Boy, 6, merapatkan adik lelaki sebelum ini dengan foto kulit yang manis

Selagi dia dapat bercakap, Mikey Marotta mempunyai satu permintaan berterusan – saudara lelaki.

Tetapi selepas bertahun-tahun perjuangan kesuburan diikuti dengan keguguran pada awal tahun 2017, ibu Mikey, Jessica Marotta, mengatakan dia dan suaminya, Michael, fikir keinginan Mikey yang berusia 6 tahun itu tidak akan menjadi kenyataan.

Jessica Marotta and her husband, Michael, thought their son would never get his baby brother. Then, they learned they were expecting a baby boy.
Jessica Marotta dan suaminya, Michael, menyangka anaknya tidak akan mendapat adik lelaki. Kemudian, mereka mengetahui bahawa mereka menjangkakan seorang budak lelaki.Jessica Marotta

“Kami mempunyai hati yang sungguh-sungguh satu malam dan memutuskan bahawa kami akan menjadi sempurna sebagai keluarga tiga,” kata Marotta kepada Ibu Bapa KELUARGA. “Apabila Mikey bertanya ketika dia akan mendapatkan saudaranya, kami akan menjelaskan bahawa dia tidak boleh mendapatkannya – bahawa sesetengah keluarga hanya mempunyai seorang anak dan itu OK, dia akan merobek dan berkata, ‘Tidak apa-apa jika saya tidak’ t mendapatkan adik lelaki, saya mempunyai Dillinger, ‘anjing kami.’

Tetapi pada musim panas tahun 2017, Marotta menerima apa yang dia panggil “kejutan gembira” apabila dia mendapati dia hamil lagi. Pasangan Massachusetts tidak sabar-sabar untuk memberitahu anak mereka berita baik itu.

Jessica and Michael Marotta with their sons, Mikey and Jake.
Jessica dan Michael Marotta bersama anak lelaki mereka, Mikey dan Jake.Jessica Marotta

“Apabila Mikey mengetahui, dia merobek dan sangat gembira,” kata Marotta. “Tetapi dia tidak pernah terkejut atau terlalu teruja ketika kami mendapati anak lelaki itu. Dia hanya berkata, ‘Sudah tentu saya mempunyai saudara lelaki, itu yang saya minta.'”

Marotta berkata anaknya bekerja keras untuk mempersiapkan peranan barunya sebagai abang.

Jangan sekali-kali merindui cerita orangtua dengan surat berita KANDUNGAN HARI INI! Daftar di sini.

Mikey is an amazing big brother to baby Jake.
Mikey adalah saudara besar yang luar biasa kepada bayi Jake.Jessica Marotta

“Pada Halloween, semasa menipu atau merawat, dia bercakap tentang semua pakaian yang boleh dipakai dengan kakaknya tahun depan,” kata Marotta. “Dia mempunyai banyak rancangan. Setiap kali dia mempunyai dua perkara atau mendapat sesuatu yang lebih baru, dia akan berkata, ‘Saya akan menyelamatkan yang lain untuk adik saya.'”

Mikey mempunyai setiap detail kehidupan dengan adiknya yang dirancang.

“Dia berada di bawah tanggapan bahawa dia mempunyai rambut merah kerana saya makan ayam kerbau ketika saya mengandung, jadi dia terus memberitahu saya untuk memastikan saya makan ayam kerbau supaya bayi itu akan mempunyai rambut merah,” kata Marotta.

Semasa his baby brother's 62-day stay in the NICU, Mikey learned what every wire, beeping sound and tube meant.
Semasa anak lelakinya tinggal 62 hari di NICU, Mikey belajar apa yang setiap wayar, bunyi bunyi dan tiub bermakna.Jessica Marotta

Tetapi Mikey tidak menyedari abangnya tiba sembilan minggu lebih awal dan menghabiskan lebih dari 60 hari di NICU.

Selepas didiagnosis dengan sekatan pertumbuhan intrauterine – komplikasi kehamilan yang menjejaskan pertumbuhan bayi – Marotta dipantau di hospital selama beberapa minggu sebelum menyampaikan anak terbarunya, Jake, melalui bahagian kecemasan pada bulan Mac.

Bila he was finally allowed to hold Jake, Mikey was eager to have skin-to-skin contact with his brother.
Apabila dia akhirnya dibenarkan memegang Jake, Mikey tidak sabar-sabar untuk bersentuhan dengan saudaranya.Jessica Marotta

“Kali pertama Mikey melihat Jake di NICU, dia hanya menatapnya dan kelihatan sangat terharu dan gugup,” kata Marotta. “Perkara pertama yang dikatakannya ialah, ‘Dia mempunyai rambut merah seperti saya!'”

“Kami memberitahunya apa yang dimaksudkan setiap tiub dan kawat – setiap bip dan penggera,” lanjut Marotta. “Dan Mikey memahami betapa pentingnya kulit kepada sentuhan kulit adalah untuk bayi kerana kami sering bercakap tentang bagaimana ia dan saya lakukan ketika dia masih bayi.”

Oleh itu, apabila giliran Mikey dengan selamat memegang saudara lelakinya – yang berusia 11 hari dan berat dua kilogram pada masa itu – dia pasti memakai baju bawah-bawah yang membolehkannya memegang Jake dekat dada.

Mikey loves to sing and read books to his baby brother.
Mikey suka menyanyi dan membaca buku kepada abangnya.Jessica Marotta

“Dia juga emosi dan saraf,” kata Marotta. “Dia terkejut sepanjang masa – ia sangat manis.”

Dan ikatan kulit ke kulit berjaya – kata Marotta hari ini Mikey dan Jake, kini hampir 5 bulan, tidak dapat dipercaya.

“Apabila Jake mendengar suara Mikey, kepalanya sedikit berubah dan mencari untuknya,” jelas Marotta. “Mikey juga yang pertama Jake tersenyum, dan untuk sementara dia adalah satu-satunya yang boleh membuat senyuman Jake.”

Marotta baru-baru ini berkongsi kisah anak lelaki beliau mengenai Cinta Apa Perkara, dan mengatakan sambungan kedua-dua lelaki berkongsi adalah menyedihkan.

Mikey was the first person to get baby Jake to smile.
Mikey adalah orang yang pertama untuk mendapatkan bayi Jake tersenyum.Jessica Marotta

“Mikey memberitahu Jake dia suka dia sepanjang masa dan menyanyikan lagu-lagu yang dia buat,” kata Marotta. “Dia mengatakan perkara-perkara seperti, ‘Kamu adalah sebahagian daripada saya dan saya tidak akan membiarkan sesuatu yang buruk berlaku kepada anda,’ dan dia menyimpan gambar Jake di dompet kecilnya.”

“Saya rasa seperti Mikey tahu di hatinya selama ini adik lelaki ini akan datang – ia hanya masa yang singkat.”