Apakah kesan ‘sindrom kanak-kanak tengah’?

Apabila anda mempunyai tiga anak dalam keluarga, sebagai ibu bapa anda mendapat lebih banyak dan sebagai peluang anak anda mungkin hilang di tengah-tengah. Tetapi apa yang dikatakan semua tentang keperibadian anda? Stacy DeBroff, pengasas momcentral.com, berkongsi beberapa tip mengenai keibubapaan tiga.

Keturunan kelahiran dan persaingan

Kita tahu ibu bapa mempunyai impak yang besar terhadap perkembangan keperibadian kita, tetapi juga saudara-saudara kita. Statistik menunjukkan kami membelanjakan 33% masa lapang kami dengan adik-beradik kami, lebih daripada orang lain! Kini kajian menunjukkan bahawa urutan kelahiran dan hubungan saudara menyumbang kepada sifat keperibadian, harga diri, dan juga cita-cita.

Personaliti pesanan kelahiran

Anak-anak yang terdahulu cenderung muncul pemimpin yang yakin. Sebagai contoh, hampir semua Presiden A.S. adalah sama ada anak sulung atau anak sulung dalam keluarga mereka. Dan, semua dua angkasawan pertama yang dihantar ke ruang angkasa adalah yang pertama lahir. Anak tertua atau anak sulung selalu menjadi yang paling dinanti-nantikan dan menarik untuk ibu bapa. Ibu bapa gugup dan membuat percubaan kemahiran keibubapaan mereka. Setiap kali pertama adalah sesuatu yang baru dan menarik untuk dirayakan. Tambahan pula, bayi mendapat masa dan perhatian penuh ibu bapa. Walau bagaimanapun, apabila kanak-kanak mendapat frustrasi yang lebih tua dapat berkembang sebagai anak tertua cenderung mempunyai lebih banyak larangan ibu bapa daripada adik-beradik yang lebih muda. Anak-anak yang lebih tua juga mungkin mempunyai tanggungjawab tambahan untuk menjaga adik-adik mereka.

Menambah kanak-kanak kedua dan ketiga sangat memberi kesan terhadap struktur keluarga, dan kanak-kanak tengah dicipta. Ya, “Sindrom Kanak-kanak Tengah” sangat nyata. Kanak-kanak tengah meratapi nasib mereka kerana tidak diendahkan dan sering menjadi marah terhadap semua perhatian ibu bapa yang diberikan kepada yang tertua dan bayi keluarga, dan merasa beranjak pendek. Tiga kanak-kanak triangulasi hubungan saudara, dengan seorang anak pada mana-mana titik tertentu perasaan seperti lelaki yang ganjil dari kekacauan dua yang lain.

Ibu bapa cenderung menjadi lebih mudah, kurang cemas, dan kurang menuntut dengan anak kedua dan ketiga. Oleh itu, banyak kanak-kanak tengah membesar dengan sikap yang lebih santai terhadap kehidupan daripada saudara kandung mereka yang lebih tua; walaupun mereka perlu bersaing untuk perhatian keluarga terhadap tonggak yang ditetapkan oleh yang tertua, dan membesar di bayangan mereka. Kanak-kanak tengah perlu berusaha lebih keras untuk “didengar” atau mendapat perhatian. Kanak-kanak tengah biasanya perlu berjuang lebih keras untuk perhatian ibu bapa mereka dan oleh itu mengidam perhatian keluarga. Mereka mungkin merasakan bahawa mereka tidak mendapat pujian seperti anak-anak yang lebih tua untuk yang pertama seperti mengikat kasut atau menunggang motosikal. Perkara-perkara itu hanya dijangka.

Bayi keluarga berpura-pura sentimental menjadi anak terakhir, dan pada dasarnya rosak busuk. Kanak-kanak termuda cenderung menjadi paling sayang, dan lebih canggih daripada rakan sebaya mereka tanpa adik-beradik yang lebih tua untuk menunjukkan kepada mereka tali.

Mempunyai anak ketiga juga bermakna gaya keibubapaan yang berubah. Di sini anda mesti bergerak dari satu ke satu ke pertahanan zon. Anda tidak lagi mempunyai satu orang ibu bapa setiap anak dan semua orang mendapat sedikit masa dan perhatian. Anda perlu menggandakan dan logistik menjadi lebih kompleks.

Dengan tiga kanak-kanak datang tiga kali kekacauan! Kanak-kanak yang lebih tua perlu menjadi lebih bebas, yang sering melibatkan lebih banyak pengembaraan dan lebih merosakkan. Tiba-tiba awak sedang menyusukan bayi dan mempunyai penyelam sofa di tangan anda! Saudara-saudara yang lebih tua semakin dekat dan berkembang sebagai kolaborator dan co-konspirator.

