5 tabiat ‘orang tua berkelakuan buruk’ … dan bagaimana menangani mereka

Kanak-kanak belajar belas kasihan, kejujuran, kesukanan, kesopanan, penghormatan dan pelbagai nilai lain dari ibu bapa mereka, jadi ibu dan ayah perlu menjadi model peranan yang baik. Tetapi sesetengah ibu bapa mungkin tidak sensitif, manipulatif, tidak berperasaan dan tidak sopan sehingga perilaku mereka tidak hanya mempengaruhi perkembangan moral anak-anak mereka, tetapi juga sensitiviti orang dewasa lain. Berikut adalah lima profil yang menjadi keahlian di Hall of Shame Ibu Bapa, dan beberapa penyelesaian untuk menangani mereka.

Bagaimana untuk menjadi model peranan yang lebih baik untuk anak-anak anda

12 Okt.201603:39

1. The Braggart

Sama ada mereka mempunyai gred, bakat atau prestasi olahraga, ibu bapa suka berbangga. Satu kaji selidik mendapati ibu bapa secara rata-rata menghantar hampir 1,000 gambar anak-anak mereka dalam talian sebelum mereka bertukar 5. Adalah baik untuk berbangga dengan anak-anak kita, tetapi sentiasa membanggakan, sentiasa membandingkan dan terus menerus Menolak pencapaian kanak-kanak yang lain akan menurunkan keyakinan lain ibu bapa. Dan ingat, anak-anak menyalin apa yang mereka lihat dan dengar.

Penyelesaian: Sekiranya membual biasanya satu sisi dan jarang memikirkan pencapaian anak anda, cuba: Bukankah itu indah bagaimana keadaan anak-anak kita lakukan? Saya hanya … (dan kemudian menggambarkan kebanggaan anda). Tetapi jika braggart terus dia “Anak saya jadi khusus “rutin, dan anda ingin mengekalkan hubungan anda, bersuara: Anda sentiasa bercakap tentang anak anda dan tidak pernah bertanya mengenai saya. Saya rasa anda tidak peduli dengan keluarga saya. Jika itu tidak berfungsi, cari rakan lain! Menunjukkan kebanggaan dalam anak-anak kita harus selalu menjadi jalan dua hala.

2. Sukan Bad

Sebuah tinjauan Reuters News yang dijalankan pada tahun 2011 mendapati bahawa 60 peratus orang dewasa Amerika yang pernah menyertai acara sukan remaja berkata mereka akan menyaksikan ibu bapa “menjadi fizikal atau lisan secara kasar terhadap seorang jurulatih atau pegawai.” Dan itu tidak termasuk ibu bapa yang juga menjerit pada prestasi anak-anak mereka atau melancarkan pasukan lawan. Ibu bapa membuat pelaburan yang besar dalam sukan dengan harapan bahawa anak-anak mereka akan mendapat biasiswa sukan dan penerimaan kolej, tetapi tingkah laku buruk mengajar kemahiran sporty dan boleh menjejaskan cita-cita anak-anak mereka terhadap permainan.

Ibu Willie Geist mendedahkan momen ‘ibu yang tidak baik’ dari remaja Willie

Mei.06.201601:58

Penyelesaian: Tingkah laku yang buruk tidak boleh diabaikan, tetapi menghadapi ibu bapa yang menyerang pada masa ini mungkin membuat keadaan menjadi lebih teruk. Lebih baik memindahkan kerusi anda dan berkongsi keprihatinan anda dengan pengacau kemudian, apabila mereka telah menyejuk. Kebanyakan liga dan sekolah memerlukan ibu bapa untuk menandatangani janji pra-musim sukan pra-musim dan menghadiri kursus “etika” mandatori. Dalam kes ini, penonton boleh melaporkan ibu bapa yang salah laku kepada pegawai, yang boleh memberi amaran kepada pesalah atau membuangnya dari permainan. Sementara itu, mari kita positif dan ingat untuk bersorak keseluruhannya pasukan, keseluruhannya kelas, yang lain anak – bukan hanya anak kita.

Baca lebih lanjut: Seorang ayah sukan memberi amaran, jangan membuat kesilapan yang sama yang saya lakukan

bergosip, smog moms
Satu tip untuk ibu-ibu gosip: Bersumpah tidak untuk gosip, dan bercakap apabila orang lain berlemak.Shutterstock

3. Gosip

Ramai “ratu lebah” di sekolah menengah tidak pernah melampaui tingkah laku mereka dan terus bercakap buruk tentang orang lain – selalunya di media sosial – apabila mereka membesar. Gossiping boleh menjadi cara untuk berhubung dengan orang lain dan mencari keyakinan tentang keibubapaan anda, tetapi cattiness adalah toksik. Sangat mudah terjebak dalam kilang gosip dan menyebarkan khabar angin yang menyakitkan, tetapi berhati-hatilah: Kanak-kanak meniru tingkah laku kita. Itulah sebab yang sangat besar Adegan Mean Girl Tween berkembang.

