Dari selfies ke penjejak Santa: 7 aplikasi yang membantu mengekalkan sihir Krismas hidup-hidup

Itulah soalan ibu bapa takut mendengar pada masa Krismas: Adakah di sana benar-benar seorang Santa Claus?

Apabila kanak-kanak semakin tua, komen dari rakan sekelas yang tahu terlalu banyak boleh menanam benih keraguan dalam fikiran mereka. Tetapi, untuk ibu bapa, lawatan ke kedai aplikasi atau sedikit kreativiti Foto boleh menjadi perkara yang dapat membantu memulihkan kepercayaan anak kecil mereka kepada lelaki dalam guaman merah itu.

Tahun ini, HARI INI bercakap dengan ibu bapa yang licik, pencipta aplikasi yang giat dan pelacak Santa profesional untuk mengetahui cara terbaik untuk mengekalkan sihir Natal di rumah anda untuk tahun yang akan datang.

1. NORA Santa Tracker

Selama lebih dari 60 tahun, Komando Pertahanan Aeroangkasa Amerika Utara (NORAD) telah mengesan keberadaan Santa di Malam Krismas menggunakan pelbagai alat pengumpulan data, mulai dari satelit hingga jet pejuang. Laman web dan aplikasinya NORAD Tracks 2016 akan terus hidup pada 1 Disember, yang menawarkan undur, permainan dan aktiviti lain Krismas, sebagai tambahan kepada laporan ikon NORAD mengenai perjalanan Santa datang 24 Disember.

Menurut Leftenan Marco Chouinard, jurucakap NORAD Tracks Santa, lebih daripada 1,500 sukarelawan membantu NORAD menjejaki Santa dalam tempoh 23 jam pada malam Krismas.

Lebih banyak than 1,500 volunteers gather on Christmas Eve to help with NORAD's tracking of Santa's flight each year.
Lebih daripada 1,500 sukarelawan berkumpul pada Malam Krismas untuk membantu pengesanan NORAD penerbangan Santa setiap tahun.NORAD Trek Santa

Chouinard berkata NORAD sering ditanya bagaimana Santa berjaya menyampaikan hadiah kepada seluruh dunia dalam tempoh 24 jam – jawapannya melibatkan sedikit perjalanan masa Krismas.

BERKAITAN: Korban mangsa, 8, mempunyai harapan Krismas untuk mengumpul kad dari seluruh dunia

“Laporan kecerdasan NORAD menunjukkan bahawa Santa tidak mengalami masa seperti yang kita lakukan,” Chouinard memberitahu KANAK-KANAK HARI INI. “Santa tidak mahu tergesa-gesa tugas penting menyampaikan hadiah kepada kanak-kanak dan menyebarkan kegembiraan kepada semua orang, jadi satu-satunya kesimpulan yang logik adalah bahawa Santa entah bagaimana berfungsi dalam konteks ruang masa sendiri.”

The NORAD Santa Tracker website shows kids where Santa is traveling to on Christmas Eve.
Laman web NORA Santa Tracker menunjukkan anak-anak di mana Santa sedang dalam perjalanan pada Malam Krismas.NORAD Trek Santa

2. Kutub Utara Mudah Alih

Melalui aplikasi dan laman web Portable North Pole (PNP), ibu bapa boleh menghantar video anak-anak mereka secara langsung dari Kutub Utara. Mesej video adalah percuma, tetapi untuk yuran tambahan ibu bapa boleh membeli anak mereka lebih banyak peribadatan, pandangan kampung Santa dan berita sama ada mereka berada dalam senarai nakal atau bagus tahun ini.

Dengan the Portable North Pole (PNP) app, parents can send their kids personalized videos from Santa.
Dengan aplikasi Kutub Utara Mudah Alih (PNP), ibu bapa boleh menghantar video anak-anak mereka yang diperibadikan dari Santa.Kutub Utara Mudah Alih

3. Menangkap Watak

Tunjukkan anak-anak anda bukti bahawa Santa berada di rumah mereka dengan Catch A Character – sebuah aplikasi yang membolehkan ibu bapa membuat foto percuma menggunakan imej rumah mereka sendiri, bersama-sama dengan imej saham Santa Claus. Santa boleh ditunjukkan meletakkan hadiah di bawah pokok Krismas, menyemak senarainya, atau kelihatan terkejut untuk ditangkap pada kamera. Untuk membantu ibu bapa mengekalkan sihir percutian sepanjang tahun, aplikasinya juga menawarkan gambar serupa Easter Bunny dan Fairy Tooth.

Tangkap A Character allows parents to add Santa to photos taken in their own homes.
Menangkap Watak membolehkan ibu bapa menambah Santa untuk foto yang diambil di rumah mereka sendiri.Terri Peters | CatchACharacter.com

4. Sijil nakal atau Nice

Carian ringkas pada Etsy akan menyediakan ibu bapa dengan alat yang mereka perlukan untuk membuktikan kepada anak-anak mereka bahawa Santa sentiasa menonton. Sijil yang menyatakan sama ada kanak-kanak tertentu telah dianggap sebagai “nakal” atau “baik” oleh lelaki yang boleh dibeli merah, diperibadikan dan dicetak dari rumah.

