Bagaimana ‘sextortion’ menghancurkan satu keluarga – dan bagaimana melindungi anak-anak anda

Artikel ini membincangkan isu bunuh diri. Sekiranya anda sedang mencari bantuan, sila hubungi talian hotline Pencegahan Suara Nasional di 1-800-273-8255.

Ia bermula dengan tidak bersalah.

Jake Darren Curtis membungkus pendidikan kolejnya, dan bersedia untuk meneroka dunia yang lebih luas. Orang asli Utah bertemu dengan apa yang dia fikir adalah seorang gadis cantik dalam talian. Mereka berbual-bual. Dia meminta foto bogel. Dia menghantarnya.

Dan itulah ketika mimpi buruknya bermula.

Bagaimana cara ‘sextortion’ memandu seorang lelaki muda untuk membunuh diri

08.08.201811:37

Orang yang dia sedang berbual dengan mengancam untuk berkongsi gambar telanjang dengan rakan Facebook Curtis, dan dengan majikannya, kecuali Curtis menghantar wang. Menggunakan Kik Messenger, pemogok akan berjanji untuk memadamkan foto itu, kecuali Curtis menyerahkan lebih banyak wang tunai. Akhirnya, Curtis menyedari permintaan itu tidak akan berhenti. Dalam pertukaran terakhir, Curtis memberitahu penagihnya, yang berada di Filipina, ternyata dia telah dibakar kering dan tidak mempunyai wang tunai untuk memberi.

Jake Darren Curtis
Jake Darren Curtis

Pada 30 Oktober 2015, Jake membunuh dirinya dengan senapang patah keluarga.

“Saya mahu memberi amaran kepada orang lain dan memberi amaran kepada ramai orang seperti yang saya boleh tentang kejahatan internet dan bercakap dengan orang yang tidak dikenali,” kata ibunya, Cindy George, kepada Megyn Kelly HARI INI. “Hati saya pecah kerana apa yang dia alami, dan kehancuran ini kehilangan dia dan bagaimana ia telah menjejaskan seluruh keluarga saya.”

George menyalahkan penguatkuasa undang-undang kerana tidak melakukan cukup untuk mengejar kes itu. “Ini berlaku dan tidak ada yang melakukan apa-apa. Anak saya penting, anak saya lelaki yang baik, dan seseorang sepatutnya mengambil berat untuk melakukan sesuatu,” katanya..

Robert Dekker, Pejabat Sheriff County Millard, berkata penguatkuasaan undang-undang telah melakukan apa yang mereka boleh, sambil mengejar sasaran yang tidak jelas, dan menghadapi kekurangan kerjasama dari Filipina.

Cindy Butler George

“Saya fikir kita melakukan semua yang kita boleh untuk penyiasatan bunuh diri,” kata Dekker. “Dia jatuh ke dalam perangkap ini yang banyak, begitu banyak orang.”

Beliau menambah: “Kami berasa seperti kami akan memukul mati, dan untuk membunuh diri yang kami telah membuktikan segala yang kami perlukan untuk membuktikan. Bahawa ia bunuh diri, dia mengambil nyawanya sendiri, sebagai sedih cerita seperti itu Dia sedang memeras ugut. “

Ibu bapa mangsa sekstortion dalam talian: Mengapa tidak boleh dikenakan tindakan penggodam?

08.08.201807:32

NBC News menghampiri Kik dan syarikat itu berkata: “Kami mengambil keselamatan dalam talian dengan sangat serius, dan kami sentiasa menilai dan meningkatkan tahap kepercayaan dan keselamatan kami.”

Kenyataan tersebut mengatakan pengguna mempunyai pilihan untuk menghalang pengguna lain dan Kik menghilangkan pengguna jika mereka melanggar standard kelakuannya. Mereka mengatakan mereka juga cuba mendidik orang dewasa dan remaja untuk memahami cabaran landskap dalam talian hari ini.

Ancaman sextortion

Anak perempuan Angela Reynolds Ashley adalah seorang pelajar sekolah menengah pada tahun 2009 apabila seorang yang tidak dikenali memanggil dirinya sebagai “Kapten Jelas,” dengan profil yang membuatnya kelihatan seperti seorang remaja, merosakkannya melalui media sosial. Dia mendakwa mempunyai gambar telanjangnya.

