Bilakah OK untuk memeluk budak remaja? Tidak seberapa yang anda fikirkan

Apabila lengan dan kaki anak-anak gemuk menghulur ke kaki remaja yang panjang dan panjang, ibu sering merasakan kehilangan anak-anak mereka yang terdahulu. Tetapi hasil kaji selidik baru-baru ini masih sedikit risau kepada mana-mana ibu seorang lelaki.

Walaupun 58 peratus ibu yang disurvei percaya ia boleh diterima oleh seorang ibu untuk menunjukkan kasih sayang kepada anak remajanya “bila-bila masa, di mana saja,” anak lelaki remaja merasa sangat berbeza. Sebenarnya, 59 peratus daripada remaja lelaki merasakan bahawa hanya boleh diterima bagi ibu-ibu untuk menunjukkan kasih sayang mereka di rumah, jauh dari mata orang ramai, menurut Wakefield Research, yang mempersoalkan 550 ibu AS anak lelaki berusia 10-17 tahun dan 550 anak lelaki AS 10-17 untuk Kajian “Wild” Old Spice pada bulan Julai lalu.

Tetapi mungkin lebih menarik ialah statistik yang 18 peratus daripada lelaki remaja yang ditinjau percaya bahawa ia tidak pernah boleh diterima untuk ibu-ibu untuk menunjukkan kasih sayang anak remaja mereka.

Remaja boys, their moms, and when and where affection is okay.
Dr Sarah Cain Spannagel, yang digambarkan di sini bersama suaminya, Dave dan anak-anak remaja masa depan Matt, 8, dan Ben, 5, berkata ibu dapat menunjukkan kasih sayang dan kasih dalam cara-cara yang tidak fizikal jika itu adalah pilihan anak-anak mereka.Diberi hormat dari Dr. Sarah Cain Spannagel

Ibu Julie Russell memberitahu KANAK-KANAK HARI INI bahawa anaknya sendiri yang berusia 16 tahun itu ingin dia “hanya hilang” bila-bila masa mereka berada di khalayak ramai. “Biasanya, PDA adalah NO besar,” katanya. “Dia memberi – terkadang enggan – dan memberi saya pelukan di rumah ketika saya meminta mereka.”

Tetapi setiap kali, dia berkata, dia mengejutkannya. “Sangat singkat, seperti haiwan liar di savana, dia akan mengejutkan saya dan memeluk saya tanpa diminta,” katanya..

Sikap anaknya terhadap kasih sayang, Russell berkata, berubah ketika dia berubah menjadi “makhluk tween.” Sebelum itu, “Dia seorang pemuda yang sangat pelik, hampir menginginkannya,” katanya. “Saya merindui lelaki kecil saya!”

Berita baiknya adalah bahawa 23 peratus daripada lelaki remaja yang ditinjau itu percaya bahawa kasih sayang dari ibu mereka diterima “pada bila-bila masa, di mana sahaja,” dan banyak ibu mengatakan bahawa masih berlaku di rumah mereka.

“Anak lelaki berusia 19 tahun saya seorang pelukis,” kata Brunswick Selatan, New Jersey, ibu Nancy Asher-Shultz kepada Ibu Bapa HARI INI. “Dia akan membungkus saya di salah satu pelukan beruangnya apabila tiba-tiba suasana hati dan tidak pernah mengeras atau berpindah jika saya memeluknya di khalayak ramai.

Jangan sekali-kali terlepas cerita orangtua dari TODAY.com! Daftarlah untuk surat berita kami di sini.

Jadi, bagaimanakah seorang ibu dapat bertahan jika anak lelakinya tidak menginginkan snuggles? Terdapat lebih daripada satu cara untuk menunjukkan kasih sayang, Dr. Sarah Cain Spannagel, ahli psikologi Cleveland dan ahli fakulti jurusan psikologi Case Western Reserve University dalam bidang pediatrik.

“Ibu menunjukkan budak lelaki mereka, baik besar dan kecil, bahawa mereka suka mereka dalam pelbagai cara,” kata Dr Cain Spannagel. “Mereka membungkus makan tengahari, membasuh pakaian, duduk di luar dan bersorak. Keseronokan ini terus berlanjut ke zaman remaja dengan kebanyakan kanak-kanak lelaki, walaupun anak-anak mereka bertindak dengan tidak menyedari usaha itu.”

Sebagai ibu kepada dua orang anak lelaki, Dr Cain Spannagel berkata dia tahu bahawa ibu mahu memegang anak lelaki mereka dengan ketat dan pelukan untuk menunjukkan cinta mereka juga. “Kadang-kadang pelukan ini, untuk seorang ibu, lebih bermakna dari yang lain ‘tindakan perkhidmatan,'” katanya.

Tetapi ibu menyampaikan kepada anak-anak mereka bahawa mereka dicintai dengan cara lain juga, katanya, “Secara keseluruhannya, mereka mengambil mesej-mesej yang membina dan membentuk hubungan kita dengan mereka dan hubungan mereka dengan orang lain.”

Dr Cain Spannagel menyatakan bahawa penyelidikan lain mengenai remaja menunjukkan bahawa anak lelaki memerlukan banyak sentuhan dan kasih sayang, dan menerima kasih sayang itu mendorong kepada peraturan emosi yang lebih baik selama bertahun-tahun. “Data baru ini nampaknya mencadangkan, bagaimanapun, bahawa anak-anak remaja kelihatannya sesuai masa dan tempat, dan mungkin berbeza daripada ibu mereka,” katanya..

Seperti semua perkara keibubapaan, ibu dan anak lelaki akan memikirkannya, tambahnya. “Ambil petunjuk mereka!” dia dinasihatkan. “Jika seorang anak memeluk ibunya di depan umum, maka ibu itu patut berasa selesa kembali memeluknya dan bahkan memulakan tanda kasih sayang jika dia mengukur anaknya itu selesa dengannya.”

Tetapi jika anda mendapat maklum balas bahawa anak anda tidak selesa menunjukkan kasih sayang di khalayak ramai, Dr Cain Spannagel mengesyorkan ibu menghormati perasaan itu dan mencari masa lain untuk menunjukkan kasih sayang. Dia juga mencadangkan untuk datang dengan isyarat peribadi untuk berkongsi antara ibu dan anak untuk menggantikan orang awam (atau tidak) memaparkan kasih sayang, seperti mengenyit, tersenyum, atau tinggi lima. “Tanda kongsi rahsia itu mungkin merupakan kompromi yang sempurna untuk sesetengah keluarga,” katanya.