Berikut adalah kisah sebenar di sebalik foto virus yang begitu banyak menilai ibu ini

Sudah lebih setahun sejak foto Molly Lensing, diambil tanpa izinnya, mula-mula menjadi virus. Namun, ibu dari Illinois yang ketiga berkata imej itu terus menghantui wanita itu.

Foto itu ditangkap di lapangan terbang Colorado pada tahun 2016, di mana Lensing dan anak perempuannya yang paling muda, Anastasia, yang berusia 2 bulan, cuba untuk pulang ke rumah selepas melawat keluarga. Dalam imej itu, Lensing melihat skrin telefon bimbitnya semasa bayi itu terletak di atas selimut di tingkat lapangan terbang.

Melalui Facebook

Lensing dengan cepat mengejek secara dalam talian sebagai seorang wanita yang menemui telefon bimbitnya lebih menarik daripada bayinya, dan foto itu diluluskan dengan pelbagai petikan penghakiman yang dilampirkan kepadanya.

“Albert Einstein berkata, ‘Saya khawatir pada hari teknologi akan memakan manusia … dunia akan dihuni oleh generasi idiot,'” satu versi foto berbunyi.

Tetapi Lensing mengatakan bukan sahaja privasinya telah dilanggar oleh perkongsian imej, tetapi terdapat lebih banyak lagi cerita berbanding gambar menunjukkan.

“Kami mempunyai nasib malang yang terperangkap di tengah-tengah komputer ditutup Delta,” kata Lensing kepada HARI INI HARI INI. Penerbangannya tertangguh dan ditempah semula sehingga banyak kali dia menghabiskan lebih dari 20 jam duduk di lapangan terbang – dengan seorang anak berusia dua bulan.

Molly Lensing says her youngest daughter, Anastasia, was only 2 months old when the viral photo was taken.
Molly Lensing mengatakan anak perempuannya yang paling muda, Anastasia, hanya berusia dua bulan ketika foto virus itu diambil.Molly Lensing

“Anastasia telah ditahan atau dalam penerbangannya selama berjam-jam, tangan saya letih, dia perlu meregangkan,” kata Lensing. “Dan saya terpaksa berkomunikasi dengan semua ahli keluarga yang bertanya-tanya di mana kita berada.”

Beberapa bulan selepas pengalaman perjalanannya yang tertekan, Lensing mula melihat imej dirinya beredar dalam talian. Sebaik sahaja beberapa penonton mengenali namanya, dia mula menerima mesej di Facebook. Ada yang berdiri untuknya, tetapi yang lain memarahinya kerana menjadi “ibu bapa yang dahsyat.”

“Saya benar-benar merasakan seolah-olah privasi saya telah dilanggar,” kata Lensing, yang bekerja sambilan sebagai jururawat kanak-kanak. “Baru-baru ini saya mula bekerja di lantai buruh, dan saya terkejut dengan pekerja atau bos saya yang melihat gambar dan komen dan percaya bahawa saya tidak perlu bekerja dengan bayi lagi.

Jangan sekali-kali merindui cerita orangtua dengan surat berita KANDUNGAN HARI INI! Daftar di sini.

Mary Katherine Backstrom, yang blog di Ibu Babble, berkongsi imej dalam komuniti Facebooknya baru-baru ini, dengan mesej sokongan untuk Lensing dan semua ibu yang telah diadili secara tidak adil.

“Tidak. Tidak,” tulis Backstrom di pos. “Kami tidak mengambil gambar ibu-ibu yang lelah di lapangan terbang dan memalukan mereka secara terbuka.Ini adalah kotor dan perlu berhenti.Saya telah menjadi wanita ini.Kamar penerbangan saya tertangguh, berjalan pada tidur sifar, takut bahawa bayi saya akan tergelincir langsung dari saya lengan dan ke lantai jika saya mengangguk … Saya berharap dia tahu bahawa ada mamas yang memahami keletihan dan ketidaksempurnaan dan tidak memilih untuk menerkam seseorang di saat paling lemah mereka. “

Molly Lensing with her husband, Nick, and their daughters, Agatha, 4, Felicity, 3, and Anastasia, 1.
Molly Lensing dengan suaminya, Nick, dan anak perempuan mereka, Agatha, 4, Felicity, 3, dan Anastasia, 1.Molly Lensing

Lensing berkata kebanyakan hari, foto itu tidak menyebarkan fikirannya. Tetapi, pada masa-masa apabila imej membuat pusingan virus lain di internet, dia mengubah fokusnya kepada perkara yang penting.

“Saya mengabaikan foto dan komen dan bersandar pada orang yang rapat dengan saya yang tahu saya sebenarnya,” kata Lensing. “Saya tidak berdaya berbanding dengan internet, dan saya tahu bahawa saya adalah ibu yang terbaik untuk gadis-gadis saya dan saya tahu bahawa saya menghargai mereka dan menaikkan mereka yang terbaik.”

Nota editor: Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada September 2017.

Loading...