Ashley tidak mengendahkannya pada mulanya, tetapi dia menjadi lebih tegas, mengancam untuk menunjukkan kepada kawan-kawannya gambar itu. Ashley tidak pernah menghantar gambar bogel dirinya kepada sesiapa sahaja, tetapi remaja Glendale, Arizona, mula bimbang bahawa “Kapten Jelas” telah dapat mengakses gambar-gambar yang berubah-ubah di dalam biliknya melalui webcamnya. Dia akhirnya menyerah.

“Dia mahu tujuh gambar saya, dan berkata begitu saya selesai memberinya permintaannya, dia akan meninggalkan saya sendiri,” Ashley menulis dalam testimoni untuk Thorn, sebuah organisasi yang berfungsi untuk melindungi kanak-kanak dalam talian. “Menjadi sangat naif pada masa itu, saya menyerahkan diri dan melakukan apa yang saya perlu lakukan untuk tidak pernah mendengar daripada lelaki ini lagi.”

Ashley Reynolds, pictured on the right with her best friend, was just a freshman in high school when she was attacked online by a stranger claiming to have nude pictures of her.
Ashley Reynolds, digambarkan di sebelah kanan dengan sahabatnya, hanya seorang pelajar baru di sekolah menengah ketika dia diserang dalam talian oleh orang asing yang mendakwa mempunyai gambar telanjang dia.Keluarga Reynolds

Tetapi itu bukan akhirnya. “Saya mengambil gambar untuknya setiap malam, saya baru normal, apa yang bermula dengan tujuh gambar menjadi senarai lebih daripada 60 gambar setiap malam,” kata Ashley. “Gambar-gambar ini dikategorikan, kedudukan yang berbeza, jawatan yang berbeza, pelbagai perkara yang dia mahu saya lakukan kepada diri saya sendiri, tidak bersalah saya sepenuhnya dicuri dari saya, martabat saya, setiap rasa hormat saya untuk diri saya sendiri, saya rasa menjijikkan dan malu.”

Bulan berlalu, tetapi ibu bapa Ashley memeriksa akaun MySpace dan menyedari apa yang berlaku kepada anak perempuan mereka. Mereka berhadapan dengannya dan mula meminta bantuan daripada Pusat Kebangsaan Kanak-kanak Hilang dan Dieksekusi dan FBI. Walaupun “Kapten Jelas” terus mengganggu Ashley dan menghantar foto-foto bogel ke kawan-kawannya, FBI akhirnya menangkap Lucas Michael Chansler, aka “Captain Obvious,” pada tahun 2010. Dia seorang lelaki berusia 27 tahun di Florida yang pernah telah melakukan perkara yang sama kepada beratus-ratus gadis lain dan mempunyai lebih daripada 80,000 imej mereka di komputernya. Dia dijatuhkan hukuman penjara 105 tahun.

Ada nama jenayahnya: sextortion. Kerana rasa malu dan ketakutan yang terlibat dengan penyalahgunaan, ia sering menyimpan rahsia. Mangsa, takut akan penghinaan atau kemudaratan fizikal, menderita dalam diam, dan kadang-kadang merugikan diri atau membunuh diri. Gadis remaja adalah sasaran seksual yang paling biasa, menurut Pusat Kebangsaan Kanak-kanak yang Hilang dan Dieksploitasi.

Bagaimana melindungi kanak-kanak

Thorn, yang diasaskan bersama oleh Ashton Kutcher dan Demi Moore, berfungsi untuk membantu kanak-kanak dan remaja yang menghantar gambar intim atau eksplisit diri mereka kepada orang lain – sama ada rakan sebaya yang mereka kenal atau orang yang mereka jumpai dalam talian – yang kemudian menggunakan foto ke memeras mereka untuk mematuhi tuntutan, biasanya untuk foto bogel tambahan. Pesalah mungkin membuat ancaman untuk mengedarkan foto atau membahayakan mangsa atau keluarga jika mereka tidak bekerjasama. Thorn baru sahaja melancarkan kempen baru untuk mendidik anak-anak tentang sekstortion dan memperkasakan mereka untuk memeranginya.

