Babyproofing tidak seperti menakutkan kerana ia berbunyi – inilah cara untuk melakukannya

Bagi ibu bapa yang hamil, ia boleh menggembirakan rumah untuk melihat perubahan yang perlu dilakukan untuk memastikan bayi selamat. Tambah dalam carian dalam talian untuk produk babyproofing yang terbaik, dan ibu bapa dengan cepat dapat tersesat dalam senarai yang tidak berkesudahan barang yang mesti mempunyai.

Ibu bapa kali pertama mungkin bertanya – adakah saya benar-benar perlu menafsirkan rumah saya?

Kami bertanya kepada para pakar dan sementara jawapannya adalah YES yang gemilang, semua bersetuju bahawa babyproofing adalah lebih lanjut mengenai mengikuti gerak hati anda dan kurang mengenai produk keselamatan baru yang terkini.

Adakah saya benar-benar perlu meneliti rumah saya?

Apr.12.201701:27

“Anda pasti boleh pergi ke laut,” kata Meghann Wellard, seorang jururawat jururawat kanak-kanak Maryland. “Tetapi sebahagian daripadanya hanya masuk akal.”

Jangan sekali-kali merindui cerita orangtua dengan surat berita TODAY! Daftar di sini

Wellard, seorang ibu dari tiga orang yang bekerja di bilik kecemasan kanak-kanak sebelum memasuki amalan swasta, baru-baru ini duduk dengan TODAY Parents untuk memberikan ibu bapa baru ke mana-mana petua teratas yang diberikan ibu bapa pesakitnya sendiri.

1. Be familiar dengan seting pada pemanas air panas anda

Untuk memastikan bayi yang ingin tahu selamat, Wellard menyarankan agar pemanas air panas anda ditetapkan kurang dari 120 darjah.

“Sekitar 15 bulan, kanak-kanak menjadi terpesona dengan bermain dengan tombol dan mengubah keadaan,” kata Wellard. “Kami masuk ke bilik mandi, menghidupkan air panas, dan mencemarkan diri. Kami melihat banyak luka bakar dalam bilik kecemasan yang disebabkan oleh kanak-kanak yang bermain di bilik mandi, tetapi jika termostat ditetapkan kurang daripada 120 darjah, mereka tidak boleh melakukan Itu sesuatu yang mudah yang orang tidak fikirkan. “

Menurut Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna, majoriti kecederaan dan kematian akibat skaps pasir melibatkan orang tua dan kanak-kanak di bawah umur lima tahun.

Kedua-dua ibu bapa CPSC dan Wellard berhati-hati untuk ingat bahawa mereka harus sentiasa hadir bersama anak-anak mereka di bilik mandi, kerana meninggalkan anak anda tanpa pengawasan untuk mana-mana tempoh masa boleh mengakibatkan kecederaan serius.

2. Pastikan bilik mandi dikunci atau terjaga sepanjang masa

“Bilik mandi adalah kawasan besar di mana kecederaan boleh berlaku,” kata Wellard. “Kanak-kanak boleh tenggelam dalam sedikit air – walaupun hanya beberapa inci.”

Wellard mengatakan bayi dan kanak-kanak juga tertarik bermain di tandas dan membuka kabinet bilik mandi, yang sering diisi dengan pembersih dan ubat yang berbahaya.

CPSC memberitahu HARI INI KANAK-KANAK bahawa hampir 90 kanak-kanak tenggelam di dalam rumah Amerika setiap tahun, menjadikannya penting untuk menjaga pintu bilik mandi terkunci dan tandas dilindungi dengan kunci kanak-kanak kunci.

3. Ketahui bagaimana untuk menjaga bayi bayi dengan selamat

CPSC menunjukkan bahawa tilam katil dan buaian dikaitkan dengan purata tahunan sebanyak 36 kematian setahun antara 2011-2013. Dan pada tahun 2015, terdapat kira-kira 12,100 kecederaan kecemasan yang dirawat oleh jabatan kepada kanak-kanak lebih muda dari lima tahun yang dikaitkan dengan katil bayi dan tilam buaian.

Untuk menghalang kecederaan, Wellard menasihati ibu bapa untuk mengetahui ketinggian katil bayi yang sesuai untuk usia bayi mereka.

“Jelas sekali apabila mereka baru dilahirkan, anda boleh mempunyai tempat tidur di tempat yang paling tinggi, tetapi apabila mereka berubah secara perkembangan – sebaik sahaja mereka boleh menarik, sebagai contoh – anda perlu menurunkannya ke tahap paling rendah kerana jika tidak, mereka boleh tarik dan melancarkan diri dari sana, “berhati-hati Wellard.

Dan, Wellard mengingatkan ibu bapa bahawa benda yang diletakkan di dalam buaian dengan bayi adalah tidak-tidak.

“Mereka tidak memerlukan selimut dan bantal – mereka menjadi lebih bahaya daripada apa-apa,” kata Wellard, sambil menambah bahawa Akademi Pediatrik Amerika mengesyorkan apa-apa yang ada di dalam atau berhampiran katil bayi. “Tiada bumper buaian – walaupun yang bernafas – kerana mereka boleh keluar dan menjadi kusut.”

