Banyak makanan bayi yang dibungkus melebihi had bahan ini

Ibu bapa mungkin berfikir bahawa mereka membuat pilihan yang sihat untuk anak-anak mereka dengan memberi mereka makanan khas untuk bayi dan kanak-kanak, tetapi kajian baru dalam “Pediatrik” mendapati bahawa produk ini sering mengandungi gula atau natrium yang terlalu banyak.

HARI INI

Penyelidik dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengkaji maklumat pemakanan 1,074 produk makanan bayi dan kanak-kanak, yang secara spesifik melihat kandungan gula dan natrium. Daripada 79 butir campuran dan buah-buahan campuran, hampir separuh, 41, mengandungi satu gula tambah; 35 daripadanya mempunyai 35 peratus daripada kalori mereka yang berasal dari gula.

Makanan kanak-kanak kurang bernasib baik, dengan 72 peratus makan malam kanak-kanak mengandungi lebih daripada 210 mg natrium dalam setiap. Kira-kira separuh makanan yang dibuat untuk kanak-kanak-termasuk sayur-sayuran, gandum atau berasaskan bijirin, kerepek, tongkat, atau puffs-terkandung bersamaan natrium kerepek kentang biasa.

“Ia boleh berlaku jika ada lebih banyak [natrium dan gula] dalam makanan daripada apa yang diharapkan ibu bapa di sana,” kata Leslie Bonci, pengarah pemakanan sukan di UPMC Sports Medicine, yang tidak terlibat dalam kajian.

Makanan kanak-kanak yang sarat dengan natrium membuat masalah kerana pada tahun pertama, kanak-kanak hanya perlu mengambil 120 hingga 370 mg garam setiap hari, kata Bonci. Makanan ringan atau makanan yang mengandungi 210 mg garam atau lebih merupakan sebahagian besar daripada pengambilan natrium disyorkan anak.

“Adalah sangat mudah untuk mengatasi had apa yang diperlukan oleh kanak-kanak itu,” kata Bonci.

Penggunaan gula setiap hari di bawah garis panduan karbohidrat:

  • Dari satu hingga enam bulan, seorang kanak-kanak harus mempunyai 60 gram karbohidrat
  • Dari tujuh hingga 12 bulan, 95 gram sehari
  • Satu hingga tiga tahun, 130 gram sehari.

Di samping biji-bijian, gula, buah-buahan, sayur-sayuran dan tenusu semuanya mempunyai karbohidrat. Makanan manis bermakna bahawa kanak-kanak dengan mudah melebihi had harian.

Tidak ada kajian konklusif yang mendapati bahawa memperkenalkan gula terlalu awal membawa kepada kemungkinan peningkatan kencing manis, kata Bonci, tetapi memberi bayi dan balita terlalu banyak natrium dan gula membuat pemakan pemilih.

“Jika peneleponan pertama saya garam dan gula saya mungkin tidak akan mempunyai brokoli,” kata Bonci.

Sebagai tindak balas kepada kajian itu, Persatuan Pengilang Runcit Amerika mengeluarkan kenyataan:

“Kami prihatin bahawa kajian itu tidak mencerminkan pelbagai pilihan yang sihat yang terdapat di pasaran hari ini yang ibu bapa boleh beralih untuk memberi makan kepada bayi dan anak kecil mereka kerana berdasarkan pada 2012 data yang tidak mencerminkan produk baru dengan kadar natrium yang dikurangkan, dan ia tidak perlu dibimbangkan dan mengelirukan ibu bapa yang sibuk kerana mereka berusaha untuk membangunkan pilihan makanan yang sesuai yang anak-anak mereka akan menikmati. GMA terus mengesyorkan bahawa ibu bapa dengan soalan atau kebimbangan tentang diet anak-anak harus merujuk kepada pembekal penjagaan kesihatan tempatan mereka. “

Walaupun pilihan terbaik mungkin untuk ibu bapa membuat makanan mereka sendiri, Bonci tahu ibu bapa yang paling sibuk berjuang dengan ini. Dia mencadangkan agar ibu bapa mengambil masa tambahan lima atau 10 minit untuk membaca label-jika snek buah mengandung terlalu banyak gula, contohnya, mungkin memakan irisan epal atau kismis adalah pilihan yang lebih sihat.

“Adalah penting bagi ibu bapa melihat label memilih dengan sewajarnya,” katanya. “Saya fikir kita perlu menjadi pengguna yang lebih selektif ketika datang ke makanan.”