8 perkara yang saya ingin tahu sebelum anak saya mula tadika

(Nota editor: Ketika sekolah bermula minggu ini di beberapa bahagian negara, kita akan memulakan kembali ke sekolah versi “Perkara yang saya kehendaki saya dikenali “siri, di mana ibu bapa mencerminkan perkara yang dapat membantu sebelum setiap peringkat persekolahan.)

Anda berasa cemas untuk menghantar anak anda ke tadika, dan dengan betul demikian. Tadika adalah, selepas semua, jenis yang besar. Sama ada anak anda telah berada di prasekolah sejak umur dua tahun atau sedang bersiap untuk pengalaman pertama mereka di dalam bilik darjah, perubahannya besar dan landskap peraturan, bekalan sekolah dan hentian bas boleh kelihatan hebat untuk mengemudi.

Dalam minggu-minggu menjelang hari pertama tadika, ibu dan ayah yang paling pandai mungkin mendapati diri mereka berdiri di atas katil tidur orang tidur mereka pada waktu malam, tertanya-tanya, “Bagaimanakah bayi kecil kita cukup besar untuk bertahan dalam anak besar sekolah? “

Berita baiknya ialah tangan kecil yang tidak selamat yang anda keluarkan dari hari ke hari akan menjadi yang sama dengan yang menggembirakan anda apabila turun dari bas pada hari terakhir. Perbezaan tahun sekolah membuat adalah mengejutkan dan, kerana mana-mana ibu bapa yang telah bertahan akan memberitahu anda, terdapat beberapa tips dan cara yang dapat membuat peralihan lebih mudah pada anak-anak dan orang tua sama.

1. Mereka perlu tahu lebih banyak daripada ABC dan 123s.

Cara terbaik untuk memberi anak anda kelebihan di dalam bilik darjah adalah untuk menyedari perkara-perkara yang distrik sekolah anda mencadangkan mereka tahu sebelum ini memasuki tadika. Dari dapat membaca ayat dua hingga tiga perkataan, untuk dapat mengeja dan menulis nama penuhnya, ibu Riss Courtade mengatakan dia terkejut dengan perkara-perkara yang anak perempuannya sepatutnya tahu sebelum tahun sekolah bermula. “Ini adalah perkara yang saya boleh ingat dalam pembelajaran di sekolah,” kata Courtade. “Itu tadika apa untuk – belajar ABC, nombor, warna. Tidak pernah berlaku kepada saya bahawa dia perlu tahu semua itu hanya untuk memasuki tadika! “

2. Jangan takut menjadi penyokong anak anda.

Heather Lane ingat ragu-ragu untuk menegaskan tentang anak lelaki alergi kacang Daniel ketika dia mula tadika musim gugur lalu. Walau bagaimanapun, dia cepat belajar, bahawa ibu bapa perlu bersedia untuk menjadi sengit dan memerangi sekolah atas apa yang membuat mereka merasa bahawa anak mereka tidak selamat. “Walaupun lebih banyak sekolah menyedari alahan makanan pada hari ini, mereka tidak pasti apa yang mereka perlu lakukan untuk memastikan anak anda selamat,” kata Lane. Beliau mengesyorkan bertemu dengan jururawat sekolah, pentadbiran dan guru kelas untuk membangunkan pelan yang membuatkan anda berasa selesa dan memastikan anak anda akan mengarahkan makanan dan alergen yang bermasalah.

Elle Christianson on her first day of KG.
Elle Christianson pada hari pertama tadika. Hari ini

Apabila anak autistik Liz Christianson, Elle, mula tadika, dia menumpukan pada mewujudkan hubungan mesra dengan guru dan pembantu di sekolahnya. “Berhati-hati dan tenang ketika momen yang sukar timbul – ini akan membantu para guru terbuka untuk mendengar nasihat dan idea anda,” menawarkan Christianson. 

3. Terlibat dalam pengalaman bilik darjah anak anda.

Cara utama untuk terus berhubung dengan guru anak anda dan menyedari kejadian dalam bilik darjah adalah untuk menjadi sukarelawan di sekolah. Ayah Prashant Udeshi mengatakan bahawa walaupun kekurangan komunikasi individu dari sekolah itu mengejutkannya, sukarela di sekolah anak perempuan Priya yang terbukti menjadi cara yang bermanfaat untuk terlibat dalam pendidikan anaknya. “Pada zaman ini, anak-anak akan teruja untuk berjumpa dengan anda, dan anda akan mengenali anak-anak lain di dalam kelas dan juga para guru,” menawarkan Udeshi.