Bagaimanakah ibu bapa dapat melindungi anak-anak mereka dari menjadi mangsa jenis eksploitasi seks dalam talian? CEO Thorn Julie Cordua berkata bahaya itu bermula apabila anak-anak mendapat akses kepada peranti elektronik dengan kamera – sama ada telefon pintar, tablet, atau komputer – dan sebarang bentuk media sosial, termasuk platform permainan dalam talian dan YouTube sebagai tambahan kepada suspek biasa seperti Snapchat atau Instagram.

Sebaik sahaja anak anda berada dalam talian atau mempunyai peranti genggam, terdapat enam perkara pakar yang perlu anda lakukan untuk membantu melindungi mereka:

1. Pikirkan tentang bagaimana dan di mana anak anda akan mendapat dalam talian.

“Ini satu perkara untuk seorang kanak-kanak mempunyai akses kepada peranti seperti komputer di dalam bilik keluarga, satu lagi untuk mereka sebenarnya memegang peranti di tangan mereka,” kata Cordua. Kanak-kanak dalam talian di belakang pintu tertutup mungkin lebih terdedah berbanding mereka yang bermain di komputer di kawasan trafik tinggi rumah di mana lebih banyak mata akan dapat melihat skrin mereka, katanya..

Jangan sekali-kali melepaskan cerita orangtua dengan surat berita TODAY Parents! Daftar di sini.

2. Menguatkuasakan had umur minimum.

Sue Scheff, pengarang buku baru “Shame Nation: The Global Epidemic of Hate Online,” memberitahu KANAK-KANAK HARI INI dia percaya bahawa untuk melindungi anak-anak mereka daripada sekstortion dan bentuk eksploitasi lain, ibu bapa perlu mempertimbangkan semula usia di mana mereka membenarkan anak-anak untuk mula menggunakan media sosial.

“Apa yang saya nyatakan dalam penyelidikan saya adalah bahawa mangsa semakin muda dan lebih muda kerana ibu bapa mengabaikan sekatan umur dan cadangan yang ditetapkan oleh laman web, dan anak-anak mencari cara untuk mendapatkan platform sebelum usia yang diperlukan,” kata Scheff. “Ramai ibu bapa atau anak-anak mungkin percaya bahawa mereka bersedia untuk media sosial – tetapi yang lain di jalan raya, jalan raya sosial yang boleh dikatakan, kita perlu sedar.”

3. Mendidik diri sendiri bagaimana menjadi ibu bapa digital yang baik.

Cordua mencadangkan untuk memeriksa laman web Institut Keselamatan Dalam Talian Keluarga (FOSI) untuk panduan tentang cara menjadi ibu bapa digital yang baik, termasuk mengadakan perbualan yang kerap dengan anak-anak tentang apa yang mereka lihat dan didengar secara online, bermula seawal umur 5 atau 6 dan teruskan sepanjang zaman kanak-kanak dan remaja.

“Anda perlu mempunyai perbualan dan persetujuan mengenai jenis tingkah laku yang betul – tidak hanya satu kali, tetapi mungkin setiap minggu, atau setiap bulan. Bercakap tentang apa yang sedang berlaku pada aplikasi yang mereka gunakan dan tetapkan harapan yang anda boleh akses kepada peranti mereka pada bila-bila masa, “kata Cordua. Ini termasuk secara terang-terangan memberitahu kanak-kanak tidak pernah berkongsi gambar bogel atau intim sendiri atau orang lain dengan sesiapa sahaja, malah rakan sebaya mereka tahu dan percaya.

4. Dimaklumkan mengenai media sosial dan peranti.

“Saya terlibat dengan Ashley, dan saya tahu itulah sebabnya saya tahu apa yang sedang berlaku,” kata Angela Reynolds KANAK-KANAK HARI INI. “Walau bagaimanapun, webcam adalah apa yang saya tahu tentang sekarang yang saya tidak tahu mengenai masa itu. Saya tidak tahu banyak mengenai peranti itu, saya membenarkannya dan saya harap saya tidak!”

