Apabila kegembiraan hidup bersama kesedihan: Kehilangan kembar semasa kehamilan

Kehilangan kehamilan cukup sukar dengan sendirinya. Tetapi apabila ia berlaku kepada seseorang yang membawa kembar, ia membuktikan kaleidoskop emosi. Wanita mengatakan bahawa mengimbangi kesedihan dengan kegembiraan dan kelegaan untuk kembar yang masih hidup adalah satu proses yang sangat sukar. Dan sesetengah ibu mengatakan ada kekosongan yang berlarutan-dengan cara yang mungkin lebih ketara daripada bagi orang yang mengalami keguguran tunggal – kerana terdapat perwakilan fizikal kehilangan setiap hari.

Jennifer Oradat dari Alexandria, Virginia, mengandung anak perempuan kembar apabila dia mengalami kelahiran mati salah seorang daripada mereka 20 minggu kehamilannya. Oradat, ketua pengarang laman web ibu bapa, MomBabble.com, menulis tentang pengalamannya baru-baru ini, menjelaskan hubungan unik antara wanita yang telah mengalami kehilangan kehamilan kembar – walaupun mereka mempunyai beberapa perkara lain yang sama.

Shutterstock
Wanita yang mengalami kehilangan kembar mengatakan bahawa menyeimbangkan kesedihan dengan kelegaan dan kelegaan untuk kembar yang masih hidup adalah proses luar biasa yang sukar.

Oradat, ibu Maggie, 8 dan Liam, 6, menulis:

“Kami menyaksikan gadis-gadis itu berkongsi kakao panas pada perlawanan bola sepak mereka yang terakhir, dan anak perempuan kembar jurulatih ketua berlari melewati. Hati saya meremas sedikit, seperti yang dilakukan setiap permainan dan amalan. Ia hanya sekeping jika anda mahu. Saya mengambil nafas panjang, melawan kemurungan. “

Doktor biasanya merujuk kepada kehilangan kehamilan dalam tempoh lima bulan pertama sebagai keguguran, dan mereka selepas 20 minggu sebagai melahirkan mati. Maggie adalah salah satu daripada dua kembar monoamniotik-fetus yang berkongsi plasenta dan kantung amniotik yang sama. Kembar mono mono, seperti yang dipanggil, sangat jarang terjadi, hanya berlaku dalam 1 dari setiap 10,000 kehamilan.

Semasa trimester pertamanya, Oradat berada dalam kemalangan kereta, walaupun dia mengatakan dia tidak akan tahu pasti sama ada ia menyumbang kepada kelahiran mati kembar yang dinamakan Mallory-cara, Oradat, seperti wanita lain, mendapati memorialkan anak yang tidak akan menjadi. Selalunya, kelahiran mati, seperti dalam kes Oradat, tidak menyebabkan campur tangan perubatan, dan kembar yang hilang kekal di dalam rahim ibu sehingga bayi yang masih hidup disampaikan.

“Pada masa itu, saya membuat keputusan untuk menjadi seorang yang optimis,” katanya kepada Ibu Bapa HARI INI. “Suami saya ditugaskan ke luar negara dan saya tidak akan melupakan Mallory tetapi saya tidak akan membiarkan kesedihan saya mengendalikan perjalanan sepanjang kehamilan saya.”

Walau bagaimanapun, sesetengah orang mengalami masalah berkaitan dengan pengalaman dan akan meminta Oradat: “Bukankah awak sangat gembira anak perempuan anda yang lain sihat?” Sudah tentu saya, dia ingat berfikir, tetapi itu tidak bermakna saya tidak bersedih juga.

Empat tahun yang lalu, Maura Deptula, 34, dari Chicago, Illinois, kehilangan kehamilan kembar pada 22 minggu. Setelah mempelajari berita melalui bunyi ultra rutin, dia dan suaminya Jonathan menulis e-mel kepada rakan dan keluarga untuk berkongsi kesedihan mereka – tetapi juga untuk meyakinkan semua orang bahawa ada kesempatan untuk kebahagiaan yang banyak: “Berita yang indah ialah Bayi B kelihatan hebat ! Dia benar-benar aktif dan berkembang seperti rumput … kami sangat teruja untuk bertemu bayi kecil ini musim panas ini dan akan menemui jantinanya! “

Melihat ke belakang, Deptula-sekarang seorang ibu kepada kembar yang masih hidup, Sloane berusia 3 tahun, dan Rockwell berusia 4-tahun “terkena betapa hebatnya kesedihan saya dan bagaimana ia tinggal bersama harapan dan kegembiraan saya yang hebat.” Deptula melihat betapa susahnya bagi sesetengah orang untuk memahami bahawa tidak ada emosi – kesedihan atau kegembiraan – dikurangkan atau dibayangi oleh yang lain.