Simona Kebakovski, seorang ibu dari Australia yang menjual versi sijil dalam Etsy, mencipta sijil terakhir Krismas untuk anak perempuannya berusia 4 tahun, selepas dia menulis surat kepada Santa memberitahu dia apa yang dia inginkan untuk Krismas dan menjanjikan untuk menjadi bagus.

BERKAITAN: ‘Saya pilih keluarga’: Kanak-kanak menunjukkan penghargaan kepada ibu bapa dalam video viral

“Saya mencetak sijil itu dan memasukkannya ke kotak surat kami ketika dia sedang tidur,” kata Kebakovski kepada KANAK-KANAK HARI INI dalam e-mel. “Pada waktu pagi, dia sangat teruja – berlari ke kotak surat untuk melihat apakah Santa telah menulis kepadanya. Apabila dia melihat sijil, dia sangat teruja.”

Kebakovski created a certificate, sold in her Etsy , that lets kids know whether they've landed on the naughty list or the nice list.
Kebakovski mencipta sijil, yang dijual di Etsy, yang membolehkan kanak-kanak mengetahui sama ada mereka telah mendarat di senarai nakal atau senarai bagus.

5. Telefon Magic Santa

Ibu bapa yang memuat turun aplikasi Magic Phone Santa boleh membiarkan anak-anak mereka memanggil atau menghantar mesej teks Santa, atau menghubungi Santa sendiri untuk melaporkan tingkah laku baik atau buruk anak-anak mereka. Dan, ibu bapa boleh memilih sifat “panggilan” Santa, daripada memberitahu anak yang telah diambil dari senarai nakal untuk mengucapkan tahniah kepada seorang anak untuk bersikap sopan.

Santa's Magic Phone is an app that lets kids call and text with Santa Claus.
Santa’s Magic Phone adalah aplikasi yang membolehkan kanak-kanak memanggil dan teks dengan Santa Claus.Telefon Magic Santa

6. Reroute Santa

Dalam kaji selidik yang dijalankan oleh syarikat sewa percutian HomeAway, 42 peratus kanak-kanak yang bercuti ketika bercuti berkata mereka bimbang sama ada Santa akan dapat mencari mereka di tempat percutian mereka atau tidak.

Syukurlah, di laman web Reroute Santa, anak-anak boleh memberitahu Santa di mana mereka tinggal, di mana mereka pergi ke Krismas, dan menerima surat kembali dari Santa mengesahkan bahawa dia telah membuat nota di mana mereka akan berada di hari besar.

Dengan the Reroute Santa website, kids can tell Santa of any holiday travel plans, and receive confirmation that Santa knows where to find them on Christmas Eve.
Dengan laman web Reroute Santa, anak-anak boleh memberitahu Santa apa-apa pelan perjalanan percutian, dan menerima pengesahan bahawa Santa tahu di mana untuk mencari mereka pada Hari Krismas.RerouteSanta.com

7. Dapatkan Kreatif

Ramai ibu bapa memberitahu HARI INI cara kreatif mereka sendiri menggunakan teknologi untuk memastikan kanak-kanak mempercayai Santa. Jonathan Murray, yang menyeberang dengan keluarganya di YouTube, berkata isteri Danielle baru-baru ini menyelamatkan nombor telefonnya di telefon bimbitnya bersama dengan gambar Santa. Apabila anak-anak perempuan mereka tidak bersalah, Danielle memanggil suaminya, berpura-pura bercakap dengan Santa mengenai tingkah laku mereka yang buruk.

“Dia biasanya hanya menggunakannya apabila mereka tidak mendengar,” kata Murray. “Mereka berasa sangat kecewa apabila dia memanggilnya.”

Brenna Jennings, yang blognya di Galeri Suburban, meletakkan beliau kemahiran Photo untuk kegunaan yang baik tahun lalu, ketika dia membuat Santa “selfie” pada iPad anak perempuannya, yang mengarahkan dia berusia 8 tahun untuk berfikir Santa telah mengambil foto dengan cepat sambil menyampaikan hadiah.

Brenna Jennings created a
Brenna Jennings mencipta “selfie Santa” menggunakan Photo, memimpin anak perempuannya untuk berfikir Santa berhenti untuk merapatkan foto sambil menyampaikan hadiah.Brenna Jennings

Jennings mengatakan anak perempuannya menulis surat kepada Santa, meminta dia mengambil gambar diri ketika melawat rumahnya. Sejak dia selalu memeluk teknologi dalam keibubapaannya, Jennings gembira dapat memaksa.

“Sama ada menghabiskan sepuluh minit membuat catatan palsu dari Santa menjelaskan mengapa dia tidak dapat meninggalkan selfie, atau hanya membuatnya dalam Photo,” kata Jennings. “Saya bekerja dalam program setiap hari, jadi saya memilih pilihan yang lebih menyeronokkan. Dia menyukainya dan menghantarnya kepada tiga orang dalam senarai kenalannya.”

Jangan sekali-kali merindui cerita orangtua dengan surat berita TODAY! Daftar di sini