Apabila anak-anak dengan keperluan khas mendapatkan ‘Peluang Menari,’ hanya menonton mereka bersinar

Pasangan itu bergelut dengan langkah-langkah tarian. Ryan McWhirter diperlukan untuk menyokong pasangannya Cindy Shields ketika dia berputar dari arahnya dan kemudian bergulung ke dalam tangannya. Tetapi dia terus bergulat dengannya.

Pengajar tarian, Kim Smith, menarik McWhirter, 18, untuk menjelaskan bahawa dia memerlukan sokongan Shields, 18. Ketika mereka terus menari, dia berkata dengan kuat, “Saya menyokong.”

McWhirter mengulangi mantera ini kerana dia mempunyai sindrom Down dan dia ingin memastikan bahawa dia teringat bahawa tugasnya adalah untuk memberi sokongan.

“Dia sangat bangga dan gembira mengambil peranan ini,” kata Smith kepada HARI INI.

‘Peluang ke Tarian’ membolehkan anak-anak dengan keperluan khas bersinar di atas panggung

07.07.201703:19

BERKAITAN: Wanita dengan sindrom Down hidup impiannya sebagai pengajar Zumba

Pendengaran McWhirter mengisytiharkan sokongan beliau menyentuh Smith dan mengingatkannya mengapa Peluang Menari, kelas tarian yang dia mulakan untuk kanak-kanak dengan keperluan khas, adalah penting.

“Saya hanya mahu memberikan peluang kepada mereka untuk membiarkan mereka bersinar,” kata Smith. “Saya ingin orang melihat muka mereka, menonton video mereka, melihat mereka menari, dan melihat kemungkinan, bukan kecacatan.”

Kesempatan untuk Tari mendapat peluang

Smith memulakan kelas selepas kecewa apabila dia tidak dapat mencari kelas tarian untuk anak perempuannya, Reagan, 7, yang mempunyai autisme. Sejak dia berusia 2 tahun, Smith menari dan dia suka; dia berharap anaknya akan mempunyai peluang yang sama untuk menikmatinya. Tetapi tidak ada kelas untuk kanak-kanak yang mempunyai keperluan istimewa seperti perempuan di Charlotte, North Carolina.

Itulah ketika dia memutuskan untuk menggunakan pengalamannya untuk membantu Reagan dan lain-lain. Smith menyiarkan permintaan di Facebook, mencari ruang untuk mengajar tarian kepada kanak-kanak dengan keperluan khas. Donna Mitzel – yang telah mengajar kanak-kanak menari selama 61 tahun di Sekolah Tari Miss Donna – menawarkan ruangnya.

Kim Smith started A Chance to Dance for students withs disabilities
Kim Smith memulakan Peluang Menari dengan anak perempuannya, Reagan, yang mempunyai autisme. Dia tidak pernah menyangka bahawa pelajarnya, yang mempunyai banyak kecacatan, akan menjadi lebih cemerlang sehingga mereka boleh menjadi pasukan yang berdaya saing.Dengan hormat Sarah Nelson Garcia Con

BERKAITAN: Kelas-kelas balet membantu wanita muda ini berjalan, dan menari sendiri

Bermula pada 2015, Smith mengajar tujuh anak untuk menari. Pada akhir tahun ini mereka tampil dalam bacaan dengan pelajar lain Miss Donna.

“Mereka mendapat tepukan gemuruh,” kata Smith.

Sukarelawan help student dancers during A Chance to Dance stage performance
Sukarelawan membantu penari pelajar semasa Peluang Menunjukkan prestasi pentas.Kesopanan Karen Garfein

Kelas terus berkembang, dengan Smith dan 10 sukarelawan mengajar 34 pelajar sebagai permintaan terus meningkat. Dia memulakan kelas di studio lain, Ekspresi, yang kini mempunyai lima pelajar. Dan beberapa pelajarnya berada di dalam pasukan yang kompetitif yang akan bersaing dengan pasukan tarian tanpa penari kurang upaya pada akhir bulan April dan permulaan Mei.

“Saya mengambil 10 kanak-kanak dengan pelbagai kecacatan dan melakukan rutin dan mereka melakukannya,” katanya.

Pelajar Smith mempunyai pelbagai keadaan, termasuk autisme, sindrom Down, buta, achondroplasia (satu bentuk dwarfisme), amputasi kaki bawah, palsy serebrum, dan epilepsi.

