Anak lelaki dengan autisme membuat kawan, terima kasih kepada ‘Sesame Street’ Muppet Julia

Apabila Julian yang berusia 4 tahun berpusing-pusing di kolam renang, ibu bapa Lu Everman bimbang. Julian mempunyai autisme dan kadang-kadang ketika dia berputar atau mengepit tangannya, anak-anak bertindak balas kejam.

Tetapi kali ini sesuatu yang mengejutkan berlaku: Seorang gadis diminta bermain dengan Julian.

“Dia bodoh!” gadis itu memberitahu neneknya. “Saya mahu bermain dengannya.”

Dia menjelaskan dia suka dia kerana dia seperti Julia, seorang Muppet dengan autisme di Sesame Street.

Gambar:
Julia, Muppet dengan autisme, mengajar anak-anak pelajaran yang tidak ternilai.Zach Hyman / AP

“Adalah indah untuk menyedari terdapat anak-anak yang teruk yang tidak terancam atau tidak selesa di sekelilingnya,” kata Everman, 32, dari Tennessee, kepada TODAY, melalui e-mel. “Melihat seorang gadis pada dasarnya membetulkan neneknya di dalam dan luar bermain dengan kanak-kanak autistik adalah ajaib.”

Everman berasa tersentuh mereka berkongsi pengalaman di Twitter:

“Ada Muppet autistik, nonverbal. Jangan beritahu saya bahawa perwakilan tidak penting, “mereka menulis dalam Tweet yang telah menjadi virus.

Everman suka melihat anak mereka diterima.

“Menonton dia berjalan dan melompat di sebelahnya semasa dia mengejek dan berputar-putar – itu salah satu daripada pengalaman yang merangkak di otak anda,” kata mereka..

Di masa lalu, Everman menyedari bahawa anak-anak lain berasa takut di sekitar Julian kerana dia tidak membuat hubungan mata, mengangkat batu dan tidak memberi respons kepada isyarat-isyarat sosial yang tipikal.

“Ia boleh diletakkan pada anak-anak kerana mereka fikir dia mengabaikan mereka, atau bertindak dengan pelik,” kata Everman.

Tetapi Everman, yang juga mempunyai autisme, tidak pernah membayangkan bahawa watak dengan autisme di Sesame Street akan mengubah kesan kanak-kanak.

“Julia dan Julian sama. Ketika gadis kecil di kelasnya melihat Julia, dia telah melihat Julian, “kata mereka. “Saya tidak fikir saya pernah menyukai Muppet begitu banyak.”

Tetapi ini adalah “lengkap 180” dari pemikiran asal Everman tentang Julia. Apabila Sesame Street mula-mula memperkenalkan Julia, mereka berasa kecewa dengan cara dia stereotip.

“Saya berasa marah pada Muppet kerana hanya menjadi karikatur yang lain,” kata mereka. “Julia mempunyai segala-galanya yang saya terkondensasi untuk berfikir autisme adalah … [Tetapi] autisme bukan monolit.”

Selepas menyaksikan pengalaman Julian bersama gadis itu di kolam renang, Everman menyedari betapa buruknya kesannya.

“Sangat mudah … untuk melupakan apa arti perwakilan itu untuk kanak-kanak, seperti kanak-kanak. Empat tahun kanak-kanak tidak memahami nuansa perwakilan, “kata mereka. “Cara terbaik untuk menerangkan sesuatu adalah bertemu dengan mereka di mana mereka berada, dan itulah yang dilakukan oleh ‘Sesame Street’ dengan Julia.”

Everman berasa terkejut dengan sambutan dan berharap ini menggalakkan perbualan tentang perwakilan orang kurang upaya.

“Karakter yang cacat hanya kelihatan seperti ketika aksara – atau pengguna – perlu merasa lebih baik tentang diri mereka,” kata mereka. “Kami tidak merancang peranti dan kami tidak berada di sini untuk memberi inspirasi kepada anda. Kami ada di sini. “