peningkatan besar dalam majikan yang melihat dan menetapkan sehingga program itu, katanya.

“Kami sangat sukacita melihat ini berlaku di kebanyakan organisasi kerana ia berfungsi,” kata Moquin HARI INI. “Ia boleh membantu lebih ramai keluarga daripada orang menyedari.”

Kebanyakan orang berasa ragu pada mulanya, dia mengakui. Untuk program ini, dia mengesyorkan syarikat-syarikat mengamalkan peraturan khusus untuk menangani kebimbangan yang sama:

Bayi tidak boleh mengganggu: Ibu bapa mesti bertindak balas dengan cepat kepada bunyi penderitaan pertama dari bayi. Anak lelaki VanHoozer kebanyakannya berpuas hati dan bahagia, tetapi pada bila-bila masa dia mula membantah, dia dapat menjaga keperluannya dengan segera, katanya..

Program ini terhad kepada bayi yang masih belum dapat merangkak: Dasar Jabatan Kesihatan Negara Washington hanya membenarkan bayi dari 6 minggu hingga 6 bulan.

Semua orang masih perlu membuat kerja mereka: Produktiviti tidak turun untuk pekerja yang menjaga bayi di tempat kerja, tetapi dia akan membuatnya, kata Moquin. “Ibu bapa begitu bersyukur kerana peluang untuk mempunyai bayi dengan mereka sehingga mereka bekerja keras untuk memastikan tugas-tugas penting selesai; mereka tinggal lewat jika perlu, “katanya.

Ibu bapa perlu membuat pra-pelan untuk penjagaan sandaran: Lazimnya, sekurang-kurangnya dua rakan kerja sukarela boleh didapati jika ibu bapa perlu pergi ke mesyuarat atau jika tidak jauh dari bayi. VanHoozer mendapati rakan sekerja yang bertindak sebagai “ibu bapa bersama.”

Harus ada zon bebas bayi di tempat: Ini sepatutnya menjadi sebahagian daripada pejabat yang jauh dari ibu bapa baru di mana orang yang terganggu oleh kehadiran bayi boleh meminta untuk duduk.

“Sangat jarang orang memerlukannya,” kata Moquin. “Dalam amalan, apa yang akan berlaku adalah skeptis menjadi penyokong.”

Pakar-pakar di tempat kerja tidak pasti. Apa-apa polisi yang membantu ibu atau bapa bekerja adalah positif, tetapi membenarkan bayi di pejabat boleh memberi kesan kepada semangat dan produktiviti pekerja lain, kata Bob Kelleher, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Penglibatan Pekerja.

Beliau berkata para pengurus mesti mempertimbangkan isu-isu seperti: Apa yang sedang dilakukan untuk memastikan bahawa pekerja yang tidak mempunyai anak mereka bekerja tidak diminta untuk melakukan di atas dan di luar? Orang ramai menjadi terlepas apabila terdapat persepsi ketidakadilan, kata Kelleher.

Kemudian, terdapat masalah gangguan seperti orang bekerja di bilik dan pejabat terbuka.

“Jika saya bekerja bersebelahan dengan anda dan anda mempunyai anak, dan anak itu mula menangis dan anda perlu berdiri dan mengambil kanak-kanak itu di tempat lain, itu akan mengganggu aliran saya ketika itu,” kata Kelleher.

Beliau percaya beberapa syarikat terpilih akan menawarkan perkhimatan ini sebagai cara untuk mengekalkan pekerja.

“Di organisasi yang betul, dalam budaya yang betul, ia boleh menjadi alat yang sangat positif,” kata Kelleher.

Ikuti A. Pawlowski di Google+ dan Twitter.