Sukarelawan help student dancers during A Chance to Dance stage performance
Sukarelawan membantu pelajar yang melakukan kecacatan semasa amalan dan semasa bacaan.Kesopanan Karen Garfein

RELATED: Guru membantu pelajar tarian dengan sindrom Down tolong

Namun, tidak kira apa kecacatan kanak-kanak itu, Smith telah mengajar masing-masing untuk menari. Dia mengubah gayanya untuk memenuhi keperluan setiap kanak-kanak.

Melihat bagaimana tarian mengubah pelajarnya bergerak dan dia berharap orang lain melihat potensi pelajarnya.

“Ia benar-benar mengubah kehidupan,” katanya. “Saya sangat teruja dengan apa yang ditunjukkan oleh anak-anak ini.”

Tempat yang sesuai

Anak perempuan Angie Sinyard, Sophia Grace, 6, telah menari dengan program ini sejak ia bermula dan kini menari sebagai sebahagian daripada pasukan yang kompetitif. Sophia Grace mempunyai sclerosis tuberous, gangguan genetik yang menyebabkan tumor di otak, mata, jantung, buah pinggang, kulit dan paru-paru. Walaupun tumor tidak baik, mereka mengganggu pertumbuhan normal. Sophia Grace mempunyai dua pembedahan otak dan kemungkinan akan memerlukan satu lagi musim panas ini. Di atas sclerosis tuberous, dia mempunyai epilepsi, autisme, dan ADHD. Dia tidak pernah membuat cabaran kesihatannya menghalangnya dari tarian pursing.

BERKAITAN: Menunggang kesakitan: Wanita mencari kekuatan, berharap melalui balet dan ketuk

“Ia satu-satunya perkara yang perlu diimbangi setiap minggu. Dia akan memakai boneka dan baletnya 24/7 jika kami membiarkannya, “kata Sinyard.

Kim Smith started A Chance to Dance for students withs disabilities
Pasukan yang berdaya saing akan mengadakan tarian ketukan untuk “Menyanyi di Hujan” pada dua pertandingan musim bunga ini. Kim Smith, pengasas A Chance to Dance, terasa gembira pelajarnya kurang upaya akan dapat bersaing dengan pasukan tarian lain. Dengan hormat Sarah Nelson Garcia Con

Walaupun Sophia Grace tidak pernah berkeyakinan, Sinyard melihat bahawa orang sering merawatnya dengan berbeza. Tetapi itu tidak berlaku di A Chance to Dance.

“Dia bersama orang yang menerima dia untuk siapa dia,” kata Sinyard.

Baru-baru ini, Sophia Grace dan ahli pasukan kompetitif yang lain mengamalkan rutin tarian mereka untuk “Menyanyi di Hujan” di atas panggung untuk kali pertama. Seperti yang dilihat Sinyard, dia merasakan air mata.

“Tidak ada kata-kata yang cukup untuk menyatakan betapa gembiranya kami melihat tariannya. Kali pertama kami menonton tariannya saya fikir suami saya dan saya menangis selama 30 minit. Dia benar-benar bersinar, “kata Sinyard.

Anak perempuan Carmen Wood, Sophia, 11, yang mempunyai sindrom Down, juga menari pada pasukan yang kompetitif. Sophia enggan menyertai pertunjukan sekolah atau korus dan Wood bimbang Sophia tidak akan menari di atas pentas. Tetapi Smith memberi jaminan kepadanya bahawa Sophia akan.

“Ia adalah menakjubkan bahawa dia bangun di atas pentas dengan rakan-rakannya dan menari. Maksud saya menangis. Ia benar-benar menyedihkan, “katanya. “Untuk melihatnya di menari panggung dan bangga dengan dirinya bahawa dia tahu semua langkahnya, saya tidak pernah fikir dia akan berpeluang untuk melakukannya.”

Wood telah melihat perubahan dalam anak perempuannya.

“Untuk meletakkan dirinya di luar sana, itu menjadikan dia lebih yakin,” katanya.

Bagi pertandingan musim bunga terhadap penari yang tidak dilabel, Sinyard mempunyai ramalan.

“Hati-hati! Kami akan menjadi juara,” katanya. “Siapa saya bercanda? Kami sudah ada.”