Penyelesaian: Bersumpah tidak untuk gosip, dan bercakap apabila orang lain berlemak: Ia tidak adil untuk bercakap tentang dia ketika dia tidak berada di sini untuk mempertahankan dirinya. Jangan menganggap bahawa seseorang tidak akan menyebarkan ketidakbenaran tentang anda, dan tidak pernah berikan maklumat yang boleh digunakan ibu bapa kucing terhadap anda atau orang lain. Sementara itu, bekerjasama dengan orang tua yang berfikiran sama. Bersama-sama, anda boleh mengubah perkara.

Berkaitan: 14 ‘Moms Bad’ sebenar hidup yang mengakui kegagalan ibu bapa mereka yang paling lucu

MEAN GIRLS, Amy Poehler, 2004, (c) Paramount/courtesy Everett Collection
“Saya tidak suka ibu biasa, saya ibu yang sejuk!” Dan, itulah cara kita mendapatkan Regina Georges di dunia.Everett Collection

4. Bukan Ahli Tatatertib

Saya tidak berdisiplin kerana saya tidak mahu merosakkan harga diri anak saya. Saya mendengar terlalu banyak perkara itu. Mahu menjadi “pal, bukan orang tua” mungkin bergaya, tetapi membetulkan salah laku adalah sebahagian daripada meningkatkan kebaikan orang. Tetapi bagaimana anda mendisiplinkan apabila anak orang lain menyalahgunakan penjagaan anda?

Penyelesaian: Anda tidak mahu mengatasi falsafah pemeliharaan anak ibubapa, tetapi anda tidak boleh mengabaikan tingkah laku yang berbahaya, berbahaya kepada orang lain (seperti memukul, menggigit dan membuli) atau bertentangan dengan nilai anda. Semak peraturan anda – Di rumah kami, kami tidak bersumpah – dan memisahkan anak-anak yang salah laku dari satu sama lain. (Pukulan, pembentangan dan jeritan adalah had luar, dan anda tidak boleh mendisiplin anak orang lain jika ibu bapa hadir.) Sekiranya salah laku berterusan, panggil ibu bapa: Saya pasti anda ingin tahu, jadi inilah yang anak-anak kita terpaksa. Tetapi jangan mengharapkan ibu bapa yang lain untuk mengambil sampingan anda. Dan berhati-hati: Dakwaan orang tua semakin meningkat. Sesetengah kumpulan bermain New York City meminta ibu bapa menandatangani pengecualian supaya mereka tidak akan didakwa ketika mengawasi anak-anak orang lain! Ia adalah dunia yang berbeza!

Bintang-bintang ‘Bad Moms’ mendedahkan perjuangan ibu-ibu mereka yang sebenarnya

Mei.06.201602:39

5. The Excluder

Pengecualian sosial – dengan sengaja meninggalkan orang lain – adalah satu bentuk buli. Walaupun puncaknya di sekolah menengah, semuanya sangat biasa di kalangan ibu hari ini. Dia sejuk dan boleh menyertai kami, tapi jangan biarkan Shelley datang! Kadang-kadang ibu bapa tidak mengecualikan anak-anak. Satu jawatan di dalam Pasukan Ibu Bapa KITA hari ini menggambarkan bagaimana seorang ibu menyelamatkan kerusi di atas bas untuk lapan gadis berusia 11 tahun, dan apabila seorang gadis baru bertanya apakah dia boleh menyertai mereka, dia diberitahu, “Maaf, tetapi kerusi-kerusi itu dipelihara . “Mana-mana ibu yang jurutera sosial yang” dalam “dan” keluar “cliques untuk anaknya adalah kejam biasa.

Penyelesaian: Cara terbaik untuk memupuk empati adalah dengan menuntut agar anak-anak memperlakukan orang lain dengan bermaruah dan kemudian menunjukkan bahawa Anda inklusif. Anda mungkin tidak menjadi BFF dengan setiap ibu, tetapi anda akan menetapkan contoh yang baik untuk anak anda. Kepada ibu: Mari kita jemput dia. Dia hanya berpindah ke sini. Lakukan perkara yang sama dengan anak anda: Jemput semua lelaki; jangan tinggalkan satu. Tanya Abby datang! Bagaimana perasaan anda sebagai anak baru??

Meningkatkan orang baik bermula dengan orang dewasa yang merupakan model peranan yang baik, tetapi banyak orang dewasa sangat memerlukan penjelmaan tingkah laku. Ia adalah masa untuk pemeriksaan realiti. Tanyalah diri anda sendiri: “Jika anak saya hanya memerhatikan tingkah laku saya, apa yang akan dia pelajari hari ini?” Jawapannya akan menyatakan jumlah perkembangan anak anda.

Michele Borba, Ed.D. adalah pengarang UnSelfie: Mengapa Kanak-kanak Empat Kanak-kanak Berjaya dalam Dunia All-About-Me kami.

Bagaimana untuk tidak menimbulkan kekejangan: Berikan kerja anak-anak anda

Jun.03.201601:27