4. Perhatikan objek berat di sekeliling rumah

Wellard berkata, berumur enam bulan, bayi mula bergerak, menggulung dan bermain di lantai lebih kerap. Ia pada peristiwa penting ini bahawa dia memberitahu ibu bapa untuk mendapatkan di atas tanah dengan bayi mereka.

“Anda perlu meletakkan di lantai dan melihat dari sudut pandangan mereka,” jelas Wellard. “Anda mula berkata, ‘Kabinet yang mempunyai semua perkara berat di atasnya – mungkin saya harus memindahkannya, atau memastikan kabinet selamat.'”

Wellard mengatakan oleh sembilan bulan, bayi akan mula menarik di atas perabot, meninggalkan ibu bapa dengan tugas melampirkan perabot ke dinding dan mengeluarkan barang-barang berat seperti televisyen dan lampu dari permukaan perabot.

Menurut Safe Kids Worldwide, sebuah pertubuhan bukan untung yang berfungsi untuk menghalang kecederaan yang dapat dicegah pada bayi dan kanak-kanak, seorang lelaki meninggal setiap 3 minggu dari tipping televisyen. Dan sejak sepuluh tahun yang lalu, seorang kanak-kanak telah melawat bilik kecemasan kira-kira sekali setiap 45 minit dari kecederaan yang disebabkan oleh tip TV.

“Kami tidak memikirkan beberapa perkara ini, tetapi perkara berlaku pada detik kedua – bahkan kepada yang terbaik daripada kami,” kata Wellard.

5. Berhati-hati dengan elektrik

Dari tahun 2007-2009, CPSC menganggarkan bahawa terdapat purata tahunan 11 kematian elektrik setiap tahun pada kanak-kanak berumur 1-19.

“Sekitar umur 15-bulan itu, mereka menjadi terpesona dengan meletakkan benda-benda menjadi benda-benda dan mereka meletakkan benda-benda dalam soket elektrik,” memberi amaran kepada Wellard, mencadangkan bahawa orang tua mendapati selubung elektrik elektrik yang ketat yang tidak dapat ditarik oleh jari-jari kecil bayi.

6. Jangan lupa tentang tirai tingkap

“Atas sebab tertentu – seberapa banyak kali anda memberitahu anak-anak tidak – mereka suka meletakkan sesuatu di leher mereka,” kata Wellard, memberi amaran kepada ibu bapa supaya menyimpan tali buta venetian daripada jangkauan anak kecil.

CPSC meminta ibu bapa untuk memeriksa penutup tingkap di rumah mereka, menggantikan penutup tudung kord dengan pilihan kord tanpa wayar atau tidak boleh diakses, dengan menyatakan bahawa kira-kira satu kanak-kanak sebulan mati selepas menjadi terikat dalam kord yang menutupi tetingkap.

7. Buat penguji objek kecil

Wellard mencadangkan mencipta “penguji objek kecil” untuk membantu kedua ibu bapa dan adik-beradik yang lebih tua menentukan objek apa yang harus disimpan dari jangkauan bayi.

“Ambil tiub kertas tandas lama – jika (item) boleh muat di sana, maka itu adalah bahaya tersedak dan ia tidak boleh di sekitar bayi,” kata Wellard. “Lihatlah rumah anda untuk benda-benda kecil – jika anda mempunyai anak yang lebih tua, maka anda perlu berhati-hati tentang mainan kecil dan benda seperti Legos. Mereka harus tinggal di bilik tidur kanak-kanak yang lebih tua.”

8. Gunakan pintu pagar di tangga

Wellard juga memberitahu ibu bapa untuk menggunakan berhati-hati di tangga, meletakkan pintu keselamatan di puncak tangga, atau menutup dan mengunci pintu yang membawa kepada tangga.

“Sekitar enam bulan itu, sudah tiba masanya untuk memulakan perkara ini,” kata Wellard. “Apabila mereka baru lahir, anda tidak perlu berbuat demikian, tetapi ketika mereka mula bergerak dan bergulir, tiba masanya untuk mendapatkan pintu gerbang itu.”

9. Jauhkan produk pembersihan dan dobi daripada jangkauan

CPSC menganggarkan bahawa 84,000 kanak-kanak dirawat di bilik kecemasan pada tahun 2015 akibat pendedahan racun. Antara lima produk utama yang dikaitkan dengan kejadian keracunan pediatrik ialah buah cucian.

“Simpan kabinet dan simpan perkara yang tinggi,” kata Wellard, mengingatkan ibu bapa bahawa apabila bayi mula memanjat, menyimpan barang di atas rak yang lebih tinggi tidak akan membuatnya selamat. “Pilihan terbaik sentiasa menguncinya.”

Wellard juga berhati-hati terhadap menyimpan pil dan ubat lain dalam dompet, kerana kanak-kanak kecil boleh membuat kesilapan mereka untuk gula-gula.

“Anda hanya perlu berada di atas mereka,” kata Wellard. “Anda perlu mendapatkan tahap mereka dan melihat bahawa mereka berpotensi melihatnya. Ia hanya mengambil masa yang sedikit, ia hanya mengambil masa yang terpecah – perkara berlaku, dan anda tidak boleh berjaga 24/7. untuk mengambil langkah-langkah akal untuk mencegah kecederaan. “