Satu triangulasi hubungan saudara berlaku dengan tiga anak, yang sering kali bermaksud seorang lelaki ganjil. Sebagai iktibar, berikan perhatian kepada anak yang dikecualikan pada masa ini – pukul mereka untuk petualangan dan ais krim membantu!

Favoritism

Topik yang dikenakan terutamanya di kalangan ibu bapa adalah kegemaran. Favoritism adalah kata tidak ada ibu bapa yang ingin digunakan, walaupun dalam kebanyakan kes ia agak tidak dapat dielakkan. Sebagai ibu bapa, anda mendapati diri anda tertarik kepada kanak-kanak yang paling menyukai anda – ciri-ciri yang anda boleh mengenal pasti dan mendalam empati dengan diri anda sendiri.

Tetapi, adik-beradik adalah seperti elang apabila mendapat petunjuk, dan sebagai ibu bapa kita mempunyai keupayaan yang tidak berkesudahan untuk mencintai semua anak-anak kita secara unik. Oleh itu, anda perlu meraikan apa yang anda sayangi tentang setiap orang, dan benar-benar menghalang diri daripada mengatakan bahawa seorang kanak-kanak lebih disayangi. Ia sering membantu mengingatkan diri kita bahawa kita mempunyai keupayaan yang tidak berkesudahan untuk mengasihi anak-anak kita secara unik.

Persaingan syaitan

Akhir sekali, persaingan saudara tidak dapat dielakkan, terutama apabila keluarga berkembang. Walaupun kita semua seperti anak-anak kita hanya dapat bersama-sama, kita tahu itu adalah mustahil. Kuncinya adalah untuk ibu bapa mengambil kedudukan neutral dalam persengketaan saudara untuk mengelakkan peranan pengadil yang berterusan.

Kurangkan pertempuran saudara dengan kekal sebagai tidak mungkin. Satu lagi orang yang berteriak tidak membuat keadaan kurang tertekan. Juga memulakan dasar “tidak bersalah”. Buatlah peraturan keluarga yang selagi tidak ada yang terluka, tidak ada tattling yang dibenarkan, dan kedua anak pergi ke bilik mereka tidak kira siapa yang memulakannya.

Juga, untuk mengelakkan peperangan saudara, jangan bandingkan anak-anak anda. Sama ada anak anda lahir, tengah, atau termuda yang pertama adalah penting untuk merawat pencapaian masing-masing. Adalah semulajadi bagi anak-anak untuk membandingkan diri dengan adik-beradik mereka dan rakan sebaya, dan cabaran anda sebagai ibu bapa adalah untuk mengurangkan konflik saudara, tidak memburukkan lagi. Kanak-kanak anda akan dengan cepat mengambil apa-apa perbandingan yang anda buat dan putus asa di mana-mana kelemahannya sendiri. Akibatnya, dia boleh mula membuat keputusan mengenai dirinya berhubung dengan saudara-saudaranya dan rakan sebaya yang mencerminkan pendapat anda.

Untuk memberikan keyakinan anak-anak anda ke kemampuan mereka sendiri, tandatangan mereka untuk aktiviti yang berbeza untuk memberi mereka kesempatan untuk bersinar secara individu dan berpeluang membuat kawan terpisah. Jangan sekali-kali mengesyorkan kepada seorang kanak-kanak bahawa dia lebih baik atau lebih berbakat daripada adiknya. Puji anak-anak anda untuk menyokong, mengajar, atau saling bersorak.

Suami saya Ron, satu-satunya kanak-kanak, baru-baru ini bertanya kepada saya apabila anak-anak kita Kyle dan Brooks, umur 13 dan 12, akan berhenti bertarung dengan yang lain, dan saya memberi jaminan kepadanya keadaannya berjalan lancar dan harus lebih baik dalam satu dekad jika semua terus pergi seperti yang dirancang!

Sebagai kesimpulan, mempunyai tiga anak dapat mempengaruhi semua aspek kehidupan keluarga. Walau bagaimanapun, kanak-kanak tidak perlu menjalani stereotaip negatif yang wujud mengenai susunan kelahiran dan keperibadian. Ini adalah kes klasik yang diperhatikan terlebih dahulu. Sekarang kita tahu berapa banyak adik beradik yang mempengaruhi setiap orang, ibu bapa dapat mengatasi kesan negatif dari kelahiran.