Reynolds berkata dia kini menggesa ibu bapa yang lain untuk mengetahui segala yang mereka boleh tentang media sosial yang digunakan anak-anak mereka. “Saya akan menasihati mereka untuk mengetahui semua kata laluan dan menyemak akaun mereka setiap hari. dia berkata. “Pahami bagaimana media sosial berfungsi, selok belok dan terlibat dengan anak anda dan mengetahui anak anda.”

SEXTORTION problem in America
Diberkati oleh Thorn

5. Mempunyai perbualan yang tidak selesa.

Cordua juga berkata adalah penting bagi ibu bapa untuk mewujudkan ruang yang selamat untuk perbualan yang tidak menyenangkan sekiranya anak-anak mereka perlu mempunyai satu. “Seorang kanak-kanak tidak akan memberitahu anda jika sesuatu yang buruk berlaku jika ada rasa takut terhadap reaksi anda,” katanya.

Scheff bersetuju. “Ia penting untuk kanak-kanak tahu jika mereka tidak selesa dalam talian – atau pernah merasa takut, mereka boleh klik-keluar dan boleh memberitahu anda,” katanya. “Membuka garis bantuan komunikasi. Kanak-kanak perlu tahu bahawa anda tidak akan menyalahkan mereka, menilai mereka atau mengambil teknologi mereka jauh, mereka memerlukan anda. Perbualan luar talian yang konsisten mengenai kehidupan dalam talian boleh membina jambatan kepercayaan supaya mereka akan datang kepada anda jika mereka didekati oleh cengkerik siber. “

Kami memilih untuk menangani secara proaktif di rumah kami sendiri. Apabila kita menyerahkan anak sulung kita sebagai telefon pintar pertamanya, kita hanya berkata satu perkara kepadanya: “Jangan sekali-kali menghantar sesiapa gambar bogel kepada diri sendiri, tidak pernah menerima gambar bogel orang lain, dan tidak pernah menghantar sesiapa pun gambar orang telanjang.”

Anak saya berada di gred lima pada masa itu, dan dia memandang saya dan suami saya seolah-olah kita telah kehilangan minda kita.

Walaupun kita tahu akan ada sempadan dan garis panduan lain di sekeliling penggunaan iPhone, bahawa satu peraturan adalah yang kita mahu terperangkap di kepalanya selama-lamanya.

6. Sekiranya berlaku kepada anak anda, ketahui bahawa anda akan memikirkannya bersama.

Sekiranya anda mengesyaki anak anda telah menjadi korban seksual, Cordua berkata langkah pertama anda adalah untuk menarik nafas panjang. “Katakanlah, ‘Saya ada di sini untuk anda, dan kami akan membantu anda dan memikirkannya bersama,'” katanya. Cordua berkata adalah penting untuk menilai bagaimana ia berlaku: Adakah anak anda tahu orang yang mempunyai gambarnya? Adakah dia bertemu orang dalam talian? Adakah seseorang yang pergi ke sekolah yang sama? “Bercakap dengan peguam adalah penting, kerana keadaan menjadi rumit dengan cepat,” katanya.

“Anda perlu tahu bahawa kami berurusan dengan kanak-kanak yang berusia dalam seksualiti mereka dengan alat elektronik di tangan mereka,” kata Cordua. “Kami tidak pernah menghadapi ini, sehingga undang-undang, keibubapaan dan pendidikan dapat mengejar teknologi, ibu bapa perlu menjadi suara stabil dan membantu menavigasi.”

7. Jika berlaku kepada anda, ambil tindakan segera.

Hentikan semua komunikasi dengan penjenayah. Tangkap apa yang anda boleh dari komunikasi. Padamkan akaun anda dengan segera. Laporkan sebarang masalah / pelanggaran kepada penyedia media sosial, seperti Facebook. Pastikan bukti semua komunikasi dengan penjenayah. Dan hubungi polis dengan segera.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sextortion dan keibubapaan digital, lawati Thorn di web atau di Facebook.

Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada 12 Oktober 2017, dan dikemas kini pada 7 Februari 2018.