Berjalan dengan bayi? Dapatkan kerusi pesawat yang betul

Keluarga California yang dipinjam dari penerbangan United Airlines minggu lalu dalam pertikaian mengenai sebuah syarikat penerbangan bayi menimbulkan persoalan: Bagaimana ibu bapa memilih tempat duduk syarikat penerbangan yang betul untuk bayi mereka?

“Ibu bapa mungkin mencari pelekat yang mengatakan ‘FAA diluluskan,’ tetapi label pada sekatan yang diluluskan hanya akan berkata, ‘Pengendalian ini diperakui untuk digunakan dalam kenderaan dan pesawat udara.’ Oleh itu, mudah bagi ibu bapa untuk menjadi keliru,” kata pakar perjalanan keluarga Anya Clowers dari JetwithKids.com.

Pentadbiran Penerbangan Persekutuan membenarkan kanak-kanak berumur dua dan ke bawah untuk terbang tanpa pesawat jika duduk di pangkuan orang dewasa. Tetapi agensi itu bersetuju dengan Lembaga Keselamatan Pengangkutan Nasional, Akademi Pediatrik Amerika dan kumpulan lain yang kanak-kanak lebih selamat apabila ditahan di dalam kerusi mereka sendiri.

Melissa Bradley berkata beliau membeli kerusi berasingan untuk anak perempuannya berusia 1 tahun dan menaiki penerbangan United pada 26 Januari dengan syarikat penerbangan bayi yang diluluskan oleh FAA. Tetapi Bradley mendapati bahawa kerusi yang ditugaskan anaknya terlalu sempit untuk menampung pembawa. Dia menyebut masalah itu kepada seorang atendan penerbangan, tetapi akhirnya dikeluarkan dari pesawat kerana mengganggu dan mengosongkan penerbangan kemudian.

Peraturan FAA menyatakan bahawa jika sistem pengaman kanak-kanak yang diluluskan (CRS) tidak sesuai dengan kerusi pesawat, syarikat penerbangan itu harus “menampung CRS di kerusi yang lain dalam kelas perkhidmatan yang sama.”

“Tidak banyak kekaburan dalam kenyataan itu,” kata Pengerusi NTSB Deborah Hermann.

Memilih tempat duduk yang betul

Tetapi membeli tempat duduk yang betul boleh menjadi rumit. Sesetengah sistem pengekangan kanak-kanak diluluskan untuk digunakan dalam kenderaan bermotor tetapi bukan untuk kapal terbang. Sistem Pengendalian Penerbangan Penerbangan (CARES) gaya harimau semasa diluluskan untuk kegunaan kapal terbang tetapi tidak di dalam kereta.

Untuk menambah kekeliruan, FAA tidak menerbitkan senarai pembuatan yang diluluskan dan model sistem penghalang anak. Untuk itu, ibu bapa mesti mencari laman web perjalanan keluarga dan syarikat yang mungkin atau tidak termasuk atau terkini. Kemudian mereka mesti memastikan sistem pengaman anak yang mereka pilih mempunyai label pensijilan FAA.

JetwithKids.com menyenaraikan dan meninjau beberapa kerusi kanak-kanak yang diluluskan oleh FAA, tetapi Clowers berkata dia tidak menyedari mana-mana laman web yang mempunyai senarai semua-inklusif.

Setelah ibu bapa memilih sistem pengaman anak yang diluluskan oleh FAA, mereka mesti belajar cara menggunakan kerusi itu dan mencari tugasan kerusi pesawat yang sepadan dengan keperluan mereka.

Pada bulan Disember, FAA memuatkan video pengajaran di laman webnya yang menunjukkan cara memasang sistem pengekalan anak di pesawat. Apabila mendapat penghargaan kerusi, namun, garis panduan dan sistem tempahan boleh menyebabkan kekeliruan. Sebagai contoh, sistem penyekat kanak-kanak perlu diletakkan di kerusi tingkap, supaya ia tidak menghalang laluan keluar kecemasan untuk penumpang lain. Pembawa kanak-kanak yang diluluskan tidak boleh digunakan di, atau di hadapan, kerusi baris keluar. Dan walaupun kerusi kerusi dan kerusi premium menawarkan inci tambahan, kerusi tersebut tidak selalu tersedia dan kadang-kadang memerlukan biaya tambahan.

