Buku baru Dr. Seuss ‘Apakah Pet yang Harus Saya Dapatkan?’ adalah ‘merawat sedemikian’ untuk rakan-rakan

Ya, betul: Dr. Seuss (yang dikenali sebagai Theodor Geisel), penulis buku anak-anak legenda yang meninggal pada tahun 1991 pada usia 87 tahun, mempunyai buku baru untuk dijual.

Buku Dr Seuss yang lama hilang ‘Apa Pet’ ditemui, diterbitkan

Jul.24.201503:16

Dan Claudia Prescott, pembantu lama yang kini bekerja bagi pihak hartanya, memberitahu HARI INI bagaimana buku baru itu, “Apa yang Harus Saya Dapatkan?” telah dijumpai – dan kemudiannya diterbitkan – tanpa pengarang sekitar.

HARI INI
TM & © Dr. Seuss Enterprises, L.P. 2015. Hak Cipta Terpelihara.

Semasa melalui beberapa kotak yang agak baru-baru ini, janda Prescott dan Geisel, Audrey, mendapati sebuah manuskrip yang lengkap dan satu set yang sesuai dengan ilustrasi sketsa. Walaupun warna-warna Seuss tandatangan telah hilang, jelas: Mereka mempunyai buku penuh di tangan mereka.

HARI INI
TM & © Dr. Seuss Enterprises, L.P. 2015. Hak Cipta Terpelihara.

“Saya melangkah halaman demi halaman,” kata Prescott HARI INI. “Itulah apabila buku ini menjadi sangat jelas bahawa ia lebih lengkap daripada apa yang kita lihat.”

Dia terpaksa membuat beberapa keputusan yang sukar semasa proses semakan, sudah tentu. Untuk satu perkara, dia bergantung pada petunjuk halus untuk memberitahu dia apa yang Seuss sebenarnya berfikir ketika dia membuat karya itu. “Jika dia disemak semula, dia akan meletakkan versi terbaru [teks] di atas. Saya fikir anda dapat lihat di sini bahawa terdapat sekurang-kurangnya dua lapisan jenis,” jelasnya, menggunakan satu halaman naskah asal sebagai contoh.

HARI INI
TM & © Dr. Seuss Enterprises, L.P. 2015. Hak Cipta Terpelihara.

Dan walaupun kita menganggap bahawa tiada apa yang dapat menimbulkan keseronokan bahawa janda dan bekas pembantu Geisel merasakan apabila mendapati kertas tersembunyi, Cathy Goldsmith, naib presiden Random House (dan pengarah seni semasa kerjaya Seuss), berkongsi kegembiraan ketika dia mendapat panggilan mengenai manuskrip tersembunyi yang baru.

“Ia sangat emosional,” katanya kepada HARI INI. “Apabila Ted meninggal dunia, saya fikir saya akan gembira bekerja dengan buku yang baru sekali lagi. Jadi, fikirkan bahawa mungkin ada satu persembahan seperti itu.”

Cerita-cerita Dr. Seuss, termasuk “Cat in the Hat,” “Bagaimana Grinch Stole Krismas,” dan “Telur Hijau dengan Ham” telah memberi inspirasi dan mendidik kanak-kanak selama beberapa dekad dan berpegang pada ujian masa yang luar biasa dan cara yang belum pernah terjadi sebelumnya.

HARI INI
TM & © Dr. Seuss Enterprises, L.P. 2015. Hak Cipta Terpelihara.

Kisah baru ini, yang mengandungi lakon tanda tangannya dan lukisan-lukisan aneh, mungkin mempunyai peluang untuk melakukan perkara yang sama. Lagipun, mereka mengandungi beberapa wajah yang biasa.

“Saudara lelaki dan saudara perempuan dalam buku ini adalah saudara lelaki dan saudara perempuan dari” Satu Ikan, Dua Ikan, “kata Goldsmith.

HARI INI
TM & © Dr. Seuss Enterprises, L.P. 2015. Hak Cipta Terpelihara.

Malah, dia fikir mungkin itulah sebabnya buku ini diketepikan: “Saya fikir perasaan saya adalah ‘Satu Ikan, Dua Ikan’ merayu kepadanya mungkin sedikit lebih dan jadi ini telah diketepikan.”

Kita hanya boleh berharap ada kejutan yang belum datang dari lelaki yang mengubah zaman kanak-kanak, membayangkan imaginasi, dan mengajar anak-anak bagaimana untuk bermimpi.

Buku ini akan dikeluarkan 28 Julai 2015.