Ayah berteman tanpa bawahan untuk meningkatkan kesedaran tentang keadaan kesihatan anak

Robert Selby mungkin mempunyai set abs yang mengagumkan, tetapi fizikal fit ayah Virginia bukanlah sebab mengapa selfie baru-baru ini telah menjadi virus. Malah, ia adalah anak lelaki Selby, Chace yang mencuri perhatian dalam jawatan Instagram yang kini memperoleh lebih daripada 118,000 suka.

“Anak saya sedang mengisap di perutnya, cuba memamerkan abs seperti ayahnya tetapi semua yang anda lihat adalah tulang rusuk kecilnya,” kata Selby, 33, gambarnya, di mana Chace berdiri di atas meja bilik mandi untuk berada pada tahap yang sama sebagai ayahnya.

Kedua-dua ayah dan anaknya tidak mengenakan baju dalam foto itu, memakai sepasang celana pendek bola keranjang hitam.

“Saya hanya memotong dan melekatkan salah satu tiub G-nya kepada saya untuk menunjukkan sokongan kepadanya. Dia mempunyai kecacatan jantung kongenital dan dia menggunakan tiub suapan. Tetapi selagi saya bernafas, dia tidak akan pernah berjuang semata-mata, “tulis Selby.

Dalam gambar comel, Chace memeriksa ototnya sendiri di cermin ketika dia menghisap di ususnya, lidahnya mengintip dari sisi mulutnya. Anak berusia 3 tahun itu mempunyai parut panjang yang mengalir di bahagian depan dadanya dari dua pembedahan jantung terbuka, dan tiub makan melekat pada tubuhnya di bawah rusuk kanannya; Selby memaparkan tiub tiruan sendiri di tempat yang sama untuk menunjukkan sokongannya.

“Ini sebenarnya gambar dari tahun lalu,” kata Selby HARI INI. “Saya melakukan foto yang sama setiap tahun sejak dia berumur enam bulan, pulang ke rumah. Tahun lalu, dia bertanya kepada saya, ‘Kenapa saya mempunyai tiub G?’ Dan saya katakan kepadanya kerana ia begitu kuat, kerana dia adalah Superman. Dia Super Chace. Saya memberitahunya dia lebih kuat daripada Daddy, dan dia berkata, ‘Tetapi anda Super Dad,’ jadi saya berkata OK, dan saya meletakkan tiub G pada saya juga. “

Chace mempunyai sesuatu yang dipanggil Tetralogy of Fallot, keadaan jantung kongenital yang disebabkan oleh gabungan empat kecacatan jantung yang berbeza pada saat lahir. Keadaan jarang berlaku dalam 5 daripada setiap 10,000 bayi, menurut Institut Hati, Lung, dan Darah Negara.

Kerana keadaannya, Chace memerlukan tiub makan untuk mendapatkan kalori yang cukup setiap hari, kerana meminum makanan secara lisan kadang-kadang dapat mencabar. Selby berkata bahawa Chace hanya £ 5 ketika dia dilahirkan, dan apabila dia akhirnya keluar dari hospital selepas dua pembedahan, doktor bimbang kerana dia tidak pernah belajar menggunakan botol – dia hanya mempunyai tiub makan.

“Apabila anda menjangkakan kanak-kanak, anda tidak merancang yang paling teruk,” katanya. “Anda memikirkan jantina, pakaian macam apa yang akan anda beli kepadanya, jenis perkara yang menarik. Anda tidak memikirkan tentang ‘What ifs’ – seperti, bagaimana jika bayi saya mempunyai keadaan kesihatan? “

Satu perkara yang Selby telah memastikan ialah Chace tidak pernah terasa seperti apa-apa yang tidak boleh dilakukannya.

“Dia tidak tahu tentang keadaannya kerana saya tidak merawatnya seperti dia mempunyai keadaan,” kata Selby. “Saya memberitahu dia boleh melakukan apa sahaja yang boleh dilakukan orang lain. Sukan, gimnastik, apa sahaja. Saya katakan kepadanya untuk tidak mengatakan bahawa anda tidak boleh. “

Selby menambah bahawa Chace adalah kawan gimnya, dan baru-baru ini menjalankan seperempat mil di treadmill.

“Dia masuk ke dalam persekitaran dan dia sentiasa menjadi pusat perhatian kerana dia begitu berwibawa,” kata Selby. “Orang ramai tertarik kepadanya, dan itu hanya kerana dia menjadi dia.”

Apabila Selby berkongsi imej anak lelaki yang cantik dengan Miracles & Messes, sebuah akaun Instagram yang mengilhami cerita dan gambar yang dikemukakan oleh pengguna, dia tidak menjangkakan fotonya akan menjadi virus seperti yang ada, tetapi dia gembira kerana perhatiannya dapat dibawa kepada mereka yang mengalami keadaan yang sama dengan anaknya.

“Saya gembira dan saya gembira,” kata Selby. “Saya mahu memberi harapan kepada orang dan menaikkan semangat. Apabila segala-galanya berjalan dengan Chace, saya pergi ke dalam talian dan ia membantu melihat ibu bapa lain yang telah melalui situasi yang sama dan melakukan OK, untuk melihat anak-anak lelaki dan anak perempuan mereka yang dewasa sehingga 21, 22. Jadi jika saya boleh membantu walaupun hanya satu orang sehari, saya melakukan tugas saya. “

Di samping menceritakan detik-detik manis dengan mini-nya melalui Instagram, Selby juga mencipta video mengenai acara dan petualangan pasangan itu, yang mana ia berkongsi ke saluran YouTubenya beberapa kali seminggu.