4. Makan makan dengan bijak.

Dengan pelbagai hidangan makan siang bento-box yang indah yang dilihat di Pinterest, sukar bagi ibu bapa untuk tidak membungkus makan tengah hari yang rumit untuk anak-anak mereka. Walau bagaimanapun, pakar membaca sekolah Amy Shandrowsky berkata dari dalam pandangannya, dia akan mengesyorkan ibu bapa mengemas barang-barang yang boleh dimakan dengan cepat dan anak-anak boleh membuka diri secara bebas. “Ketika mereka berjalan ke kafeteria, cari tempat duduk mereka, dan menunggu seseorang membuka barang makan mereka untuk mereka – mereka hanya mempunyai beberapa minit untuk makan,” kata Shandrowsky.

“Pastikan mereka boleh membuka semua bekas makan siang mereka sendiri. Pastikan mereka boleh membuka tabung yogurt mereka atau beg makanan ringan. Pastikan mereka boleh melekat jerami dalam kotak jus. Dan jangan hantar satu tan makanan – mereka tidak mempunyai masa untuk memakannya, “tambah Lane.

21 foto
Tayangan slaid

21 cara yang sejuk untuk mengemas makan tengahari anda untuk kembali ke sekolah

Terlalu sejuk untuk sekolah? Bukan dengan kotak makan tengahari kreatif yang akan membuatkan makanan anda segar dan anak anda gembira.

5. Jangan mengambil asas-asas untuk diberikan.

Shandrowsky juga mengatakan bahawa dia melihat kanak-kanak setiap hari yang tidak tahu etika bilik mandi yang betul atau menjadi takut apabila dihantar ke bilik mandi sahaja. “Selalunya, sekolah adalah tempat pertama kanak-kanak menggunakan bilik mandi dengan sendirinya. Ia membantu jika seseorang di rumah mengkaji perkara seperti membasuh tangan atau membasuh tandas dengan mereka, “kata Shandrowsky.

“Saya buat, Ibu!” Daniel Lane pada akhir tahun sekolah tadika. Hari ini

Menurut Shandrowsky, latihan kebakaran dan latihan kecemasan juga sering menggembirakan untuk anak-anak, kerana mereka tidak pernah mengalami jenis-jenis kegiatan sebelum ini. “Bercakap dengan anak anda lebih awal – biarkan mereka tahu apa yang sedang berlaku semasa acara ini, dan pastikan mereka memahami bahawa tidak perlu takut.”

6. Ketahui tadika yang melelahkan.

Sejak tadika biasanya pengalaman sekolah penuh hari pertama kanak-kanak, ibu bapa harus bersedia untuk anak-anak mereka habis selepas sekolah, sekurang-kurangnya untuk beberapa minggu pertama. “Hari-hari pertama yang panjang dan stres,” kata Udeshi, “Jangan merancang banyak selepas aktiviti sekolah di awal.”

Cara lain untuk membantu anak kecil anda pulih dari hari persekolahan termasuk menetapkan waktu tidur yang ketat dan bekerja pada rutin pagi yang membolehkan anak-anak tidur sebanyak mungkin. Setelah anak anda berada di tempat tidur, pertimbangkan untuk meletakkan pakaian hari berikutnya dan memutuskan apa yang akan disampaikan untuk sarapan pagi, untuk memastikan perkara berjalan lancar.

7. Tidak mengapa untuk anda menjadi emosi.

Menghantar bayi anda ke tadika adalah peristiwa yang menarik, dan ia adalah perkara biasa untuk menjadi air mata dari anda dan anak anda. Wendy Elkins telah menghantar tiga anaknya ke tadika dan mengatakan bahawa emosi telah berada di sana setiap kali. “Ia adalah satu perubahan yang besar untuk salah satu daripada anda yang meninggalkan rumah untuk sebahagian besar hari! Membiarkan pergi sukar, dan tadika adalah salah satu masa yang paling sukar. Saya menangis hanya memikirkannya, “kata Elkins, yang anak keempatnya memulakan tadika tahun depan.

8. Guru berkata: Anak anda akan baik-baik, begitu juga anda.

Guru Tadika, Kristen Weaver mengatakan bahawa, walaupun ada halangan yang dapat diatasi semasa tadika, ibu bapa harus ingat bahawa ia adalah pengalaman sekolah pertama anak mereka, dan penting bagi ibu bapa dan guru untuk bekerjasama untuk membuat tadika pengalaman yang berjaya untuk setiap anak.

“Perkara yang paling tulen yang saya ceritakan kepada ibu bapa ialah jumlah kemajuan – secara fizikal, sosial, akademik, emosi – bahawa anak mereka akan membuat sepanjang tahun persekolahan adalah pengalaman yang istimewa untuk ditonton,” kata Weaver.