Bermain bagus: 4 cara untuk mengajar kebaikan dan membesarkan anak-anak yang tidak jerks

Setiap ibu bapa mungkin berkata, “bermain dengan baik” atau “bersikap baik kepada saudara perempuan kamu.” Dan kebanyakan kita bersetuju bahawa kita ingin meninggikan anak-anak yang peduli Tetapi kebaikan sesuatu yang benar-benar boleh mengajar?

Ya – tetapi kebanyakan pengajaran adalah melalui contoh.

“Sekiranya anda mahu anak anda menjadi baik, anda akan membuang nafas anda,” kata Mary Gordon, pengasas dan presiden Roots of Empathy, program kelas K-8 yang direka untuk menanamkan kecekapan emosi dan sosial, dan untuk mengurangkan kekerasan. “Kebaikan tidak diajar, ia dipelajari. Untuk bersikap baik, anda perlu mengalaminya di rumah. “

Semua orang wants to raise kind, caring kids, but we're not always sending the right message, according to a study of 10,000 schoolchildren.
Semua orang mahu membesarkan kanak-kanak yang baik, tetapi kami tidak selalu menghantar mesej yang betul, menurut satu kajian terhadap 10,000 pelajar sekolah.Imej Perniagaan Monyet / Hari Ini

Perkhidmatan bibir tidak kelihatan melakukan silap mata. Satu kajian baru-baru ini mencadangkan ibu bapa perlu bekerja lebih keras untuk menunjukkan bahawa mereka sebenarnya menghargai perkara seperti membantu jiran tua kerana mereka mendapat A. Bulan lepas, para penyelidik di sekolah pendidikan siswazah Harvard mendapati 80 peratus remaja mengatakan ibu bapa mereka lebih peduli tentang pencapaian atau kebahagiaan peribadi mereka daripada sama ada manusia baik. Daripada 10,000 pelajar yang ditinjau, mereka tiga kali berkemungkinan bersetuju daripada tidak bersetuju dengan kenyataan itu, “Ibu bapa saya berbangga jika saya mendapat gred yang baik dalam kelas saya daripada jika saya seorang ahli komuniti yang peduli.”

Berikut adalah empat cara untuk merapatkan jurang kebaikan dan membesarkan anak-anak yang tidak terkejut.

1. Jalan berjalan. Kanak-kanak memahami kebaikan melalui interaksi setiap hari dengan ibu bapa mereka, kata Gordon. Empati melahirkan empati, dalam pandangannya. “Cara anda bercakap dengan seseorang ketika mereka datang ke pintu atau menjawab anak anda walaupun letih,” jelasnya, “adalah bagaimana anak anda belajar memodelkan tingkah laku dan merawat orang lain.”

2. Bercakap ceramah – berikan mereka bahasa yang baik. Julie Masterson, profesor sains komunikasi dan gangguan di Missouri State University dan pengarang “Beyond Baby Talk,” kata pembelajaran empati dan bahasa pergi tangan-tangan. Dia mendefinisikan kebaikan sebagai keupayaan untuk mengambil perspektif orang lain dan kemudian menyesuaikan perkataan dan tindakan anda dengan sewajarnya.

Masterson menggambarkan reaksinya terhadap cucunya yang berusia 2 tahun, yang kadang-kadang akan bermain kegemaran antara datuk neneknya dan mengumumkan: “Saya tidak mahu Mama J. Saya mahu Papa J.” Walaupun dia memberi jaminan kepada ibu bapa jenis penyataan ini sesuai dengan umur , untuk menunjukkan kebaikan, sangat penting untuk bertindak balas dengan mengesahkan perasaan kanak-kanak, memberi mereka perspektif yang lain untuk mempertimbangkan dan menggalakkan mereka untuk “menggunakan kata-kata yang baik”. Masterson memberitahu budak lelaki itu: “Adalah baik yang anda mahukan Papa J, tetapi Mama J juga mahu bersama dengan anda. ”

Untuk kanak-kanak yang lebih tua, Masterson mengesyorkan meminta soalan-soalan yang jelas tentang tingkah laku atau bahasa yang tidak baik: bagaimana anda berfikir yang membuat orang lain merasa? Apa yang sepatutnya berada dalam kasut mereka?

“Tidak ada yang tidak sesuai dengan pencapaian di peringkat tinggi dan menjadi orang yang baik,” menjanjikan Richard Weissbourd, psikolog dan penulis bersama, dengan Stephanie Jones, dari kajian pendidikan Harvard. “Dalam setiap bangsa, kelas dan budaya, anda melihat keluarga yang mempunyai anak-anak yang berjaya yang juga memberi tumpuan kepada peningkatan mereka untuk menjadi penyayang dan menghormati.”  

3. Ganjaran perbuatan besar kebaikan, tetapi jangan pergi ke laut. Weissbourd, yang menjalankan projek Pembuatan Prihatin, menasihatkan ibu bapa untuk memberi ganjaran “kebaikan yang tidak biasa” – seperti jika seorang anak mula berdiri lemonade untuk tujuan yang baik atau pergi keluar dari jalan untuk membantu seseorang. Walau bagaimanapun, Weissbourd mengatakan kita tidak boleh memuji kanak-kanak untuk membantu setiap hari seperti mengambil sampah atau bermain dengan adik lelaki. “Kebaikan setiap hari perlu dijangkakan,” katanya. “Itulah bagaimana ia menjadi sebahagian daripada siapa kita, sebahagian daripada identiti kita.”

4. Angkatan mereka keluar dari zon selesa mereka untuk mengajar empati. Jika pelajar tidak belajar belas kasihan dan kemurahan hati pada masa mereka berusia 18 tahun, mereka tidak mungkin belajar “kebaikan” di dewan kuliah atau seminar, menurut Shelley Kagan, profesor falsafah di Universiti Yale. Sebaliknya, dia percaya orang dewasa muda harus berinteraksi dengan orang-orang dari latar belakang yang berbeza, untuk belajar bagaimana untuk meletakkan diri mereka di kasut orang lain – sama ada itu bermakna mengambil pekerjaan musim panas yang membuat mereka keluar dari zon selesa atau hidup dalam budaya yang berbeza.

Berita baik untuk ibu bapa adalah berdasarkan kepada biologi evolusi, kanak-kanak, dalam erti kata, keras untuk menjadi baik. “Kami tahu bahawa dalam kumpulan yang mana orang bekerjasama, mereka berkembang, tetapi dalam kumpulan yang tidak mereka lakukan, mereka mati.” Kata Stefan Klein, pengarang “Kehidupan Yang Paling Baik: Bagaimana Altruisme Membuat Manusia dan Mengapa Ia Berjanjilah untuk Mendapatkan Along . ” Nasib baik, kisah evolusi manusia bukan sahaja bertahan hidup yang paling tepat, jelasnya. Ia juga merupakan kelangsungan hidup yang paling baik.  

Jacoba Urist adalah seorang wartawan di NYC, yang meliputi isu-isu kesihatan, pendidikan dan jantina. Ikuti dia di twitter: @JacobaUrist