Bagaimana membesarkan anak rohani: 3 latihan untuk mencuba dengan keluarga anda

Lisa Miller, Ph.D., adalah pengarah psikologi klinikal dan pengasas Institut Badan Minda Spiritual di Columbia University, Teachers College. Penulis “Anak Rohani”, dia telah menghabiskan lebih dari satu dekad menyelidik kesan agama dan kerohanian.

Setiap anak dilahirkan sebagai anak rohani. Kita semua adalah “keras kepala” dengan kerohanian semulajadi. Tetapi keupayaan ini dapat dikuatkan menjadi yang terbesar dari semua sumber manusia kita melalui keibubapaan.

Adakah doa berfungsi? Kanak-kanak berkongsi kepercayaan

Mac.30.201505:50

Perkara yang paling penting yang boleh kita lakukan untuk anak-anak kita adalah untuk menyokong kerohanian semulajadi mereka. Remaja yang mempunyai kerohanian yang kuat dilindungi daripada kemurungan, penyalahgunaan bahan dan pengambilan risiko, dan jauh lebih cenderung mempunyai makna, tujuan dan berkembang. Keibubapaan untuk kerohanian yang kuat boleh bermula dengan awal kanak-kanak, tetapi kita boleh “melompat” pada bila-bila.

Untuk membantu anda sebagai ibu bapa mula meneroka kerohanian dalam keluarga anda sendiri, berikut adalah beberapa latihan yang saya lakukan dengan kanak-kanak, remaja dan orang dewasa. Anda mungkin mendapati bahawa seluruh keluarga anda menjadi cukup di rumah dengan senaman ini, dan datang untuk mengira mereka untuk berlabuh dan bimbingan.

LAKUKAN SATU: MAJLIS HOSTING

Latihan yang paling penting yang saya temukan adalah “Majlis Hosting” dalam kehidupan dalaman anda sendiri. Ini adalah amalan yang dilakukan oleh semua ahli keluarga – ibu bapa atau datuk nenek, kanak-kanak dan remaja. Amalan ini adalah refleksi, meditasi atau visualisasi. Saya menghormati pemaju asalnya, Dr. Gary Weaver, yang “memanggil majlis” dengan ribuan remaja yang sakit, yang terpisah dari kerohanian peribadi mereka. Ini adalah amalan yang paling berkesan yang saya lihat ketika menyambut remaja menjadi kerohanian peribadi.

Bernafas dan jernih ruang dalam diri anda.

Saya menjemput anda duduk di meja. Sebelum anda adalah meja anda.

Sekarang jemput ke meja setiap orang yang benar-benar mempunyai minat yang terbaik dalam fikiran anda. Ini mungkin termasuk orang yang hidup atau mati, sesiapa sahaja yang anda rasa benar-benar mempunyai atau mempunyai kepentingan terbaik anda dalam fikiran.

Tanya kepada mereka sekiranya mereka mencintai awak.

Sekarang jemput diri kekal anda, diri anda yang lebih tinggi, diri terbaik anda – bahagian anda yang kekal di luar apa-apa pada masa ini, diri anda yang lebih tinggi.

Tanya diri anda kekal, jika anda mencintai anda.

Sekarang jemput ke meja kuasa anda yang lebih tinggi. Kata apa sahaja yang anda gunakan untuk kuasa yang lebih tinggi, jemput mereka.

Tanya kuasa yang lebih tinggi sekiranya mereka mengasihi anda.

Sekarang dengan semua orang di sana, berkumpul bersama-sama, tanya kepada mereka apa yang penting sekarang untuk anda tahu. Apa yang mereka perlukan untuk memberitahu anda sekarang – tentang anda dan jalan anda. Apa yang anda perlu ketahui?

[Sediakan senyap panjang untuk mesej yang dibentangkan.]

Anda mungkin bertanya kepada anak anda dengan rasa ingin tahu yang hangat, “yang muncul di meja anda?” Orang-orang dari semua peringkat umur sering terkejut dan digalakkan oleh siapa yang muncul di meja; dan yang muncul boleh berubah berdasarkan ayat-ayat dalam kehidupan kita.

Latihan ini boleh dilakukan hampir di mana saja oleh sesiapa sahaja, dengan menutup mata anda kurang dari lima minit. Saya telah melakukan latihan ini dalam kerja-kerja dan sesi, serta di bilik darjah, kereta api komuter, dan melalui telefon. Saya selalu melihat sambungan yang terbentuk, hubungan dengan semangat.

