Ceramah yang boleh menyelamatkan nyawa: Bagaimana bercakap tentang bunuh diri kepada anak-anak dari mana-mana umur

Bunuh diri adalah cara kemurungan – penyakit yang sangat serius – membunuh, sama seperti sesetengah serangan jantung adalah cara membunuh penyakit arteri koronari. Dengan kemurungan, seperti penyakit jantung, ada perkara yang boleh dilakukan oleh seseorang untuk berusaha sedaya mungkin, tetapi penyakit itu sendiri tidak ada salahnya.

Kanak-kanak boleh mengendalikan berita buruk ini. Ia akan menjadi sukar bagi anda untuk membincangkannya. Mereka akan mempunyai soalan, tetapi mereka akan dapat mendengar dan memahami tahap perkembangan mereka. Lebih-lebih lagi, sangat penting bahawa anak-anak memahami penyakit mental supaya mereka dapat menjaga diri mereka sepanjang hidup mereka sendiri. Jadi, pertama-tama, tiga sebab utama untuk memberitahu mereka tentang kebenaran apa yang berlaku:

  1. Kanak-kanak layak mendapat kebenaran. Menyembunyikan dan berbohong mengenai fakta akan hampir selalu kembali untuk menggigit anda, dan akan mendapat jalan komunikasi yang baik dalam hubungan anda.
  2. Isu kesihatan mental dijalankan dalam keluarga – hampir semua keluarga. Ia perlu untuk menerangkan ini kepada anak-anak sebaik sahaja ia muncul supaya mereka mempunyai banyak tahun untuk mendapatkan maklumat yang baik dan kukuh daripada takut dan meneka.
  3. Sekalipun ini berlaku dalam beberapa keluarga lain, ia akan membuka perbualan yang bermakna dan rangka kerja untuk perbincangan masa depan dengan anak-anak dan remaja anda. Melihat kesakitan yang menyebabkan bunuh diri adalah penting untuk setiap remaja memahami.

BERKAITAN: Rabi berkongsi pujian untuk remaja untuk menggalakkan perbincangan mengenai bunuh diri

Apa yang hendak dikatakan:

Seperti mana-mana topik yang sukar yang anda hadapi dengan anak anda, kongsi fakta-fakta yang anda selesa berkongsi, dan kemudian pilih satu mesej yang anda mahu anak anda ingat dari perbualan. Untuk membunuh diri, fakta paling asas ialah:

“(Orang yang mati) mengalami penyakit yang disebut kemurungan selama bertahun-tahun, dan meninggal dunia.”

Untuk satu mesej yang dilekatkan, lihat di bawah untuk beberapa “mata pulang rumah.”

Kanak-kanak dan kanak-kanak prasekolah:

“Uncle Bill sakit dan dia mati, saya sangat sedih.”

Usia 5-6:

“Uncle Bill sakit dari penyakit yang disebut kemurungan, dia mati daripadanya, dan saya akan merindui dia.”

Umur 7-9:

“Uncle Bill mempunyai penyakit yang disebut kemurungan selama bertahun-tahun, dia meninggal dunia akibat kemurungannya, saya harap dia dapat mendapat bantuan lebih lanjut.”

Untuk kumpulan umur ini anda mungkin bersedia – atau memerlukan, jika mereka akan mendengar daripada orang lain – untuk menangani bagaimana dia meninggal dunia. Sekiranya anda berbuat demikian, anda boleh mengatakan “Kemurungan terletak pada seseorang dan menjadikan mereka percaya bahawa seluruh dunia akan menjadi lebih baik jika mereka mati, jadi dia membunuh dirinya sendiri.”

Usia 10-13:

“Uncle Bill mengalami kemurungan selama bertahun-tahun. Adakah anda tahu apa-apa mengenai kemurungan?”

Meminta soalan dan mendengar jawapan akan memberitahu anda apa yang anak anda sudah mempercayai topik itu. Anda mungkin terkejut dengan apa yang mereka dengar, dan dapat mempunyai perbualan yang lebih dalam. Anda juga mungkin perlu membetulkan beberapa kesalahpahaman yang salah. Tetapi jika mereka tidak menyebutkan bunuh diri, anda perlu.

“Orang yang mempunyai kemurungan yang sangat teruk kadang-kadang cuba membunuh diri, kerana penyakit ini membuat mereka merasa tidak bernilai dan mengerikan dan juga membuat mereka percaya mereka tidak akan merasa lebih baik, mereka mula percaya dunia akan menjadi lebih baik tanpa mereka. tidak mendapat bantuan yang betul, kadang-kadang mereka mati dengan bunuh diri. Itulah yang berlaku dengan adik saya. “

Remaja:

“Uncle Bill meninggal kerana bunuh diri. Apa yang anda tahu tentang kemurungan?”

Remaja menghargai rasa terhormat apabila diberitahu apa yang berlaku seperti orang dewasa. Meminta apa yang mereka tahu menjamin bahawa anda akan memulakan perbualan di peringkat mereka, daripada mengandaikan mereka tahu apa yang mereka tidak atau mengecewakan anak anda dengan maklumat yang mereka miliki. Pastikan – dalam perbualan pertama ini atau susulan – untuk menjadikan topik ini kepada remaja anda.

“Pernahkah anda merasakan kesedihan atau keputusasaan seperti itu? Apa yang akan anda lakukan jika anda melakukannya?”

Jangan sekali-kali terlepas cerita kisah keibubapaan! Daftar di sini untuk surat berita TODAY

Ramai orang dewasa takut membincangkan bunuh diri dengan remaja, takut ia akan memberi mereka ide untuk mencubanya. Ketakutan ini telah dikaji dan penyelidikan menunjukkan bahawa perbincangan lebih baik, tidak lebih buruk. Memberitahu anak-anak kita yang lebih tua langsung bahawa kita bimbang tentang mereka, bahawa kita akan hancur jika mereka meninggal akibat bunuh diri, tidak membantu!

Kemurungan memberi kesan kepada banyak kanak-kanak dan orang dewasa. Lebih banyak perbualan membantu! Apabila berhadapan dengan tragedi seperti ini dalam keluarga anda sendiri, kawan atau hanya kenalan, satu-satunya kebaikan yang boleh keluar adalah menjaga orang lain selamat. Jadi cakap, tanya, dan dapatkan bantuan untuk sesiapa sahaja yang memerlukannya.

Sekiranya anda atau seseorang yang anda tahu memerlukan bantuan, hubungi National Life Prevention Suicide Lifeline di 1-800-273-TALK (8255).

Dr Debi Gilboa adalah ahli keluarga keluarga Pittsburgh, ibu kepada empat lelaki dan pengarang pelbagai buku termasuk “Dapatkan Kelakuan Yang Anda Mahu, Tanpa Menjadi Ibu Bapa Anda Benci!”.

Kematian Robin Williams menyoroti kemelesetan

Ogos.13.201403:41

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 24 Mei 2016 pada HARI INI.