Bolehkah anak kecil benar-benar menjadi pembuli? Atau adakah orang dewasa bereaksi?

Istilah “pembuli” kini digunakan untuk menggambarkan anak-anak yang masih di lampin.

“Saya dimaklumkan oleh penjaga anak saya hari ini bahawa dia telah menjadi pembuli,” tulis A.H. di Mamapedia. Umur pengacau kecilnya: 19 bulan. Satu lagi jawatan, di Circle of Moms, membincangkan etika yang betul untuk menangani pembuli pra-K di taman permainan.

Adalah penting bahawa ibu bapa menyedari pembulian – terutama sekali kerana teknologi kini memungkinkan kanak-kanak untuk mengganas satu sama lain 24/7. Tetapi adakah ia benar-benar mungkin untuk kanak-kanak berusia 3 tahun menjadi pembuli?

Buli in training? Or just needs a nap?
Bully dalam latihan? Atau hanya memerlukan tidur siang?Saham Getty Images / Hari ini

Tidak semestinya, kata Dr. Heather Wittenberg, seorang psikologi kanak-kanak Maui (dan ibu kepada empat). Mujahidah menyakiti atau menakut-nakutkan orang yang mereka anggap lebih lemah daripada diri mereka sendiri. Anak yang sangat muda “tidak mempunyai keupayaan kognitif untuk sengaja kejam, atau menyalahgunakan pembezaan kuasa. Anda juga boleh meminta mereka membuat kalkulus, “katanya.

Buli melibatkan perancangan, dan pemikiran yang rumit. “Kanak-kanak hanya berfokus pada meletakkan satu kaki di depan yang lain,” kata Wittenberg. Keupayaan untuk membezakan yang betul dari yang salah (lebih kurang bagaimana sistematik merendahkan rakan sebaya) tidak benar-benar menendang sehingga kira-kira 6 tahun, dia menambah.

Sesetengah pakar tidak bersetuju. Josh Mandel, pengarah Pusat Kanak-kanak New York University, memberi amaran dalam sebuah artikel di Babyzone bahawa tingkah laku membuli boleh bermula pada usia 4 tahun. “Pada zaman itu ia boleh menjadi sebahagian besarnya fizikal, tetapi apabila kanak-kanak menjadi lebih tua dan lebih baik dengan bahasa, perubahan itu. “

Dan halaman Sistem Kesihatan Universiti Michigan mengenai masalah tingkah laku kanak-kanak mengatakan bahawa “bahkan kanak-kanak kecil boleh menjadi ‘bulllies,’ atau ‘dibuli’. Malah, tingkah laku yang agresif terhadap anak-anak lain mungkin lebih tinggi pada usia dua tahun.”

Wittenberg masih tidak membelinya. “Mereka menggunakan perkataan ‘pembuli’ untuk sub untuk perkataan ‘agresif.’ Dua tahun biasanya merupakan masa yang sangat agresif (untuk kanak-kanak).”

Itu tidak bermakna anda harus membiarkan anak prasekolah anda memukul temannya di playgroup, walaupun. Ibu bapa perlu berada di sana, pada jarak berjaga-jaga, membantu anak-anak menavigasi situasi sosial. “Anda seperti seorang penterjemah di U.N di sini, membantu membantah puak untuk berkomunikasi,” kata Wittenberg.

Walaupun anda mungkin tergoda untuk menyerang dan memarahi, itu benar-benar lebih untuk faedah ibu bapa yang lain yang mungkin telah menyaksikan jam kecantikan anda yang diaperedangkan anak lain. Pada usia ini, lebih baik untuk berlutut dan bercakap dengan tenang, menjelaskan dengan mudah cara bergiliran, atau berkongsi mainan.

Apa yang perlu dilakukan ibu bapa yang baik jika guru atau pengasuh menandakan anak mereka sebagai pembuli? “Mana-mana sekolah yang memahami anak kecil tahu bahawa anak-anak muda akan bertindak secara agresif. Mereka memerlukan guru yang akan bertindak untuk menghalangnya, dan campur tangan apabila ia berlaku, dan bertindak dengan sewajarnya, “kata Wittenberg.

“Tetapi jika mereka mula melabel seorang kanak-kanak berusia 2 atau 3 tahun yang gigitan sebagai pembuli … itu salah faham utama perkembangan kanak-kanak.”

Apa pendapat kamu? Bolehkah kanak-kanak membuli?