7 gambar menakjubkan kelahiran jarang en caul

Ia adalah masa yang sibuk untuk pelakon Mahershala Ali, yang memenangi Oscar minggu ini kerana persembahannya dalam filem “Moonlight.” Ali dan isteri, Amatus Sami-Karim, menyambut anak pertama mereka pada 22 Februari – beberapa hari sebelum upacara anugerah.

Mungkin lebih unik daripada kemenangan Anugerah Akademinya adalah cara anak perempuan Ali, Bari Najma Ali, datang ke dunia. Dalam wawancara karpet merah, pelakon memberitahu Access Hollywood bahawa bayi dilahirkan en caul – istilah yang diberikan kepada bayi yang dilahirkan masih terbungkus dalam kantung amniotik.

https://www.instagram.com/p/BQ6Fd1jFWVn

“Bayi itu betul-betul hampir … dia keluar dengan beg yang jelas,” kata Ali dalam temu bual itu. “Dan saya akan pergi, ‘Wah, mereka datang baru.’ Dia berada dalam kantung – ia luar biasa. “

Ke-89 Annual Academy Awards - Arrivals
Mahershala Ali tiba di Anugerah Akademi Tahunan ke-89 di Hollywood & Highland Center pada 26 Februari 2017 di Hollywood, California.Steve Granitz / WireImage

Kelahiran janin jarang berlaku, menurut Dr Donnica Moore, pakar kesihatan wanita dan penganjur.

BERKAITAN: Apa yang kelihatan seperti melahirkan anak? Lihatlah imej-imej kuat ini

“Kelahiran en bab adalah apabila bayi diserahkan sepenuhnya dalam kantung amniotik – membran pelindung yang tipis yang menutupi mereka dalam rahim,” kata Moore kepada KANAK-KANAK HARI INI. “Dalam kelahiran vagina, ia adalah kejadian yang sangat jarang berlaku, begitu ramai pakar obstetrik tidak melihatnya.”

https://www.instagram.com/p/BLINpv9B-ve

“Bayi tidak dirugikan atau sebarang risiko yang meningkat daripada penghantaran,” kata Moore sambil menambah bahawa kelahiran bayi adalah lebih biasa apabila bayi dilahirkan melalui c-section. “Membran ini melindungi bayi dari trauma kelahiran. Malah, cerita dan legenda isteri lama mengatakan bahawa bayi yang dilahirkan dengan cara ini dikurniakan dengan daya istimewa nasib, pertalian untuk air dan kekeliruan.”

https://www.instagram.com/p/BNYD6O6hoVR

https://www.instagram.com/p/BQEPOJXA4tr

Leilani Rogers, seorang jurugambar kelahiran Texas, baru-baru ini telah menangkap kelahiran en menerusi lensa kameranya.

“Ia hanya gambar ke-3 atau keempat dari kamera saya dan ia berlaku begitu pantas saya tidak melihatnya dengan mata saya sendiri,” kata Rogers. “Sekali saya mempunyai peluang untuk tatal semula dan melihat apa yang saya telah ditawan, saya hanya kagum – saat yang jarang dan ajaib.”

Jangan sekali-kali merindui cerita orangtua dengan surat berita TODAY! Daftar di sini

https://www.instagram.com/p/kvVXzejQ_m

Moore berkata statistik yang sering disebutkan dari Wikipedia mendakwa bahawa kelahiran enu hanya berlaku pada kira-kira 1 dalam setiap 80,000 kelahiran, sambil menambah bahawa statistik ini mungkin termasuk kelahiran caul – kelahiran di mana bayi dilahirkan dengan sebahagian daripada membran amniotik pada muka atau kepala mereka – membuat kelahiran caul yang benar bahkan lebih jarang berlaku.

BERKAITAN: ‘Ia tidak selalu mudah’: Foto berkuasa menunjukkan kekuatan, keindahan melahirkan anak

Walaupun keadaan kelahiran bayi Bari adalah unik, Ali berbunyi sama seperti setiap orang lain ketika bercakap mengenai ayahanda baru.

“Oh, abang saya, dia sangat cantik – saya begitu sayang dengannya,” kata Ali dalam temu bual itu. “Saya sangat penat.”

Loading...