Bagaimana untuk menetas dan menghalang kering dan sekunder menenggelamkan musim panas ini

Selepas Frankie Delgado yang berusia 4 tahun meninggal dunia selepas menghirup air di Houston’s Texas City Dike pada 2017, ibu bapanya berkongsi apa yang berlaku dengan berita. Hampir setahun kemudian kisahnya menyelamatkan nyawa anak lain.

Apabila anak perempuan Lacey Grace, Elianna, menyedut air kolam dan mula mengalami gejala aneh, Grace teringat kisah Frankie dan memikirkan Elianna mungkin mengalami perkara yang sama, lemas sekunder. Grace membawa anak perempuannya ke bilik kecemasan dan doktor meletakkan Elianna pada antibiotik untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh air di dalam paru-parunya.

Bahaya tersembunyi menenggelamkan sekunder

Mei.22.201803:51

Tenggelam, tenggelam sekunder dan lemas kering

Dengan kisah-kisah berprofil tinggi tentang kematian dan kematian akibat keletihan yang ditangguhkan, air dapat merasakan seperti tempat yang menakutkan. Apa yang sedang meninggal dunia? Bagaimana ia berbeza daripada lemas kering? Sekiranya anda tergesa-gesa ke bilik kecemasan setiap kali anak anda menelan air?

Mungkin tidak.

“Kanak-kanak menelan air setiap masa dan bukan sesuatu yang akan menyebabkan acara aspirasi,” kata Dr Kristin Stukus, pembantu profesor pediatrik dalam pembahagian ubat kecemasan di Hospital Kanak-kanak Nationwide di Columbus, kepada HARI INI. “Apabila saya khawatir adalah apabila terdapat peristiwa perendaman selama lebih daripada 30 saat.”

Pakar-pakar mahu orang tahu bahawa lemas masih menjadi risiko yang lebih besar.

“Tenggelam adalah salah satu punca utama kematian di kalangan kanak-kanak, terutama kanak-kanak di bawah usia 12 tahun dan terutama pada lelaki,” kata Dr James Callahan, pengarah perubatan bersekutu bahagian Perubatan Kecemasan di Hospital Kanak-kanak Philadelphia, kepada TODAY.

Sekunder drowning, dry drowning, water safety, Elianna Grace
Setelah menghirup air ketika bermain di kolam renang, Elianna Grace, 4, menjadi sangat sakit dan berjuang untuk bernafas. Ibu Lacey Grace tahu untuk membawanya ke hospital kerana artikel tentang seorang lelaki yang meninggal dunia akibat lemas menengah.Diberkati oleh Lacey Grace

Bagi lemas menengah dan kering, mereka kurang biasa tetapi boleh berbahaya.

“Tujuh hingga 10 kematian mungkin berkaitan dengan (tertidur lemas),” kata Callahan. “Acara-acara yang tertangguh ini adalah tragis. Tetapi ia adalah kurang daripada satu hingga dua peratus daripada semua kecederaan lemas. “

Tenggelam kering dan lemas menengah sering digunakan secara bergantian tetapi mereka berbeza.

“Ini semua kecederaan penyerapan,” kata Callahan.

Beliau mencadangkan ibu bapa meminta bantuan untuk anak-anak mereka selepas kejadian air jika mereka:

  • Buangkan
  • Batuk berterusan
  • Perjuangan untuk bernafas
  • Bertindak lesu

Lemas kering

Tenggelam kering berlaku apabila orang menghirup air dan pukulan suara vokal dan menutup, menangkap air di dalam mulut atau hidung, yang menyebabkan sesak nafas.

“Sekiranya anda mendapat air secukupnya dengan cepat, otot di bahagian atas saluran udara ditutup,” kata Callahan.

Apabila ini berlaku orang kelihatan seperti mereka tercekik dan menjadi biru.

Lemas menengah

Orang yang mengalami tenggelam sekunder juga menyedut air tetapi ia masuk ke dalam paru-paru. Pada mulanya, ia mungkin tidak jelas dan orang yang mengalami ini sering menjadi lebih teruk dari masa ke masa. Ibu bapa akan menyedari pernafasan yang cepat, bekerja selama 24 jam.

“Mereka mempunyai batuk besar yang berterusan dan nampaknya bernafas atau bernafas dengan cepat yang kelihatannya bekerja,” kata Callahan.

Mereka juga akan kelihatan lethargic dan “off.”

“Seorang kanak-kanak yang kelihatannya OK dan berada di dalam air dan aktif dan suka bermain dan mempunyai acara dan tiba-tiba mengantuk yang mungkin kerana mereka menghadapi masalah mendapatkan oksigen,” kata Callahan.

Bagaimana untuk menjaga anak-anak selamat di dalam air

Satu cara untuk mengelakkan lemas adalah dengan mengajar kanak-kanak cara berenang. Callahan mengesyorkan agar ibu bapa belajar CPR, menggalakkan anak-anak mereka memakai jaket hidup dan hanya berenang di kawasan yang selamat. Mempunyai pengawasan yang baik, seperti pengawas yang ditetapkan, boleh memastikan bahawa anak tidak mencelup di bawah air.

“Tenggelam bukan acara yang bising, kanak-kanak tergelincir di bawah permukaan,” kata Stukus. “Saya boleh merawat jangkitan, saya tidak dapat merawat (kekurangan) oksigen ke otak … menonton anak-anak anda pada setiap masa.”

Cerita yang berkaitan: Pelajaran yang kami pelajari selepas anak perempuan kami hampir tenggelam