LAKU DUA: FIELD OF LOVE

Keluarga rohani kita boleh dibentuk dalam pelbagai cara – melalui pengangkatan, melahirkan anak, perkahwinan, berkahwin semula, dan lain-lain. Akhirnya semua ikatan keluarga adalah pilihan untuk mencintai dan melakukan. Dalam “Anak Rohani,” saya menekankan betapa pentingnya mempunyai banyak orang penyayang dalam kehidupan kanak-kanak. Ibu bapa adalah penting, tetapi seorang nenek, bapa saudara, pengasuh bayi yang dikasihi atau guru juga boleh memainkan peranan yang mengubah hidup. Tiada siapa yang kedua.

Bidang Cinta = Keluarga + Cinta Rohani

Mintalah anak anda melukis atau “Bidang Cinta.” Siapa di dalamnya? Anda mungkin terkejut! Wow, saya lihat anda telah memasukkan kakak saya, Mak Cik Lauren, betapa hebatnya! Terdapat Katrina sayang, pengasuh bayi. Semua orang ini berada di Bidang Cinta dan membawa cinta rohani.

Sekiranya anda memikirkan anak anda tentang kehadiran rohani di Bidang Cinta, ia berada di sana untuk anda dalam masa yang sukar dan boleh membantu dengan penyembuhan. Apabila keluarga terputus atau pecah, ia mestilah dibaiki dengan sengaja. Anda boleh menarik pembaikan padang, dan sebagai keluarga, katakan kata-kata yang melakukan perbaikan. Anda juga boleh menarik anak saudara atau ahli keluarga baru, sambil menambah bidang. Dengan Bidang Cinta, cinta menghasilkan cinta.

Simpan lukisan di peti sejuk anda di Bidang Cinta.

LATIHAN TIGA: ANGEL TRAIL

Apabila pejalan kaki di Long Appalachian Trail berkembang letih atau lapar, seringkali tiada motel atau restoran sedia ada! Sebaliknya, pejalan kaki membuka mata mereka dan mencari “malaikat jejak.” Seorang malaikat jejak menawarkan air, makan malam yang dimasak dan tempat tidur untuk malam dalam hujan. Para pejalan kaki tahu bahawa malaikat jejak sering muncul tepat apabila anda memerlukan perlindungan atau rezeki.

Ini juga berlaku dalam kehidupan. Dunia harian kita penuh dengan malaikat jejak yang muncul dan membawa apa yang kita perlukan. Sering kali ini adalah panduan atau maklumat, atau kasih sayang atau persahabatan emosi – kadang-kadang jalan ke pekerjaan baru atau perspektif baru pada kehidupan kita.

Sebagai ibu bapa, gembira berkongsi malaikat jejak yang muncul dalam litar harian anda bersama anak anda. Ini mengatakan kepada anak anda bahawa kita hidup dalam dunia rohani. Sekiranya anda menghadapi seorang wanita di kedai runcit yang memberitahu anda “hanya apa yang anda tertanya-tanya tentang sekolah baru” atau “yang mula-mula berkongsi resipi yang saya cuba sampaikan bersama,” perjuangkan dengan anak anda bantuan yang mulia ini dari jejak anda malaikat.

Di sekolah atau semasa makan malam, tanyakan kepada anak anda jika mereka dapat merenung pada jejak malaikat yang mereka jumpai hari ini. Ini menunjukkan anak anda bahawa kita hidup di dunia di mana kita dibimbing dan dibantu, dunia yang hidup, murah hati dan suci. Kemudian tanyakan kepada anak anda jika dia atau dia mungkin telah menyedari bahawa dia atau dia berkhidmat sebagai malaikat jejak untuk orang lain hari ini. Ini menunjukkan nilai kehidupan kita: Anak anda adalah benang penting dalam dunia kehidupan.

Ini adalah satu kerugian yang sangat besar sekiranya peristiwa-peristiwa ini berlaku tepat di bawah hidung dan tidak disedari oleh ibu bapa. Kesedaran malaikat jejak menunjukkan anak bahawa kita adalah sebahagian daripada alam semesta yang penuh kasih sayang.

Catat kepada ibu bapa sesama: Hampir setiap kanak-kanak yang pernah saya jumpai melihat jejak malaikat dalam kehidupan mereka, diberi peluang untuk merenung. Hampir setiap kanak-kanak berasa yakin bahawa “malaikat jejak dihantar.” Kesedaran ini adalah sebahagian daripada kerohanian semula jadi dalam anak anda.

Hubungi Dr Miller dan cari lebih lanjut mengenai penyelidikannya di sini.