Aduan difailkan kepada FTC mengenai ‘Bayi Anda Boleh Baca’

Kumpulan pengawas kebangsaan yang berkoordinasi berjaya untuk mengubah cara program “Baby Einstein” yang popular memasarkan produknya sekarang cuba untuk mendapatkan orang-orang di “Bayi Anda Boleh Baca” untuk melakukan perkara yang sama.

Kempen untuk Kanak-Kanak Bebas Komersial baru-baru ini memfailkan aduan dengan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan yang mendakwa bahawa “Bayi Anda Boleh Baca” menggunakan pemasaran yang menipu untuk mendapatkan ibu bapa untuk membeli DVD, flashcards dan bahan-bahan lain.

Tahun lepas, penyiasatan NBC News yang disiarkan pada hari TODAY mendapati pakar-pakar pembangunan kanak-kanak dari pantai ke pantai adalah pendapat kolektif bahawa sementara anak-anak boleh dibuat untuk mengiktiraf atau menghafal kata-kata, otak kebanyakan bayi dan anak kecil tidak cukup untuk benar-benar belajar untuk membaca di peringkat cara iklan televisyen menarik yang mereka dapat.

“Ia menipu, dan ia benar-benar berbahaya, ibu bapa menyerang semua wang ini untuk sesuatu yang pada asasnya snakeoil,” kata Susan Linn, pengarah eksekutif Kempen untuk Kanak-kanak Bebas Komersial. “Kami sangat gembira kerana acara TODAY mengambil ini. Ini adalah pendedahan pertama yang kita lihat mengenai produk ini. ”

Kumpulan tuntutan Linn dalam aduan FTC bahawa “Bayi Anda Boleh Baca” bukan sahaja palsu dan mengelirukan, program ini “menimbulkan risiko kesihatan dan keselamatan yang signifikan kepada bayi” yang digalakkan untuk duduk di hadapan TV dan monitor komputer oleh ibu bapa yang berharap mereka boleh mendapatkan permulaan dari kehidupan dengan mengajar anak-anak mereka untuk membaca lebih awal.

“Tidak ada bukti bahawa ‘Bayi Anda Boleh Baca’ melakukan apa-apa untuk bayi kecuali berpotensi merugikan mereka dengan membuat mereka ketagih pada skrin awal hidup,” kata Linn. “Jika ibu bapa mengikuti arahan ‘Bayi Anda Boleh Baca’, selepas 9 bulan, bayi akan menghabiskan masa selama seminggu penuh 24 jam sehari di depan skrin. American Academy of Pediatrics mengesyorkan tiada masa skrin untuk kanak-kanak di bawah umur 2. Begitu juga pasukan petugas rumah Putih pada obesiti kanak-kanak. “

Apa pendapat anda mengenai program pendidikan untuk bayi??

Linn berkata ibu bapa telah ditipu oleh produk tersebut. “Kami mahu FTC berhenti” Bayi Anda Boleh Baca “dari pemasaran palsu dan menipu, dan kami mahu” Bayi Anda Boleh Baca “untuk menawarkan bayaran balik kepada semua ibu bapa yang telah ditipu,” katanya..

FTC mengesahkan bahawa mereka sedang mengkaji semula aduan baru. Diminta mengulas, “Bayi Anda Boleh Baca” kepada NBC News: “Kami berbangga dengan pencapaian kami … Ribuan ibu bapa telah berkongsi kisah kejayaan anak-anak mereka dengan kami, dan beratus-ratus orang telah menghantar video tentang kemajuan anak-anak mereka.”

Ditanya tahun lalu mengenai orang-orang yang berpendapat bahawa kanak-kanak tidak boleh belajar membaca sehingga mereka berusia 4 atau 5 tahun, pencipta “Bayi Anda Boleh Baca” menolak kritikan.

“Mereka semua salah,” kata Dr Robert Titzer, yang memanggil dirinya seorang pakar pembelajaran bayi tetapi sebenarnya memegang ijazah sarjana dalam “prestasi manusia” – kajian kemahiran motor.

Titzer memberitahu HARI INI pada masa programnya disokong oleh penyelidikan saintifik. Beliau mengakui bahawa ia bermula dengan hafalan, tetapi menegaskan ia membawa kepada bacaan.

“Bayi belajar membaca,” katanya. “Kanak-kanak saya boleh membaca lebih baik pada usia 4 tahun daripada usia saya, anda tahu, pada usia saya.”

Kempen untuk melawan “Baby Einstein” terhadap Keganasan Kanak-Kanak secara Komersial membawa pengembalian pelanggan dan perubahan bagaimana produk itu dipasarkan pada tahun 2006. Ia masih di pasaran, namun.

Berkaitan: Anak-anak prasekolah menonton TV WAY terlalu banyak

FTC menutup siasatannya pada tahun 2007 tanpa mengesyorkan apa-apa tindakan penguatkuasaan. Agensi itu menyatakan pada masa itu bahawa “Baby Einstein” secara sukarela menyemak semula tuntutannya dan tidak ada kajian ilmiah konklusif mengenai kesan menonton televisyen terlalu banyak pada bayi atau balita.

Di manakah itu meninggalkan ibu bapa? Pakar mengatakan cara terbaik untuk mengajar bayi anda membaca adalah: Membaca kepada mereka, tandatangan mereka dan dedahkan mereka kepada bahasa. Dan apabila mereka sudah bersedia, mereka akan membaca.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai Kempen untuk Kanak-kanak Bebas Komersial dan bagaimana membuat aduan, pergi ke www.commercialfreechildhood.org. Untuk maklumat lanjut dari FTC, tekan di sini.