Adakah ini ‘sandwic malu’? Dasar sekolah menuntut pelajar yang membawa hutang makan tengah hari

Sekolah menengah Indiana telah menarik perhatian untuk melayani apa yang dipanggil “sandwic malu” kepada pelajar yang mempunyai hutang pada akaun makan tengah hari mereka.

Usaha ini adalah sebahagian daripada dasar yang baru digubal di Kokomo High School untuk menggalakkan keluarga untuk membayar hutang mereka.

Sandwich keju ‘menyalakan’ untuk anak-anak dengan hutang makan tengah hari sekolah membuat kritikan

08.08.201603:26

Seorang pelajar memanggil polisi untuk perhatian semua orang dengan menyiarkan foto sandwich keju dan roti yang disajikan kepada rakan sekelas di hadapannya di barisan kafetaria.

“Wanita makan tengahari berkata, ‘Anda berhutang $ 25.60. Anda perlu makan tengahari alternatif ini, “kata Senior High School Kokomo Sierra Feitl kepada HARI INI.

“Saya duduk di sana berfikir, adakah saya mempunyai wang yang cukup? Adakah saya akan mendapat dulang ini? Adakah semua orang akan melihat dan tertanya-tanya mengapa saya tidak boleh mendapatkan dulang biasa juga? “

Di bawah polisi baru, pelajar dengan lebih daripada $ 25 dalam akaun mereka diberi makan tengahari alternatif. Keluarga memberitahu sekolah tentang perubahan pada akhir tahun lepas tetapi baru-baru ini mula menguatkuasakannya.

Daerah sekolah meminta maaf kerana menyinggung sesiapa pun dengan dasar baru, tetapi dalam satu kenyataan mempertahankan keperluan untuk peraturan baru, menunjukkan bahawa 499 pelajar membawa hutang pada akaun makan tengah hari mereka. Hanya kira-kira 10 peratus daripada akaun tersebut adalah dari keluarga berpendapatan rendah, yang layak untuk makan tengahari atau makan tengah hari yang dikurangkan.

“Beberapa orang dalam senarai itu, saya minta maaf, membuat $ 100,000 setahun,” kata David Barnes, pengarah komunikasi untuk Kokomo School Corporation. “Keluarga empat, dan mempunyai hutang melebihi $ 100. Saya minta maaf, orang-orang itu perlu membayar bil mereka. “

Daerah itu mengatakan jumlah kredit pada akaun makan tengah hari telah meletakkan sekolah itu dalam hutang $ 50,000, meletakkannya berisiko kehilangan wang persekutuan.

Tetapi Feitl berkata pelajar memalukan bukanlah cara untuk pergi.

“Dua keping roti dan dua keping keju. Benar-benar memukul, “katanya dalam gambar Facebook sandwic itu, yang disiarkan pada 5 Februari dan sejak berkongsi sekurang-kurangnya 800 kali. “Jantung saya pergi kepada anak-anak yang saya pergi ke sekolah dengan mendapat makan satu hari sahaja di sekolah.”

Jawatan itu juga menarik beratus-ratus komen, termasuk seorang ibu bapa yang menulis, “Saya tidak dapat melihat titik memalukan seorang kanak-kanak.” Seorang lagi berkata, “Saya mendapati bahawa tidak semua orang menyalahkan sekolah untuk ini, bukan ibu bapa.”

Daerah sekolah sejak itu telah menggantung dasar makan tengahari alternatif sehingga Februari untuk membantu memberi peluang kepada ibu bapa untuk membayar. Langkah ini kelihatan berkesan: Sekolah telah menerima bayaran balik sebanyak $ 15,000 setakat ini.

Ikuti penulis TODAY.com Eun Kyung Kim di Twitter di @eunkim.