Jenis pesawat juga boleh memberi kesan yang baik, kata jurucakap FAA, Alison Duquette. “Tidak semua kerusi keselamatan kanak-kanak patut, tetapi kerusi yang diluluskan patut dimuatkan.”

Tetapi Sarah Tilton, penasihat keselamatan penumpang kanak-kanak di pengilang tempat duduk kereta Britax, memberi amaran bahawa “masalah keserasian antara kerusi kereta (belakang atau hadapan) dan kerusi pesawat boleh meningkat apabila kita melihat syarikat penerbangan menurunkan ruang kaki untuk menampung lebih banyak penumpang di dalam kabin. Ini mengurangkan ruang kaki akan mengehadkan ruang untuk memasang kerusi kereta menghadap belakang. ”

Bertenang

Seperti Bradley dan beberapa ibu bapa yang lain telah menemui, walaupun ketika ibu bapa menelepon ke depan untuk memberi isyarat kepada syarikat penerbangan bahawa penumpang yang ditandatangani akan menggunakan sistem penahan anak, kadang-kadang kerusi terlalu kecil untuk membolehkan pemasangan yang betul.

“Syarikat penerbangan perlu menampung CRS dalam kelas perkhidmatan yang sama,” kata Clowers. “Jangan masuk dan lihat kerusi. Risiko keselamatan kanak-kanak bukanlah jawapannya. Bercakap dengan penyelia dan tetap tenang. ”

“Ketenangan yang tinggal boleh menjadi bahagian yang sukar,” kata Dr. Marilyn J. Bull, pengarah perubatan bersama program yang mengkaji keselamatan tempat duduk kanak-kanak di Hospital Riley untuk Kanak-kanak di Indianapolis, Ind. “Sudah cukup sukar untuk terbang dengan anak-anak kecil dan kemudian tambah kerepotan dengan kerusi di atasnya. Ramai orang tua tidak tahu perkara yang perlu mereka tanya atau lakukan. “

Ejen pintu masuk udara dan anggota krew kadang-kadang nampaknya tidak tahu apa yang perlu dilakukan sama ada.

Sesetengah ibu bapa telah diberitahu dengan salah bahawa mereka harus memeriksa pengangkut yang diluluskan oleh FAA dan melakukan perjalanan dengan anak mereka di pangkuan mereka. Dan Bull baru-baru ini duduk berturut-turut di hadapan seorang ibu yang telah menikam dua anaknya ke dalam kerusi penggalak yang diluluskan oleh FAA sebagai persediaan untuk penerbangan. “Atendan penerbangan terus memberitahu ibunya bahawa dia terpaksa mengambil anak-anaknya daripada kerusi penggalak itu, tetapi tidak dapat menjelaskan kepada ibu mengapa.”

“Mungkin isu yang lebih besar di sini adalah bahawa syarikat penerbangan tidak kelihatan mengetahui peraturan FAA, dan para penumpang penerbangan tidak nampak prihatin untuk mengenali mereka,” kata Kate Hanni, pengasas FlyersRights.org. “Bayi kami patut lebih baik.”

Tetapi Sara Keagle, seorang atendan penerbangan yang menulis blog Flying Pinto, mengambil isu dengan implikasi bahawa atendan penerbangan tidak mengetahui peraturan FAA. “Saya tidak pernah berada di dalam penerbangan di mana kami terpaksa memunggah kerusi kereta,” katanya. “Saya percaya pembantu penerbangan terpulang kepada mempercepatkan peraturan.”

Pengerusi NTSB Hermann berkata beliau ingin melihat maklumat yang lebih baik yang disampaikan kepada krew penerbangan tentang apa yang perlu dilakukan apabila kerusi kanak-kanak yang diluluskan FAA tidak sesuai dengan kerusi syarikat penerbangan yang ditetapkan.

“Ini adalah isu yang tidak perlu dipertikaikan ibu bapa dengan pembawa penerbangan tentang ketika mereka mengambil bayi mereka dalam perjalanan,” katanya. “Ibu bapa tidak boleh dihukum kerana melakukan perkara yang betul.”

[email protected]

Maklum balas untuk Harriet Baskas

salah

Hantar Harriet Baskas e-mel.

falseTextFormfalsefalse

Semua tentang anda…

UseNoReqNoUseNoUseNoUse

Tolong, tiada tag HTML.

NoUse