Apakah ibu-ibu yang tinggal di rumah sepanjang hari? Jawapannya mungkin mengejutkan anda

Apakah maksudnya untuk menjadi ibu tinggal di rumah pada 2016??

Laura Vanderkam, pengarang “Saya Tahu Bagaimana Dia Memilikinya,” dan Redbook bersedia menjawab soalan ini dengan projek baru, Mom Gig. Buku Redbook mengamati 558 ibu-ibu tinggal di rumah sendiri yang dikenalpasti, meminta mereka merekod aktiviti mereka sejam pada hari-hari tertentu untuk melukis gambaran yang paling tepat mengenai aktiviti ibu tinggal di rumah pada 2016.

Seperti yang ditulis Vanderkam dalam artikel yang dihasilkan, maklum balasnya adalah berbeza-beza dengan wanita itu sendiri. “Kehidupan responden kami amat berbeza,” katanya. “Satu ibu menghabiskan masa pengajaran-pengganti. Satu lagi kambing susu dan membelanjakan lima jam membina perkakas alat. Tenis bermain ketiga selama tiga jam. “

Redbook graphic
Graf merah bukuRedbook

“Saya tahu bahawa orang ramai mempunyai banyak salah faham tentang bagaimana ibu-ibu yang tinggal di rumah menghabiskan masa mereka,” kata Vanderkam kepada Ibu Hari Ini. “Orang percaya ibu duduk tanpa melakukan apa-apa, atau 100 peratus masa mereka dimakan oleh penjagaan anak. Tidak juga kes – kajian Redbook menunjukkan. “

Vanderkam berkata dia suka melihat penyertaan pada catatan waktu responden yang menunjukkan butiran kadang-kadang aneh pada hari ibu bapa: “Sesetengah penyertaan kegemaran: ‘mengisi air dalam sangkar tarantula,’ ‘memeriksa raksasa,’ ‘membuat leash sementara sejak anjing mengunyahnya untuk keping, ‘dan’ berusaha keras untuk menyelesaikan 500 tugas dalam 30 minit, ‘”katanya.

Redbook graphic
Graf merah bukuRedbook

The Mom Gig juga meneroka bagaimana kanak-kanak memandang ibu mereka yang tinggal di rumah, ibu yang melihat tinggal di rumah sebagai lebih banyak daripada korban daripada pilihan, kebangkitan ayah tinggal di rumah dan pengalaman mereka, dan “pengusaha” – yang sekumpulan ibu tinggal di rumah yang mencari dan, kadang-kadang mencipta, cara untuk membuat wang ketika di rumah.

Fakta gembira: menurut kajian itu, ibu kepada empat orang anak adalah “yang paling bahagia.” Vanderkam, ibu kepada empat, berpendapat bahawa mungkin kerana mereka telah “masuk” dalam gaya hidup mereka yang dipilih.

“Empat kanak-kanak akan meringankan semua tetapi yang paling degil kesempurnaan,” katanya. “Saya mengesyaki ibu-ibu keluarga besar lebih cenderung untuk mengambil sedikit kekacauan dalam perjalanan, dan hanya menikmati rumah mereka yang gemuruh.”

Tetapi di antara aspek yang paling menarik dari hasil Ibu Gig: ibu tinggal moden di rumah, nampaknya, bekerja ketika dia tinggal di rumah. Enam puluh dua peratus daripada responden Redbook berkata mereka menyumbang kepada pendapatan isi rumah mereka, dengan 25 peratus perniagaan rumah dan 34 peratus menyenaraikan “kerja” dalam log yang disimpan untuk kaji selidik.

Redbook graphic
Graf merah bukuRedbook

“Saya mendapati ia mengejutkan betapa kabur garis antara tinggal di rumah dan bekerja,” kata Vanderkam. “Terdapat banyak cara yang berbeza untuk bekerja hari ini, jadi masuk akal bahawa orang menggabungkan kerja dan tinggal di rumah, tetapi saya fikir ia menimbulkan persoalan menarik tentang bagaimana orang memilih menentukan sendiri.”

Adakah perkara yang baik bahawa ibu yang tinggal di rumah itu benar-benar lebih daripada ibu hamil di rumah, atau adakah ia lebih menjangkakan ibu? “Saya fikir ia secara amnya positif bahawa ada cara baru untuk bekerja pada hari ini,” kata Vanderkam. “Ia bererti orang boleh mendail dan mendail penglibatan tenaga kerja mereka tanpa ia menjadi satu pilihan yang sukar atau yang lain.

“Untuk memastikan, saya fikir ada bahaya jangkaan terlalu panas,” katanya. “Ia tidak mudah untuk membina perniagaan besar di rumah, terutama jika anda tidak mempunyai penjagaan kanak-kanak dan mempunyai anak kecil. Mungkin lebih mudah untuk mencari masa kemudian, apabila anak-anak berada di sekolah. Sekiranya anda mempunyai bayi, mudahkan diri anda!

Redbook graphic
Graf merah bukuRedbook

Dalam kaji selidik Redbook, 15 peratus responden berkata mereka tinggal di rumah kerana penjagaan anak terlalu mahal, dan tujuh peratus kerana kerjaya mereka tidak mesra keluarga. Vanderkam mengiktiraf ketidakupayaan ini agar sesuai dengan format kerja tradisional kerana mengapa begitu ramai ibu menjadi “usahawan” apabila mereka tinggal di rumah.

“Mereka mahu mengehadkan jam mereka, dan mereka mahu bekerja dari rumah supaya mereka mempunyai fleksibiliti untuk menghadiri acara sekolah dan menguruskan rumah tangga mereka,” katanya. “Tidak banyak kerja tradisional yang memenuhi syarat ini.”

Tetapi Vanderkam percaya tenaga kerja hilang kerana tidak mengetuk potensi tenaga kerja ibu-ibu yang akhirnya tinggal di rumah dan tidak mahu menjalankan perniagaan mereka sendiri.

“Tidak semua ibu mahu jadi usahawan. Tidak semua usaha keusahawanan sangat menguntungkan, sama ada, “katanya. “Ramai wanita mempunyai kemahiran yang akan menjadi sangat berharga kepada majikan jika organisasi boleh mendapatkan kepala mereka di sekitar mewujudkan pekerjaan sambilan maya – katakan, 15-20 jam seminggu telekomunikasi. Majikan yang bersedia untuk memanfaatkan kolam buruh ini akan mendapati banyak kapasiti yang tidak digunakan, dan orang yang menjadi pekerja setia. “

Pekerja yang setia dan, nampaknya, waterbula air tarantula yang berpengalaman. Apa lagi yang boleh meminta majikan?