“Saya mempunyai orang yang rapat dengan saya mengatakan perkara-perkara seperti semua yang anda alami adalah berbaloi kerana anda kini mempunyai bayi yang cantik ini,” katanya. “Dan lebih mudah bagi anda untuk mempunyai hanya satu, pada akhirnya, anda akan lebih bahagia.”

Mengeluarkan sindrom kembar

Kerugian yang paling banyak berlaku pada trimester pertama – dikenali sebagai “sindrom kembar yang hilang”, di mana satu kembar hilang atau “hilang” dalam rahim. Sebagai contoh, seorang wanita mungkin mempunyai ultrasound dalam minggu keenam atau ketujuhnya, di mana seorang doktor atau juruteknik melihat dua janin pada monitor. Tetapi ketika wanita itu kembali untuk lawatannya yang berikutnya, hanya satu denyutan jantung atau janin yang tinggal. Sindrom kembar yang hilang akan berlaku kira-kira 25 peratus daripada kehamilan awal kembar, menurut Dr. Jeffrey Ecker, Massachusetts General Hospital dan ketua Jawatankuasa Obesiti Obstetrik dan Persatuan Ginekologi (ACOG). Dan selalunya wanita tidak mempunyai tanda-tanda keguguran. Dalam banyak kes, tisu janin diserap oleh kembar yang lain atau ibu.

Menjelang trimester kedua dan ketiga, Ecker menjelaskan, peluang kehilangan kembar menjadi kurang biasa – 5 peratus, menurut buletin amali ACOG – sama seperti risiko berkurangan untuk keguguran tunggal di sepanjang kehamilan.

Sudah tentu, kehilangan kehamilan kembar sering kali menjadi emosi, kata Ecker. Walaupun, pada amnya, ia bukanlah satu sebab untuk “campur tangan atau menukar pengurusan kehamilan.” Dan sementara dia “bimbang tentang kesan psikologi untuk mana-mana pesakitnya,” dia memberi jaminan kepada mereka bahawa rasa sedih tidak akan memberi kesan buruk kepada kehamilan mereka yang berterusan.

Kemungkinan kesan emosi bagi sesetengah wanita yang mengalami kehilangan kembar adalah lebih besar daripada mereka yang kehilangan kehamilan tunggal, kerana terdapat perwakilan fizikal setiap hari, dengan setiap tonggak anak-anak dari anak lelaki atau anak perempuan mereka yang masih hidup. Tetapi doktor mengingatkan ibu bahawa ia juga sempurna sihat jika kesedihan mereka mereda dengan masa atau ketika mereka bertemu bayi baru mereka. Sesetengah wanita mengalami perasaan bersemangat ketika mereka mengetahui bahawa mereka hamil – dan kehilangan kembar mungkin lebih sukar bagi mereka.

Kelemahan emosi pada imbasan kehamilan

Semasa ujian di rumah semakin mengesan kehamilan awal dan seorang wanita mungkin mempunyai ultrabunyi transvaginal pada enam minggu, doktor dan juruteknik sering dapat melihat kembar lebih cepat daripada pada masa lalu. Tetapi adakah ada kelemahan emosi terhadap peningkatan teknologi pencitraan? Sebelum awal ultrasound, seorang ibu tidak semestinya tahu dia telah kehilangan kehamilan. Hari ini, wanita boleh mempunyai gambaran kasar dari awal-garis besar “kembar yang hilang.” Julie Cook, seorang penulis untuk Daily Telegraph, berkongsi pengalaman kembarnya sendiri yang hilang dan folder yang mengandungi imej janin yang hilang rahimnya.

“Ia membuat saya tertanya-tanya, dia baru-baru ini menulis:” imbasan mempunyai manfaat besar, tetapi adakah mereka juga mempunyai kelemahan? Teknologi yang lebih tinggi bermakna kesedaran yang lebih tinggi. Tetapi kejahilan kadang-kadang boleh menjadi kebahagiaan. “

Dan kelemahan mungkin lebih besar bagi mereka yang menjalani rawatan kesuburan, kerana ia membawa peluang lebih tinggi kehamilan berganda. Wanita yang melalui IVF sering menyedari tahap awal, jelas Dr. Joshua Copel, profesor obstetrik, ginekologi dan sains reproduktif di Yale School of Medicine. Memandangkan “pelaburan masa, tenaga dan sumber kewangan yang besar dengan setiap kitaran,” kata Copel, pesakit IVF mengalami pengalaman kehilangan awal yang wanita tidak semestinya mempunyai.

Jacoba Urist adalah seorang wartawan kesihatan, pendidikan dan kebudayaan di New York City, yang juga menulis untuk The Atlantic. Ikuti dia di Twitter @JacobaUrist.